IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът изкарва на светло системните рискове на глобализацията

Днешните интегрирани и сложни системи са толкова силни, колкото са най-слабите им звена

10:36 | 11.03.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Разпространението на коронавируса по света е тревожно, но не и изненадващо. Глобализацията създава системни рискове. Тъй като търговията, финансите, пътуванията, интернет и други мрежи се разрастват и си взаимодействат, те стават по-сложни и нестабилни, пише за Financial Times Иън Голдин, професор от Оксфордския университет и автор на „Дефектът на пеперудата”.

Едуард Лоренц, баща на теорията за хаоса, показа, че пеперуда, размахваща крилата си над Бразилия, може да предизвика торнадо в Тексас. Присъщ резултат на нарастващата интеграция и сложност на глобалната икономика е, че тя също страда от „дефекта на пеперудата“.

Трайна тенденция или временно явление е корекцията на пазарите?

Тенденцията ще се задържи, защото кризата с коронавируса ще продължи дълго.
Тенденцията ще се задържи, защото петролната криза няма да се реши скоро.
Явлението е временно, защото ще се стигне до координирани действия на правителства и централни банки.
Не знам.
Общо 574 гласа

Супер разпространителите на стоките на глобализацията, като например големите летища, също така са супер разпространители и на лошите ефекти. Глобалната финансова криза от 2008 г. даде драматичен пример за това как заразата може да се разпространи от САЩ към глобалните пазари за една нощ. Това важи и за бързото разпространение на кибер вирусите.

Когато централните банки отвориха монетарните кранове след финансовата криза, те решиха непосредствения проблем, който беше липсата на кеш. Опитите им да подкрепят пазарите сега, като например изненадващото намаление на основната лихва на Федералния резерв на САЩ с 50 базисни пункта, ще имат по-малко въздействие.

Това е така, защото пазарите остават наводнени с излишна ликвидност. При рекордно ниските лихви има малко възможности за по-нататъшни намаления. Освен това смекченият ефект от последователните понижения на лихвите се вижда в ниските темпове на растеж в Япония, Европа и САЩ. Много повече можеше и трябваше да бъде направено от фискалната политика, но това също сега ще бъде по-малко ефективно - и дори може да бъде инфлационно, тъй като удовлетворяването на съществуващото търсене ще бъде по-трудно поради карантините при работниците, закриването на фабрики и прекъсването на веригите за доставка заради епидемията.

Ретроспекцията на финансовите власти, които се стремяха да предотвратят повторение на последната криза, се случи за сметка на изграждането на устойчивост срещу нови заплахи, като например пандемии.

Например, регулаторната политика до голяма степен игнорира рисковете, свързани с концентрацията на финанси в малък брой места. Седалищата на конкуренти се намират в съседни сгради. В резултат на това, когато пандемия или друго събитие доведе до затварянето на Уолстрийт (както при урагана Санди и 11 септември) или на Лондонското Сити, рискът за глобалната икономика се усилва.

Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
носиш ли смартфон ? ако да, значи вече си чипосан ! повече не им е нужно за сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 15
abdul
преди 4 години
Задължителна ваксинация против корона!От къде на къде безотговорни провинциалисти ще заразяват граждани.Трябва задължително прошнироване на добитъка!Най-добре и чипосване, че короната се разпространявала и по банкнотен път.. дори има случаи, в които се заразата пълзи и по кредитната карта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
много слаба статия, само общи приказки и съчинения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
Mohave __
преди 4 години
Глобализацията е добра , когато глобалните играчи са добри , и лоша , когато са лоши . Защо ти е свързаност със свръхзадлъжнели бизнеси и държави , които могат да те теглят към дъното . Оставането на Гърция в ЕЗ , ЕС и "глобалното пространство на свързаност" , не беше добро . Като не се ампутират гангрените , накрая организмът заминава целия . Дошли сме до там , няма връщане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Вземете прочетете за чумата, вместо да разтягате локуми за една статия. Или за индианците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
"Пандемиите представляват най-сериозната заплаха за световната икономика и нашия живот." - световната икономика дори в изречението е поставена преди "нашия живот". Така реагираха и здравни експерти и правителства - поставиха икономиката пред нашия живот. "Трябва да им отделим вниманието и ресурсите, които заслужават. Това, което се тества, е нашата воля за сътрудничество," - сътрудничество няма. Внимание не се отделя..мерките са закъснели за мащабите и сериозността на разпространението (ако е толкова сериозно, колкото го изкарват медиите). Ако е толкова страшен тоя вирус, защо още януари не затворихте всички граници, не се прекратиха всякакви полети, доставки и т.н за един месец, докато се овладеят нещата с брутални мерки за сигурност. Пък после щяхме цяла година да си наваксваме "големите загуби за икономиката".....сега тая спекула ще продължава и тепърва предстои пик на истерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 13
studioaa
преди 4 години
Аз лично приветствам краха на глобализацията - good riddance както биха казали американците... Не ме интересува какво ще предизвика този крах...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Много, излишно много приказки за да се оформи статия. А можеше само последният абзац.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Toranaga
преди 4 години
Много добра статия! Браво..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още