IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Няма да влизаме във война с никого

Военните разходи на други страни растат, докато нашите намаляват, каза руският президент

17:41 | 02.03.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му няма да влиза във война с никого и че се стреми да възпре всяка друга страна, която обмисля въоръжен конфликт с Русия, предава CNBC.

„Няма да се сражаваме срещу никого. Ще създадем условия, така че никой да не иска да се сражава срещу нас“, каза Путин в интервю за руската осведомителна агенция ТАСС, публикувано днес.

„Освен това годишните ни разходи намаляват. За сметка на това (военните) разходи на други страни растат“, допълни руският президент.

Путин говори на фона на засилващото се напрежение в Сирия между силите на режима, които са подкрепяни от Русия, и турските сили и бунтовнически групировки в северозападната провинция Идлиб, която сега е в центъра на битката за контрол между враждуващите страни.

Силите на режима на президента Башар Асад искат да откъснат областта, която граничи с Турция, от контрола на сирийските бунтовнически групировки и джихадистки сили. Идлиб е смятана за последната голяма провинция, която все още остава до голяма степен под контрола на бунтовниците.

В същото време Турция подкрепя някои бунтовнически групировки, които се противопоставят на Асад, и не иска да се откаже от контрола на границата заради опасенията, че тя ще бъде наводнена с бежанци, бягащи от конфликта. В Турция вече има над 3 млн. сирийски бежанци и страната твърди, че не може да се справи.

Напрежението между Турция и съседна Сирия ескалира още повече през миналата седмица, когато 34 турски военни бяха убити при въздушен удар на сирийските сили. Вчера, когато Турция започна ответна операция, наречена „Пролетен щит“, 19 сирийски военни бяха убити при удари на турски дронове в Идлиб, сочат данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Сега има притеснения как Русия може да се намеси в спора, което ще отбележи нова глава в 9-годишната гражданска война в Сирия.

Кремъл съобщи днес, че руската позиция за Сирия остава непроменена и че страната иска турско-руското споразумение да остане в сила, съобщи Ройтерс.

Турция има споразумение с Русия за създаване на „безопасна зона“ или „буферна зона“ в Сирия по протежението на турската граница, която е окупирана от турски бойни части. Целта е да бъдат спрени кюрдските сили, които Турция смята за терористи, за да не установят сепаратистка зона на прага й, и да се предотврати навлизането на бежанци в Турция.

Руската армия обаче съобщи, че не може да гарантира безопасността на турските самолети над сирийската провинция Идлиб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
така е ... видях ме го технологичното изоставане в сирия ... на мултфилмчета и макети са с десетилетие напред , ама реалността я виж в 1 мин ...https://***.youtube.com/watch?v=_Q3vKrdGhxA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
dakl
преди 4 години
Който чете внимателно изявленията на висшите преставители на Пентагона сам може да се увери какво е изоставането на американските въоръжени сили в областта на военните технологии. На този етап се говори за едно десетилетие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
Сериозно!? Технологичен скок!? Може ли по-подробно? Само без хипер-мипер-пипер измишльотините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 16
korn
преди 4 години
Евреиете от Израел бомбят в Сирия когато им скимне. Путин не прави нищо. Тръмп казва че САЩ са окопирали сирийските нефтини полета, Путин мълчи. Турция прави бежански лагер до своята граница, Путин нарежда въздушни атаки по лагера, като това води до емигрантска вълна към Европа. Факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 14
dakl
преди 4 години
Че Русия нама намерение да напада никого е на всички известно , и то не заради друго , а защото силите срещу нея стоят в пъти по големи и силни от нея противници.но че срещу Русия и сега се води реална война , незевисимо че е хибридна също не е тайна за никого. А това че в момента реално не е възможна гореща война , такава каквато бе Първата и Втора световни, е единствено благодарение на технологичния скок във въоражението какъвто Русия направи през последното десетилетие, което обаче не изключва опитите за успешен преврат или убиийства на неудобните лидери , които да доведат до промяна на политиката в пострадалата от тези действия страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 17
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Да, няма.Официално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още