IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на човешки суверенитет е един от рисковете от изкуствения интелект

Подобни влияния ще има в политиката, икономиката и социалните системи, смята футурологът д-р Мариана Тодорова

18:28 | 01.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Едно от големите предизвикателства, свързани с изкуствения интелект, е загубата на човешки суверенитет. В хода на развитие на изкуствен интелект все повече решения ще бъдат отдавани на него. Това каза футурологът д-р Мариана Тодорова в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

"В момента дебатът в Пентагона е дали трябва да се предостави решението на изкуствения интелект как да продължат бойните действия и дали да имат достъп до ядрени оръжия. За да сме конкурентоспособни в много сфери, трябва да използваме изкуствен интелект, но така се лишаваме от човешкия суверенитет", каза Тодорова.

По думите ѝ подобни влияния ще има в политиката, икономиката и социалните системи.

"Може да говорим за загуба на когнитивни способности, защото ще се учат все по-малко чужди езици. В момента има платформи за изкуствен интелект, които към днешна дата правят много добри преводи от 171 езика".

Тя говори и за влиянието на съществуващия към днешна дата тесен изкуствен интелект.

"Дори на ниво тесен изкуствен интелект има огромно влияние и това се вижда в бъдещето на пазара на труда. Към днешна дата изкуственият интелект може да замени успешно десетки професии".

Според Тодорова сега е времето за глобален дебат и да се очертаят рамките, в които да се разпростре изкуствения интелект.

„В екологията, науката и медицината изкуственият интелект може да даде много решения, но други сфери, в които има много човешки взаимоотношения като политическите и социално-икономическите системи трябва да останат територия, в която решенията се взимат от човека".

Видео с целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
фиг.1
преди 4 години
Ние суверенитета отдавна вече сме го загубили. Ако утре всички технологии спрат да работят, просто ще измрем от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още