IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компании за изкопаеми горива се обединяват в проект за производство на водород

Shell и Gasunie планират да изградят голяма централа, която да произвежда водород чрез електролиза с начален капацитет от 3 гигавата

19:27 | 28.02.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Британско-холандската петролна и газовата компания Royal Dutch Shell и енергийното дружество Gasunie планират да изградят голяма централа за зелен водород в северната част на Нидерландия през следващото десетилетие, съобщава Euractiv.

Основната идея на двете компании е да намалят емисиите на парникови газове, които отделят чрез своята дейност.

Захранвана от новия голям вятърен парк край бреговете на провинция Грьонинген, централата в крайна сметка ще може да произвеждат 800 000 тона водород до 2040 г., твърдят двете дружества, като по този начин ще свие количествата на въглеродни емисии в Нидерландия с около 7 мегатона годишно.

Компаниите очакват да започнат проучване за осъществимост на проекта през тази година, докато търсят други индустриални и енергийни партньори, които евентуално да се присъединят. 

„За да реализираме този проект, ще ни трябват няколко нови партньори,“ сподели директорът на Shell за Нидерландия Мериан ван Луун, добавяйки: „Заедно ще трябва да действаме иновативно, за да обединим всички налични знания и умения.“

Централата ще използва водна електролиза за преобразуване на устойчиво електричество във водород, който след това може да се съхранява за преобразуване в енергия или за директно промишлено използване.

Капацитетът на съоръжението ще бъде приблизително равен на водорода, произведен от природния газ, който сега се използва от индустриалните фабрики в Нидерландия, помагайки на холандците да постигнат целта си да намалят емисиите на въглероден диоксид до 49% от нивото им през 1990 г. до края на това десетилетие.

Малката, но гъсто населена Нидерландия, може да се "похвали" с петото по размер ниво на въглеродни емисии на глава от населението в Европейския съюз (ЕС), като същевременно черпи само 7% от енергията си от възобновяеми източници.

Плановете на Shell и Gasunie все още са в ранен етап и зависят наред с други неща от разрешенията на правителството, определянето на нови места за позициониране на офшорни вятърни паркове в Северно море и наличието на холандски и европейски субсидии за зелена енергия.

Проектът предвижда вятърна централа, чийто капацитет да нарасне от мощност от 3 до 4 GW през 2030 г. до евентуално 10 GW до 2040 г., което ще е достатъчно за посрещане на настоящото потребление на електроенергия на около 12,5 милиона холандски домакинства.

Първите вятърни турбини могат да бъдат готови през 2027 г., посочват от Shell и Gasunie, и ще бъдат използвани за стартиране на производството на зелен водород в голям завод в град Емсхавен, а вероятно и в съоръжения в морето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Мидичката има много пари, но не ми харесва да ги пилее за глупости. Дано поне си продава скъпо водородът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още