IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия се противопоставя на американските санкции срещу „Северен поток 2“

Проектът ще бъде завършен въпреки намесата на Вашингтон, смята австрийският посланик в Москва Йоханес Айгнер

12:07 | 28.02.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Австрия се противопоставя на санкциите на Вашингтон срещу газопровода "Северен поток 2", който ще пренася руски газ до Европа, като се надява, че строителството ще бъде завършено, въпреки ограниченията, заяви австрийският посланик в Москва Йоханес Айгнер в интервю за Sputnik. 

Швейцарската компания Allseas прекрати полагането на тръби по трасето през декември, след като Вашингтон наложи санкциите и призова всички ангажирани фирми незабавно да спрат дейностите, свързани със строителството на газопровода. Москва обаче многократно заяви, че проектът ще бъде завършен макар и със закъснение, съобщава Urdupoint.

"Австрия подкрепя проекта "Северен поток 2", тъй като той се счита за важен за надеждната и ефективна доставка на газ и, следователно, за европейската енергийна сигурност. Предполагаме, че той ще бъде завършен въпреки санкциите на САЩ", посочва Айгнер.

В същото време той подчертава, че проектът е реализиран с участието на австрийската енергийна компания OMV, а не на австрийското правителство.

"От гледна точка на Австрия това означава повишаване на енергийната сигурност на всички европейски страни. Русия играе важна роля като енергиен доставчик. От 1968 г. тя надеждно предоставя енергия на Австрия. Страната ни има негативно отношение към екстериториалните санкции “, добави Айгнер.

"Северен поток 2" е съвместно предприятие между руския "Газпром" и пет европейски компании. Газопроводът, които ще има две трасета, е с дължина 1230 км и ще пренася 55 млрд. куб. метра газ годишно от Русия до Германия през териториалните води или изключителни икономически зони на Дания, Финландия, Германия, Русия и Швеция. Вашингтон отдавна се противопоставя на проекта, докато се опитва да промотира втечнения си природен газ на европейския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Нормално. Търсят икономически добро решение на икономически проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... За тебе и другото ко муне по-отдолу, дето му се радваш, еврофондовете са хуу нящо, нъл тъй? От тех живееме тука, из кьошетата на Съюза, еле па вие... А от какво се пълнят тези фондове, не е ваша грижа...? Сигур и абер си немате, какъв е приносът за пълненето на тия важни като слънцето и въздуха за секо българско мишуе фондове, на компании като OMV, Engie, Shell, BASF/Wintershel и E.On... ? Тези компании са инвестирали в Северен поток 2 доста кинти и очакват от там да се върнат инвестициите с печалба, от която да плащат данъци, с които правителствата и ЕК да си отхранват такива дебиляци като вас... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 31
zelka007
преди 4 години
хаха ... баш си е така ... нали вовата там танцува по сватбите на министрите им ... :))) ... едни поклони , едни чупки , нормално е и външната им политика да е в синхрон ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 3
многодобре
преди 4 години
...нещо разумно и очаквано от страна на Австрия! ....а от вчера се върти и новината , че Тръмп погва пресата на дълбоката държава и ще им търси отговорност в съда за тиражирането на лъжливи новини, свързани с евентуална руска намеса в миналите президентски избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 55
cymru
преди 4 години
Австрия - руска пералня навсегда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още