IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Великов: Разпродажбите на фондовите пазари може да отшумят до 14 дни

Станахме свидетели на 10-процентна корекция на пазарите, но вече очакваме повече яснота около коронавируса, посочи главният инвестиционен мениджър на Compass Invest

21:29 | 26.02.20 г. 8
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Възможно е да има още разпродажби на фондовите пазари. Станахме свидетели на 10-процентна корекция на пазарите, но в рамките на 10-14 дни това вероятно ще отшуми, тъй като тогава ще има повече яснота около коронавируса. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър в Compass Invest.

„Виждаме наченки на нормализацията в Китай. Въпросът е доколко другите страни ще успеят да приложат мерки срещу заразата, подобни на китайските“, коментира той.

По думите му коронавирусът със сигурност ще има отражение върху икономиката през първото тримесечие, а вероятно и през второто.

Великов отбеляза, че за момента Compass Invest не е направил никаква промяна по отношения на инвестиционните си планове.

„Анализираме портфейлите, кои ще бъдат пострадалите в случай на най-лошия сценарий – рецесия в Европейския съюз и еврозоната“, посочи инвестиционният консултант.

Според него най-неблагоприятно ще е отражението на епидемията върху туристическите компании, както и тези за потребителски стоки. „Има компании, които би трябвало да са позитивно повлияни – например тези от гейминг индустрията, дружествата за електронна търговия, както и за доставка на храна“, смята Великов.

Засиления интерес към фондовете на Compass Invest той си обяснява с актуалността на технологичния сектор. „Част от технологичните компании имат уникални предимства да се възползват от всички трендове. Те са със стабилен паричен поток, много често с нисък или нулев дълг“, обясни мениджърът.

Великов е на мнение, че структурата на капиталовия пазар в България трябва да се подобри, за да улесни външните инвеститори.

„Затруднявайки достъпа до пазара, идва ликвидността. Докато няма свеж ресурс, не можем да видим значителен ръст“, категоричен е Великов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 4 години
ас лично не съм такъв, щот съм краткосрочен инвестор. гледам само с 20 дни напрет. и кат не ми се сбъднат прогнозес - фалит. Досега се е случвало 3-4 пъти. Обаче престана да ми пука, вече не си викам: ше напраим големия удари готово. С малки суми но редовно. важното е да си у играта и да се забавлеваш. Е, не че неискам да станем милиардер. Щи разкажем и за лубимата ми трансакциа, която илустрира що е това борсес, залози и борсови играчи. Та, Бернанке щи говори. сичко се набълбукало с долари и се очаква като си отвори устата долъръ да поскъпне. Обаче бенито говори, долъръ се срива а златото ъп на 70%. ФБР почва да разследва. Доказва, че поръчка за големо количество злато е дошла на чикагската борса 0.2 милисекунди преди речта на Бернанке. Таман да фанат големата риба и се оказва, че самиа той е играл на борсата като САМО ПЕЧАЛБАТА ОТ ТРАНСАКЦИЯТА Е 600 МИЛИОНА У ДОЛАРЕС. Кво става после: този е от наште, забравете, грешка е станала, сичко е законно. Яко, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Най-големият проблем на борсите при голям спад ще бъдат индексните фондове и баламурните пасивни инвеститори, които реално ще загубят почти всичко. Тяхната стратегия за диверсификация във всички акции от даден индекс най-вече S&P 500 няма да им помогне защото при мечи пазар ще се сринат всичките компании в индекса, а най-големи загуби ще нанесат технологичните акции, които може да потънат с 90%, а индексните фондове имат стотици милиарди в акции на MS, Apple, Amazon и други такива кухи компании... Активните мениджъри имат огромното предимство да наливат парите си, в акции, които плащат някакви дивиденти, докато технологичните акции са кръгла 0 в това отношение. Реално при голям спад DJIA няма да падне с повече от 40-50%, но NASDAQ ще бъде тотално изравнен със земята и може да падне до 1000 пункта или дори по-малко... Следващата рецесия ще пукне балона с пасивните инвестиции и ще кажем сбогом на Black Rock, Vanguard и други такива, които няма да оцелеят и лъжливата грозна мумия John Bogle ще последва Бърни Мейдоф в панделата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Отново повтарям за пореден път - ТОВА НЕ Е КОРЕКЦИЯ, А МЕЧИ ПАЗАР. Мечите пазари не отшумяват за 14 дни, а продължават от 2 години в най-добрия случай дори до 30 години или дори повече... Например мечият пазар, в който навлезе индексът Nikkei през 1989г не е приключил до днес и нивата от 1989г не са достигнати 30 години по-късно и може да не бъдат достигнати и до 2100... Разбира се всеки мечи пазар приключва рано или късно, но въпросът тук е ще бъдем ли живи когато сегашния приключи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
Трудно ми е да не попитам, щом толкова добре разбирате пазарите, защо не сте милионер? И на други коментатори бих задал същия въпрос. Е, някои сигурно ще отговорят, че принципно не одобряват борсовите спекулации, други - че интересът им е чисто академичен и не ламтят за пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
scott
преди 4 години
Ми не е така.Психологията на разпродажбите е следната: кукловодите държът ного акции. малка група хора с МНОГО,АМА МНОГО акции. Коронавирусът застрашава техното поскъпване, щото ти убива работници, които са незаменими /лудо мачкони от систъмът и от средата/. После, удари по свободното движение и тез си казаха: ПРОДАВАЙ! ОБАЧЕ, немаше масовия и среден купувач, който да ги поеме при малко понижение на цените. Сега,днеска, моше продава на аарон, който отново продава на моше - 30% по-ефтино. и чакат МАСИВИА купувач, обаче ТАКЪВ НЕМА! УБИЛИ СА ГО. Корекцията може да бъде сперна само от тръмп, който се пъчи за разцвет на икономиката. Кукловодите вече се оттеглиха в убежища. сега ше има масов клане на средниа и дребниа тарикат. Дори и Тръмп не мое го спаси. Къде ше се спре? незнам. нещо ново идва, дори Хари имегън бегат от рептила-най-голем кукловод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 13
Sandy
преди 4 години
Честито световна криза ! Връщане назад вече няма ! Тая няма да е като другите, тая ще е катастрофа ! Познайте кво ще стане с България, предупреждавах ви ! Тотален срив на икономиката, имотния пазар, на държавата, което ще принуди да девалвират лева, а после Господ да ви е на помощ! Дефолт 2020 ! Слагайте ми още минуси, няма да ви се сърдя, давайте. Още преди една година ви казах, че правителството манипулира данните, спомнете си ! Тогава пак ми блъскахте минуси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
И аз първоначално мислех ,че ще се развият по-бързо нещата . Но пика на втората вълна се очертава да започне точно след 14 дни . За трета и четвърта няма да говорим .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 5
крас
преди 4 години
ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ЗНАЧИ 14 ДНИ РАЗПРОДАЖБИ?!Вижте какво става в момента - премина се границата от 27 000 пункта , като битката за отстояване на тази позиция е ключова за последващите събития които ще са определящи за последващите разпродажби на акции. АКО ПСИХОЛОГИЧЕСКИ СЕ ОТПРИЩИ ВЪЛНАТА НА РАЗПРОДАЖБИ ТО СЛЕД 14 ДНИ НЕЩАТА ЩЕ ИЗГЛЕЖДАТ НАПРАВО АПОКАЛИПТИЧНИ. НЕ ГО ЖЕЛАЯ , НО ВСИЧКО ТОВА Е В РЕЗУЛТАТ ОТ БЕЗОТГОВОРНАТА ПОЛИТИКА НА ТРЪМП, КОЯТО ЧРЕЗ ОБРАТНОТО ИЗКУПУВАНЕ НА АКЦИИТЕ ОТ КОРПОРАЦИИТЕ ДОВЕДЕ ДО НАДУВАНЕТО НА ЕДИН ОГРОМЕН БАЛОН, НА ГЪРМЕЖА НА КОЙТО В МОМЕНТА СМЕ СВИДЕТЕЛИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още