IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите все още обичат петрола и природния газ

Въпреки добрата възвръщаемост все повече петролни и газови компании започват да обръщат внимание на борбата срещу климатичните промени

21:38 | 26.02.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цялата петролна и газова индустрия и свързаните с нея инвеститори щателно преразглеждат стойността на своите скъпоценни изкопаеми горива в контекста на големия енергиен преход. Но нека не се залъгваме – възвръщаемостта от петролните и газовите проекти все още е силно конкурентна, а капиталът продължава да тече в тяхна посока, пише Цветана Параскова за Oilprice.

Въпреки че енергийният преход и търсенето на нисковъглеродна икономика ще продължат да привличат все повече привърженици през следващите години, приходите от петрол и природен газ ще останат значителни и конкурентни на тези от възобновяемата енергия, сочат анализатори.

Петролните и газовите компании вече знаят със сигурност, че е необходимо да приведат своите стратегии за развитие и разпределение на капитала спрямо увеличаващия се натиск от страна на инвеститорите, изразявайки увереност и готовност за ограничаване на въглеродните и другите видове парникови емисии от своята дейност. 

Влияние върху капиталовите потоци и сделките за сливания и придобивания

Петролните и газови компании продължават да набират значителен капитал, целейки се в огромни сливания и придобивания, но темата за енергийния преход вече започва да променя и този аспект от тяхната дейност.

Според проучване броят на сливанията и придобиванията и набирането на капитал за сектора остава голям през 2019 г.

Според проучвания броят на сливанията и придобиванията, както и количеството набран капитал през 2019 г., нарастват.

Браншовите компании са набрали капитал в размер на 617,4 млрд. долара през 2019 г., което е със 7% повече спрямо 2018 г., като кредитите и облигациите представляват 92% от набрания капитал. Общата стойност на набрания капитал за изминалата година е най-високата за последните пет години, но броят на набиранията отново отчита спад за поредна година, отразявайки предизвикателните условия за някои сегменти в индустрията, особено финансовото състояние на някои американски компании за проучване и производство на петрол.

По отношение на сливанията и придобиванията стойността на сделките нараства със 17,6% до 160,5 млрд. щатски долара, благодарение на придобиването на Anadarko от страна на Occidental. С изключение на тази сделка, общата стойност на сделките в световен мащаб спада с 24,2 на сто.

Глобалното набиране на капитал и сделките за сливания и придобивания в петролната и газовата индустрия не отчитат никаква грандиозна промяна през 2019 г. Но екологичната и социална загриженост започват да променят стратегиите в сектора.

Какво е мястото на петрола и газа в уравнението за климатичен неутралитет?

Тъй като призивите за постигане на 100% нисковъглеродна енергия от инвестиционната общност стават все по-силни, анализаторите на индустрията питат: след като петролните и газовите компании са част от проблема, могат ли да бъдат част от неговото решение?

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) те биха могли да бъдат част от решението - дълбоките джобове и експертният опит в управлението на проекти големите петролни имена биха могли да помогнат за развитието на алтернативни енергийни решения като офшорните вятърни паркове за допълнително намаляване на разходите и да станат енергиен източник с конкурентна възвръщаемост за инвестициите.

Новите технологии могат да се използват след това от по-малки енергийни компании и доставчиците на алтернативна енергия за увеличаване на дела на нисковъглеродната или напълно зелената енергия.

Изправени пред необходимостта от балансиране на краткосрочните високи доходи от петролните и газови проекти с дългосрочния „социален лиценз за работа“, петролната и газова промишленост продължава да набира капитал и да участва в сделки за сливания и придобивания, но в същото време започва да се съобразява с енергийния преход в своите капиталови инвестиции. Ако искат въпросните дружества да просперират в дългосрочен план, те трябва да се съобразят с обществото и инвеститорите, изискващи действия относно климатичните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 4 години
Ае Илиев ти с ко хоиш там на раота на летището бе, с кво ви возат там у кoчинaтa да не е с некоя каруца на некой мaнaгaсаp ? Най ного преписвате тъпотии на тон, а има 500 коли на 1000 човека в колонията ... значи на 2ма души една ламарина се пада в тва число и вие преписвачите също ама продължавате с педерастиите си ?? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Всъщност, абсолютно е възмажен такъв ускорен енергиен преход, но само в условията на централизирана командна икономика - едно политбюро или комисия, която да решава и назначава срокове, петилетни планове, да събира и преразпределя бюджети и прочее... Ако сте готови да живеете в такава система, значи ще стане... На мене вече ми е през швепса... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Да, видях и таблица 3, но кой може да каже дали електроенергията, която е влезла по щепселите из провинцията от точно кой тип е? Според мен просто са взели абсолютни стойности на генерирана и употребена енергия и са видяли, че генерираната от ВЕИ покрива като количество потребената. Едва ли вярваш, че денонощното колебание в подаването от ВЕИ не се балансира от конвенционални източници в общата енергосистема на Германия. Всъщност, това е за сега нерешимият проблем на ВЕИ - те скоро ще могат да генерират огромни количества енергия в абсолютна стойност, но с големи амплитуди в постоянството. Без конвенционални балансиращи мощности - изкопаеми (въглища, газ, уран) няма как да стане в рамките на една голяма икономика. И тук е огромният проблем - конвенционалните производители не могат да пускат и да спират котли и реактори по заявка на лигльовците от ВЕИ - сега ду ха, спирай... оп, спре да ду ха - пускай ТЕЦа или АЕЦа - некой ше фалира - или конвенционалните производители, или държавата, която ше требва да се разчекне от дотации. Ти виждаш по цените - има часове, в които подаряват ток, щото е повече от търсенето, защото и едните и другите бълват. Едните - щото сега им е дошло, а другите - щото не могат да спрат.В Аспен и по островите в Средиземно море, по частни ферми, разни села и паланки може - там и да спре токът, никой нема да умре...Нема нужда да ме убеждаваш за съветска власт - аз съм убеден комунист... ;) Не съм хванат с капан на Витоша и знам всичко за техническия прогрес. И влаковете, и самолетите и техното развитие се е случило по естествен, еволюционен път в условия на конкуренция и пазар. Животът е налагал новостите съобразно търсенето и предлагането, а не комисии с декрети. Този филм го гледахме на живо при нас и знаеме как свърши... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
я пак де ... виж и таблица.3 ... :))) ... ако се разровиш из сайта ще видиш и кое колко и къде в общи линии . ти допреди 20 години представял ли си , че въобще е възможно ?! ... ама на , ето получава се . съгласен съм , че за тежката индустрия работещо решение с настоящите технологии е доста компромисно . даже за някои индустрии все още няма работещо ... но град по град , област по област , завод по завод , остров по остров ще се получи ... колко години са били необходии за да се направи влак движещ се с 600км/ч от създаването на първият влак въобще ?! колко години са били необходими след създаването на първият самолет да направят еърбъс 380 или джъмбо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Зеле, нещо не си дочел като ората в сайта, дето ми пробутваш. Къде ги виде тези 100% от ВЕИ в Шлезвиг-Холщен? Аз виждам 56% от вятър, 4% от слънце, 10% от биогаз и 31% от атом и фосили (18/13%)...? Я пак... ? ;)А точно в тази провинция доста съм живял - там (и Весфалия) е млекарницата на Германия + разни чисти заводчета и много наследствена аристокрация из разни имения. Малко Хамбург и това е. Плюс, че там верно ветър да искаш ...Дай да видим Рур и Бавария, мани ги разни кравари и коняри на север... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
ами дълги години да си харчиш пенсията , па като се сетиш , пиши из форума да ни понапътстваш като се отклоним от правият път , пращай по някоя снимка с какво плакнеш окото на плажа , да ти завиждаме ... п.с. '23 да гледаш по националната тв на гергьовден от 10:00 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
всяко географско място е индивидуално и като следствие ще има индивидуален микс ... бях го запазил за импа , когато истеряса по-сериозно , ама що па да не ти го покажа на теб ... :)))федерална провинция на германия schleswig-holstein , площ 15.763км2 , население 2.881.926 души ... позяпай ... 100% възобновяеми източници ... кратко и научно-популярно , като за форума ... :))) ...https://ee-sh.de/en/ee-in-zahlen.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Април месец се изнасям на острова - там сичко е на ВЕИ - неколко улични лампи, неколко кръчми, стотина къщи с телевизори, хладилници, некое зарядно за телефон... От общината забраняват климатици над 1.5 КВт на домакинство... Йок проблем... Ама нема къща без поне 3 КВт. агрегат у гаража... Можем да ти дам линк да си го добавиш у колекцията... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
тъй ... аспен , колорадо , усато ... около 6000 жители + 50.000 туристи годишно ... били са 2014 на :Айде сега ни разкажи как точно ше стане у Софето ... около 1.5 млн. жители и поне още 200-300 хил. приходящи. Как точно ше докараш 47% водна и 53 вятър? Такъв град цяла нощ свети и бумти - качи се на Витоша нощем и погледни надолу и пак ни разкажи къде ше сложиме перките и кой точно язовир ше източиме... ?Зае би го Аспен, разкажи за Ню Йорк и Бостън... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
нали доскоро всеобщото форумно мнение беше , че не е възможно и нема как да стане ... пък то може ... има доста други ... под всеки твой негативен коментар ще ти пускам успешни проекти ... има и индустриални проекти ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още