IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът може да е мистериозната „Болест X“

Независимо дали ще бъде овладяна или не, болестта бързо се превръща в първото истинско пандемично предизвикателство, което отговаря на категорията

17:40 | 22.02.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Световната здравна организация (СЗО) преди години предупреди, че мистериозна Болест X може да предизвика международна пандемия. Новият коронавирус, със своята способност бързо да се преобразува от лек в смъртоносен, се очертава като претендент, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Така нареченият вирус Covid-19, който не спира да се разпространява, се проявява от леки симптоми до смъртоносни през втората седмица. За по-малко от три месеца той зарази около 77 000 души, предимно в Китай, и уби над 2200 души. 1200 са болните извън Китай, посочва BBC. Само в Южна Корея случаите се удвоиха до 433. На круизния кораб, акостирал край Япония, вече има 600 болни. 

„Независимо дали ще бъде овладяна или не, тази болест бързо се превръща в първото истинско пандемично предизвикателство, което отговаря на категорията Болест X“, каза Марион Купманс, ръководител на отдел Вирусология в Медицински център на университета „Еразъм“ в Ротердам и член на комисията по спешни случаи на СЗО, цитиран от Bloomberg.

Сега болестта се е разпространила в повече от 20 държави и територии. Някои от заразените са се разболели, без да имат връзка с Китай, съобщиха американските власти за контрол и превенция на заболяванията.

„Все още не виждаме разпространение в Съединените щати, но е много възможно - дори е вероятно - това в крайна сметка да се случи", каза Нанси Месоние, директор на Националния център за имунизация и респираторни болести на Центъра за контрол на заболяванията.

За разлика от ТОРС, вирусът Covid-19 се възпроизвежда при високи концентрации в носа и гърлото, подобен е на обикновената настинка, и изглежда възможно да се разпространи от тези, които не показват никакви или само леки симптоми. Това прави невъзможно контролирането с мерки за проверка на наличие на треска, които помогнаха за спиране на ТОРС преди 17 години.

20-годишна жена, пренесла вируса от епицентъра му - град Ухан, в своя град Анянг, не е имала симптоми, се посочва в списанието на Американската медицинска асоциация. 

Петима нейни роднини впоследствие развиват треска и респираторни симптоми. Covid-19 е по-малко смъртоносен от ТОРС, който имаше смъртност от 9,5%, но изглежда по-заразен.

Докато се съобщава, че повече от 80% от пациентите имат леката версия на заболяването и ще се възстановят, около един на всеки седем развива пневмония, затруднено дишане и други тежки симптоми. Около 5% от пациентите достигат критично състояние, включително дихателна недостатъчност, септичен шок и многоорганна недостатъчност.

Установено е, че възрастните, особено тези с хронични заболявания, като хипертония и диабет, са изложени на по-висок риск от тежка форма на болестта. И все пак досегашният опит в Сингапур сочи, че пациентите без значителни съпътстващи заболявания също могат да се разболеят тежко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
С две думи - ВРЕМЕ Е ЗА ПАНИКА! :) Не ми се мисли, ако тоз жълт вирус плъзне из Софийско равно поле, какво чудо ще стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още