IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските авиокомпании може да загубят 28 млрд. долара заради коронавируса

Китайските авиопревозвачи вероятно ще понесат по-голямата част от загубите

19:20 | 21.02.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Samsul Said/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Авиокомпаниите в Азиатско-тихоокеанския регион ще загубят приходи за 27,8 млрд. долара тази година, тъй като намаляват броя на полетите заради свиващото се търсене в резултат на коронавируса, сочат първоначални данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), цитирани от Ройтерс.

Голямата част от загубите ще бъдат понесени от китайските авиокомпании, включително удар за 12,8 млрд. долара само за китайския пазар, прогнозира ИАТА.

Китайските авиокомпании намалиха с 80% планирания си капацитет към, от и в Китай тази седмица, показват данни за полетите на компанията FDG, тъй като се борят с резкия спад на търсенето заради вируса, който отне живота на над 2100 души в Китай.

Азиатските превозвачи Cathay Pacific Airways и Singapore Airlines намалиха капацитета на глобалните си мрежи в опит да се справят с кризата.

Като цяло ИАТА очаква пътническият трафик в Азиатско-тихоокеанския регион да намалее с 8,2% тази година спрямо предвиждания преди това ръст от 4,8%.

„Авиокомпаниите вземат трудни решения за намаляване на капацитета и в някои случаи на маршрутите“, заяви генералният директор на ИАТА Александър де Жуниак. „По-ниските разходи за гориво ще помогнат за компенсиране на някои от загубените приходи. Това ще бъде много трудна година за авиокомпаниите“, допълни той.

Очаква се авиопревозвачите от Азия да загубят приходи от 1,5 млрд. долара заради вируса, съобщи ИАТА и допълни, че е твърде рано да се прецени какви ще бъдат последиците за печалбата.

Air France KLM предупреди в четвъртък, че печалбата й ще намалее със 150-200 млн. евро (162-216 млн. долара) до април, тъй като се бори с „жестоките“ последици от епидемията с коронавируса върху авиационната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
lozkhris
преди 4 години
Все още ли мякой мисли, че таа епидемия е избухнала от самосебе си?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още