IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната търговия с въглеродни емисии достигна 194 млрд. евро през 2019 г.

Оборотът на пазара на въглеродни емисии през 2019 г. е пет пъти по-голям, отколкото през 2017 г.

20:20 | 21.02.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Глобалната търговия с емисии на въглероден диоксид през 2019 г. отчита рекордните 194 млрд. евро, показва анализ, изготвен Refinitiv, който сравнява данните за търговия с емисии както в глобален, така и в национален план.

В световен мащаб проучването установява, че оборотът на пазара на въглеродни емисии през 2019 г. е пет пъти по-голям, отколкото през 2017 г. Refinitiv отдава този растеж предимно на подобренията в политиката и множеството мащабни кампании, свързани с опазването на климата. На всички основни пазари цените на въглеродните емисии са се повишили или се очаква да се повишат в близко бъдеще, тъй като пазарните правила се затягат, пишат авторите на анализа, цитирани от специализирания сайт EDIE.

Например в Европейския съюз (ЕС) цените на въглеродните емисии през лятото на 2019 г. достигнаха стойности от около 26 евро на тон спрямо 17 евро на тон в началото на 2018 г. Като част от европейската „Зелена сделка“ блокът се насочи към постигане на въглероден неутралитет до 2050 г. чрез политически механизми, подкрепящи тази дългосрочна цел, която включва и по-висока цена на въглерода. 

„Отдаваме ценовото рали в Европа главно на очакванията за резерва за стабилност на пазара (MSR), който влезе в сила през януари 2019 г.“, заяви Андерс Норденг, старши пазарен анализатор. „MSR спря значително количество квоти за емисии, които иначе биха попаднали на пазара, като по този начин служи за затягане на предлагането", добави той.

По неговите думи предложенията в „Зелената сделка“ на новата Европейска комисия (ЕК) и разговорите за целта за емисиите до 2030 г. също тласкат цените нагоре.

Тъй като Brexit без сделка вече не е на масата, шансовете на Великобритания да излезе от системата за търговия с емисии в ЕС са малки. За да заменят системата след преходния период, министрите на Обединеното кралство предложиха нов данък върху въглеродните емисии, който в комбинация с местния механизъм за цена на въглерода (Carbon Price Floor - CPF) създава комбинирани разходи от 34 паунда на тон.

Въпреки че тази цена е по-висока от стойностите в ЕС, зелените експерти непрекъснато твърдят, че 34 паунда не са достатъчни, за да стимулират пазарните преходи в съответствие с идеята за зануляване на емисиите. Марк Люис, експерт от Carbon Tracker Initiative, смята, че европейската схема за търговия с емисии ще трябва да достигне цена от 50 евро, за да принуди страните да започнат да инвестират в по-чисти технологии.

Глобална картина

Въпреки че Европа стои зад почти 80% от емисиите, търгувани през 2019 г., анализът на Refinitiv също документира ръст на оборота в търговията с емисии в двете най-големи икономики в света - Китай и САЩ.

В последния случай анализът подробно описва как оборотът в Regional Greenhouse Gas Initiative и Western Climate Initiative е нараснал значително в годините до 2019. Общият оборот (22 млрд. евро) се е увеличил със 74% спрямо нивата от 2017 г.

Refinitiv прогнозира, че тази тенденция ще продължи и през следващите години, като през 2021 г. се очаква затягане на пазарните правила и съпътстващо повишаване на цените на въглеродните емисии.

Що се отнася до Китай, анализът на Refinitiv потвърждава, че приносът на страната към световния оборот на въглеродни емисии продължава да е в застой под 5% от общия обем в света. Но организацията отбелязва, че китайската схема за търговия трябва да влезе в сила тази година, като първоначално ще обхване енергийния сектор и е планирано да бъде разширена преди средата на десетилетието.

Общо за 2019 г. в Китай са били изтъргувани 98 милиона квоти за въглерод на обща стойност 272 милиона евро, в сравнение със 78 милиона квоти през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
че ти май нещо не си в час как се разпределят кинтите от квотите по принцип :))) ... ВСИЧКИ ПАРИ ОТ КВОТИ СИ ОСТАВАТ В СЪОТВЕТНАТА ДЪРЖАВА :))) и се харчат според регламента в съответната държава ... :))) ... и въобще смятам , че не си в час кой къде и за какво харчи парите събрани от този механизъм ... :))) ... само зелени пендeли сънуваш ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Бай Зелев, дека отиват парите от квотите на Китайците знаеш ли? Да ти отговоря пак при китайците - СОЦ. братче. Тия коти са като глобата на НАП за изтеклите файлове. Ти ми кажи "Европа стои зад почти 80% от емисиите, търгувани през 2019 г" туй харакири дето пълни джобовете на една пасмина зелени ***, как ще го обясниш на децата си един ден!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
нъл нямаше въглеродни квоти и търговия с въглеродни емисии по светът ... :))) ... някой форумен капацитет да драсне нещо за китай ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още