IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото достигна 7-годишен връх благодарение на коронавируса

Минути преди 11:30 ч. българско време благородният метал се търгува при цена от 1613,15 долара за тройунция

11:35 | 20.02.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цената на златото достигна най-високото си ниво от седем години насам на фона на притесненията за глобалния растеж заради епидемията от коронавирус и спекулациите, че Федералният резерв ще облекчи паричната си политика преди края на годината.

Минути преди 11:30 ч. българско време благородният метал се търгува при цена от 1613,15 долара за тройунция – най-скъпо от началото на 2013 г. насам.

От своя страна паладият поскъпва с над 1,1%, оставайки близо до рекордната си стойност на фона на силно рали. Алуминият, среброто и платината поевтиняват.

Цената на златото поскъпва в момент, когато американската фондова борса отчита рекордно силно представяне дори и на фона на страховете от коронавируса. Въпреки че в провинция Хубей са отчетени по-малко нови случаи на зараза, то налице са признаци за влошаващ се икономически удар.

От началото на годината традиционното убежище за инвеститорите поскъпна с 6%, след като редица компании – от Apple до Burberry Group, свиха прогнозите си за първото тримесечие на 2020 г. В същото време макар протоколът от последната среща на ръководството на Фед в края на януари да показа, че банкерите ще оставят още известно време лихвите непроменени, то трейдърите запазват очакванията си за поне едно понижение до края на годината.

„Подкрепата за жълтия метал е тласкана от икономическата несигурност, свързана с коронавируса, т.е. колко дълго може да продължи пандемията и какъв ще бъде крайният ѝ ефект върху световния икономически растеж“, посочва Гавин Уендт, старши анализатор към MineLife Pty.

Цените на златото може да минат границата от 1650 долара през идните седмици, смятат от UBS Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Трoл, златото расте срещу всички валути, включително и срещу онзи тапет - рублата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 6
michaelis23
преди 4 години
тая ученичката ква простотия пак преписала вместо да хои да врътне некъде една тръбa, мое па и дое акъла *** опраа *** разваля ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
До авторката: Инвестор е уважавана медия и в нейни статии коментари, че "цената поскъпва" звучат лаишки.Цената не може да поскъпва или поевтинява, стоки и услуги могат да поскъпват или поевтиняват.Цената може да висока, ниска, средна и тн., но изрази, като "скъпа цена", не е добре да използвате, че това сваля нивото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Афродизиакът при мъжете се продава на хапчета, а при жените в отсрещния магазин за бижута и диаманти :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
khao
преди 4 години
Знаех си че златото лекува всички болести ... тия дето го имат по много, боледуват по рядко ... или оздравяват от нелечими (уж) болести. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
10 години +82.14%Кое ще рече, че за 10 години тарикатите са откраднали от балъците82% от техните спестявания,рисувайки хартийки или генерирайки1 и 0 в сървърите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
Цената на златото достигна 7-годишен връх благодарение на....това, че световната работилница си взе отпуск по болести новите зелени хартийки останаха без стоково покритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още