IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните гиганти са изправени пред още регулации от ЕС

Новите правила ще засягат изкуствения интелект и споделянето на данни с конкуренцията

12:36 | 20.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chloe Collyer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chloe Collyer/Bloomberg

Американските технологични компании скоро ще трябва да започнат да отговарят на нови изисквания в Европейския съюз (ЕС), свързани с изкуствения интелект и споделянето на данни с по-малките конкуренти. Това се случва в момент, в който блокът иска да запази „технологичен суверенитет“ от Съединените щати и Китай, пише Wall Street Journal.

В сряда регулаторите в ЕС разкриха планове, които имат за цел да постави по-големи рестрикции на технологиите, ползващи машинно самообучение, в области, вариращи от камерите за публично наблюдение до скенерите за рак и самоуправляващите се коли.

Правилата, които трябва да бъдат описани до края на 2020 г., вероятно ще са базирани на това, което ЕС научи от антитръстовите случаи с Google и продължаващите разследвания на Amazon и Facebook: как тези платформи се предполага, че използват данни, за да потискат по-малките си конкуренти.

Една от разглежданите мерки е задължаването на платформите да споделят данни с по-малките си конкуренти, особено що се отнася до поведението на потребителите по отношение на продуктите, продавани от тези конкуренти.
Говорителите на Amazon, Google и Facebook са отказали да коментират предложенията.

Браншовата група EdiMA, която представлява големи платформи като Google, Amazon и Facebook, приветства предложенията като „отправна точка“ и заяви, че ще се ангажира с работа с Европейската комисия, за да отговори на някои от споделените притеснения.

Правилата за отговорност по отношение на съдържанието, споделяно в онлайн платформите, също трябва да бъдат подготвени и да влязат в т.нар. Digital Services Act до края на тази година. 

Повече новини за технологичните гиганти можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
РЕГУЛАЦИИ, РЕГУЛАЦИИ, РЕГУЛАЦИИ - Това е ЕС, това са бюрократите в европ.комисия ......... мъка за всички.Регулацията(за банките) с която се намалиха таксите за преводи(към други страни от ЕС) доведоха до покачване на почти всички такси на банките за всички клиенти. Сега и бедните пенсионери, дето нямат пари, а камо ли да превеждан извън България и те ще плащат тази регулация. Да не говорим какви ЕКО-данъци и ЕКО тежести ни чакат от тези регулаторчета от ЕК, с милионен годишен доход за да пишат регулации. Бих ги изпратил в Белене да носят камъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още