IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Верни ли са китайските данни за коронавируса?

Последните подробни данни от Народната република пораждат скептицизъм у западните учени

08:46 | 20.02.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Китай съобщава, че от смъртоносният коронавирус междувременно са починали над 2000 души. Китайският център за контрол и превенция на заболяванията публикува най-обширното до момента проучването за новия коронавирус. Получените данни целят да дадат повече информация за опасностите, свързани с вируса.

В анализа са взети данните на 72 314 пациенти. За 44 672 от тях е потвърдено, че са заразени с новия вирус, за 16 186 има подозрения, 10 567 са клинично диагностицирани в провинция Хубей, а 889 са асимптоматичните случаи.

При повече от 80% от заразените боледуването е преминало сравнително леко, 13,8% са се разболели тежко, а 4,7% от случаите са описани като критични.

Най-сериозна е заплахата за хората над 80-годишна възраст. При тях смъртността е 14,8%. Засегнати са основно пациенти с хронични заболявания, най-вече със сърдечни проблеми, диабет, заболявания на дихателната система и хипертония.

При пациентите между 70 и 79-годишна възраст смъртността е 8%, при тези между 60 и 69 - 3,6%. При по-младите опасността е ограничена. При пациентите между 10 и 50 години смъртността нараства пропорционално от 0,2% до 0,4%. Във възрастовата група 50-59 тя е 1,3%, анализира за Deutsche Welle Александeр Фройнд.

Малките деца до 9-годишна възраст почти не се разболяват от вируса, до момента няма данни за смъртни случаи на тази възраст. Смъртността при мъжете (2,8%) е по-висока от тази при жените (1,7%). В най-засегнатия район, китайската провинция Хубей, смъртността е 2,9%, а извън нея - 0,4%. Общата смъртност е 2,3%. В този процент обаче не са включени данните за непотвърдените случаи на заразяване с вируса.

Според изследването, 3019 работещи в здравната сфера на най-засегнатите китайски провинции са заразени от Ковид-19, както се нарича новата болест. 1716 са дотук потвърдените случаи. Петима са починали по време на проучването. Един от тях е директорът на болница в Ухан. В началото на месеца почина и 34-годишният доктор Ли Уънлян, един от първите, предупредили за опасната болест в Ухан. Смъртта му предизвика вълна от недоволство и протести.

Резерви към китайските данни

Според проучването спадът на новите случаи е сигнал за ограничаване на епидемията. За това са допринесли рестрикциите по отношение на пътуванията в Китай. Професор д-р Клеменс Вентнер, началник на отделението по инфекциозни заболявания и тропическа медицина в мюнхенската клиника Швабинг, се отнася критично към тези данни.

„Като лекар все още изпитвам съмнения дали наистина става въпрос за обрат в развитието на болестта", казва той. „Според доклади от Китай наличието на тестове, с които се диагностицира  заболяването, временно е ограничено, така че бих поставил под въпрос данните за потвърдените случаи". Според доктор Вентнер вероятно не всички заболели са диагностицирани.

Доктор Клеменс Вентнер съветва данните от Китай да бъдат приемани с голяма предпазливост. „Истинският брой на заразените от Ковид-19 в региона на Хубей вероятно е много по-висок. Кой отива на лекар в болницата, когато изпитва страх и е поставен под карантина, поради което едва ли може да напуска жилището си?", пита лекарят.

Авторите на изследването от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията също са разтревожени. Китай трябва „да се подготви за вероятен регрес в справянето с епидемията", когато принудителната ваканция приключи и хората от цялата страна се върнат обратно на работа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Точно така, мурзилkи и за грипа е виновен Запада! Всъщност той за всичко е виновен, включително и за кемтрейлса, който ви е свалил ай кюто до число, сходно на номера на обувките ви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
V.At.
преди 4 години
Всъщност няма починали, които не са китайци. Включително и починалия в Европа е китаец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 5
mick
преди 4 години
А някой спомня ли си, че това се случи в разгара на търговската война САЩ Китай? И че САЩ по една случайност печелят от този вирус дето най-вече заразява и убива китайци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 12
michaelis23
преди 4 години
мойта версия е, че опозицията в Чайна т.е. либерастите са им сглобили тоя *** на Xi & Co не без западна помощ разбира се. То ясно с цел преврат и после с имащи вече ваксини ше опраят проблема и ше заживее демокрацията .... Учените нема кво да вярват като нещо е изфабрикувано и се пуска гъдето гъстотата на населението е висока, в един град (8млн.)са повече от наща територия. Но който и да е си играе с огъня и дявола с тия шитни, че ако го изпуснат верно тогаа не знам ..... Ето тука пише че военните са взели лабораторията под свой контрол каквото и да значи товаChinas Militаеr uebernimmt Kontrolle ueber Wuhan Bio-Forschungslabor der Hochsicherheitsstufe 4https://***.cashkurs.com/wirtschaftsfacts/beitrag/chinas-militaer-uebernimmt-kontrolle-ueber-wuhan-bio-forschungslabor-der-hochsicherheitsstufe-4/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Ако смъртността скочи на 5-6 % , те. 50-60 пъти по- висока от тази при обикновен грип ............ Учените не могат да повярват , че са на път да допуснат пандемия от подобрена версия на САРС .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 11
michaelis23
преди 4 години
ти беше там и виде или леля ти е чула от една жена на пазара ?!? .... то че пламнало - пламнало, ама кво точно дали е кошарата на село или у Полски Тръмбеж казана с ракия не стаа ясно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
beinsa
преди 4 години
Китайците лъжат за бройката.Пламнали са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
michaelis23
преди 4 години
A GOP senator keeps pushing a thoroughly debunked theory that the Wuhan coronavirus is a leaked Chinese biological weapon gone wronghttps://***.businessinsider.de/international/coronavirus-bioweapon-tom-cotton-conspiracy-theory-china-warfare-leak-2020-2/?r=US&IR=T-------------------------------------------------------------мдааа, добре то ясно че е от онази лаборатория в града и не е от животните как обичат да лъжат, но кой го е пуснал и с ква цел ? е те тва се пита в задачата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Скептицизмът произтича от това , че към днешна дата смъртността е 2,7% .При липса на новооткрити - заразени и 2000 критични случаи все още , които ще се увеличават - смъртността ще надхвърли 5 % . А честито !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още