IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските служби отрекоха да са ходатайствали за Божков пред ОАЕ

Според говорителя на СВР слухът за това е бил пуснат от Валери Симеонов

15:06 | 18.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин не е обсъждал на среща с премиера на Обединените арабски емирства (ОАЕ) освобождаването на бизнесмена Васил Божков, задържан по искане на българската държава.

Това съобщи говорителят на СВР Сергей Иванов, цитиран от ТАСС.

Посещението на Наришкин в ОАЕ се е състояло на 11-12 февруари. „Директорът на СВР наистина проведе много продуктивни преговори с премиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мухамед бин Рашид ал Мактум, но разговорът беше изключително за международни проблеми в сферата на сигурността и двустранното сътрудничество“, заяви Иванов.

Той поясни, че световните информационни агенции са подели слуха, че по време на срещата си с премиера Наришкин е поискал да бъде освободен Васил Божков.

По думите му „слухът“ е бил пуснат от заместник-председателя на народното събрание Валери Симеонов.

„Само болното въображение на заместник-председателя на Народното събрание Симеонов, умножено по ниското ниво на неговата компетентност, може да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпроса за българския предприемач“, посочи Иванов, цитиран от ТАСС.

Investor.bg припомня, че Министерството на външните работи съобщи в неделя, че България не е уведомявана от ОАЕ Божков да е освобождаван от ареста.

Българският посланик в Абу Даби Богдан Коларов е отправил спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна.

Божков беше задържан в края на миналия месец, след като беше обявен за издирване от България.

Близки до разследването съобщиха за БНР, че България е уведомена, че Васил Божков е с отнети документи в ОАЕ, но до момента в българското вътрешно министерство няма получена официална информация от властите в Емирствата дали Божков е освободен.

Припомняме, че на 31 януари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Божков е бил задържан в ОАЕ и допълни, че кога ще бъде екстрадиран в България зависи от местното законодателство. Срещу бизнесмена са повдигнати 11 обвинения, включително за ръководене на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Те отрекоха и че свалиха малайзийския самолет.После се караха на Иран, че си признаха, че свалили украинския самолет.На тия думата струва по-малко и от тоалетна хартия. Използвана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Руските служби отрекоха да са ходатайствали за Божков пред ОАЕ Мда ве, бяха заети с това сравнение:https://youtu.be/o_Vid_uLsgUНали бе, Зелка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
penman
преди 4 години
Серафима, Серафима, как пък до сега не прочетох нещо разумно от теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
Бидонойл
преди 4 години
В последно време руските *** много ме улеснявате. Преди се налагаше да обяснявам на нормалните хора какви *** сте. А сега собствените ви коментари ми спестяват усилията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 10
serafima
преди 4 години
Баш Валери Симеонов БАЛЕВСКИ е послушникът на съветските служби. Сега пее друга песен, пак толкова нахално. А как да не сложи руснаци в тази история, като това му носи дивиденти на Козяк 16? Човекът иска да се "заработва залъка" като политик. Друго освен това, мъжко порно по неговата телевизия, да влачи бабички по границата, шляпа като *** по плажа друго не зная. ...Да,,, и грозни изцепки за майките с деца с увреждания, като знаем, че и той има проблеми със сина си. ТОЛКОВА ЗА МОРАЛА на този дребен човек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 15
Бидонойл
преди 4 години
Валери Симеонов не е любимия ми политик, но ако трябва да решавам на кого да вярвам, избирам него пред руските служби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още