IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как България стана причина за реформи в еврозоната?

България в еврозоната е желание на ЕЦБ да покаже, че валутният съюз е стабилен и има страни, които искат да се присъединят към него, казва д-р Щерю Ножаров

13:13 | 16.02.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Желанието за реформи в еврозоната е свързано със стремежа на България за присъединяване към нея. Това каза д-р Щерю Ножаров, икономист, преподавател в катедра "Икономикс" на УНСС, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Желанието за реформи на Европейската централна банка е свързано със съществуващия дисбаланс и неравенство в доходите на страните от Европейския съюз и еврозоната“, посочи Ножаров, като уточни, че причина за това е съществуването на т.нар. икономика на нещата, икономика на услугите и дигиталната икономика.

„Това означава, че висококвалифицираните кадри ще получават все повече доходи, а нискоквалифицираните все по-малко и ще остават без работа“.

По думите на госта това е един от основните проблеми, който води до предизвикателства в политиката в цяла Европа.

„България в еврозоната в този контекст е желание на ЕЦБ да покаже, че еврозоната е стабилна и все още има страни, които искат да се присъединят към нея“.

Според госта подобряването на икономическата база у нас ще успокои донякъде политическите страсти в държавите членки на еврозоната.

„Големият проблем на Европа е, че тя осъзна, че изостава от глобалния растеж... Целта е да се консолидират всички позитивни към ЕС страни“.

Гостът коментира и темата за инфлационното таргетиране, като отбеляза, че то стои в основата на политиката на ЕЦБ, но концепцията му е вече остаряла.

„Икономическата теория, свързана с инфлационното таргетиране, разчита основно на това, че потребителите са рационални и пазарите реагират адекватно на ценовите, потребителските и инвеститорските действия. Оказа се, че това разбиране не е вярно – в света има редица нови предизвикателства и промени“, обясни Ножаров.

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 6
bonboniera29
преди 4 години
Желанието на БГ да влезе в някоя европейска структура винаги поражда новости или реформи в механизма по приемането....Гениален път за реални реформи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 13
ing5rov
преди 4 години
"България в еврозоната е желание на ЕЦБ да покаже, че валутният съюз е стабилен и има страни, които искат да се присъединят към него, казва д-р Щерю Ножаров."Като се види , кои страни се натискат днес да приемат еврото , а също и кои страни няма да го приемат , става ясно на какво дередже е ЕС .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
Shadow1
преди 4 години
Жалко че няма залози за влизането на България в ERM II. Някои хора са много сигурни на думи че няма да влезем или, че ще влезем но колко от тях и с колко щяха да застанат зад думите си? Аз лично бих заложил, че ще влезем тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още