IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще финансират енергийни проекти за 1 млрд. долара в Централна и Източна Европа

От инвестициите могат да се възползват държавите от инициативата "Три морета", включително и България, за да намалят зависимостта си от Русия

13:33 | 15.02.20 г. 27
<p>
	Майк Помпео. <em>Снимка:&nbsp;Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Майк Помпео. Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg 

САЩ ще финансират енергийни проекти за 1 милиард долара в страните от Централна и Източна Европа, за да засилят тяхната енергийна независимост от Русия, заяви днес държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от АФП.

В знак на подкрепа за суверенитета, благоденствието и енергийната независимост на нашите европейски приятели (...) САЩ планират да предоставят до 1 милиард долара за финансиране на страните от Централна и Източна Европа, участващи в инициативата "Три морета", която обединява 12 членки на ЕС, заяви Помпео на конференцията по сигурността в Мюнхен, предава БТА.

Искаме да активизираме инвестициите на частния сектор в енергийните сектори, за да защитим свободата и демокрацията в света, допълни държавният секретар на САЩ.

Инициативата "Три морета" обединява 12 членки на ЕС, които са оградени от Балтийско, Адриатическо и Черно море. Това пространство се простира от Естония и Полша от север до Хърватия на юг и Румъния и България на изток.

Целта на инициативата е да укрепи сътрудничество между нейните членки в областта на енергетиката, инфраструктурните обекти и сигурността най-вече спрямо Русия, която редица членки възприемат като пряка заплаха, припомня АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Какво чакаш американско наркоманче , да ти мине абстиненцията ли?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
*сoросоиди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Копейник, нали Дойче Веле били *** и либерасти бе, айде уточнете се сега какви са, достоверни ли са или не?! Че ако са достоверни да ти дам десетина линка, дето те накарат да се напълниш скъсаните си гащури от яд и безсилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Тъпанарът май си ти, което си личи по начина на изразяване и мислене. Пълно е с главуни като теб, затова сте и такива и на това дередже. Чети ***.https://***.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B0-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%89/a-51940276
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Абе ей, наглец, като никой не можел да продава по-евтино от ушaнките, защо досега не се случваше, бе??!Защо досега ни продаваха на двойна цена? И когато дойде втечнения газ и изуха гащите?!Или трябва да си крайно Tъп или крайно нагъл, че да твърдиш, че сега сме щели да купуваме на завишена цена, при положение, че досега купувахме на двойна цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Фактите са, че никой не може да достави и продава на толкова ниски цени, колкото може да продава Русия. Това е най- общо казано, защото темата е много обширна и не ми се пише и обяснява, който иска може да си намери инфо. Американският газ, добиван, чрез фракинг е с висока себестойност и дори при сегашните цени го продава на загуба. Повече по темата тукhttps://***.oklahomaminerals.com/us-russia-gas-war/Повечето им компании са сериозно затруднени финансово и са изправени пред банкрут. Повече по темата тукhttps://***.desmogblog.com/2019/12/20/fracking-oil-gas-bankruptcies-cleanup-costs-regulatorsОще по-лошо бе положението на американските компании при големия спад на цените през 2014 г. Тогава американците натискайки Саудитска Арабия ( която е държава прокси на Щатите и ако не са те Иран отдавна да е приключил с нея) намалиха цената на газта драстично. Целта бе да се намалят приходите евентуално на Русия. Това, което получиха обаче бяха масови фалити на фракинг компаниите в Щатите. Повече по темата тук.https://***.cnbc.com/2014/11/27/will-opec-bankrupt-us-shale-producers.htmlНикой не може да бие Руснаците по количества и себестойност на продукцият. И е хубаво след като се осъзнае този факт на типично икономически проблеми да не се вземат политически мотивирани решения.Колкото до простотиите, които си писал, не ми се коментират, защото това са теми за реферати и подробни анализи, с които нямам нито време, нито намерение да те образовам. В заключение мога да кажа, че като знаем манталитета на нашите дупедавци и наглостта на американците, можем да сме сигурни, че цените, на които ще бъдем принудени да купуваме от нашите партньори ще са поне тройни. Справка- брилянтната сделка със самолетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 8
korn
преди 4 години
Пролема е там че преди години Путин реши да използва газ за да изнудва европейските държави. Я кажи например Китай, ядрена сила, втората икономика в света защо пусна тръба от Русия, но купува суровини от Иран и сключи сделка със САЩ да купува повече газ от тях. Кво значи това, че китайците не си гледат интереса и сведоха глава на американците. Или Турция която пусна тръба от Русия, но съща така от Азарбейджан и сондира за газ в Средеземно море. Или че Италия сеопитва да пусне тръба от Израел, която ще снабдява всички в ЕС. Западно европейците купуват газ ит Норвегия. В България сепродаватк коли и машини например от САЩ, Азия и Европа и не е проблем. Защо такива като теб реват като стане дума да се купува газ от други държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 22 rate down comment 6
julian12
преди 4 години
1 милиард долара за намаляване на енергийната зависимост. Това някаква шега ли е?Той Блумбърг ще даде 2 милиарда за да подмомогне кампанията на Сандърс, тия щели да дадат 1 милиард... нещастници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 5
dikens15
преди 4 години
А сега ми кажи каква е връзката между това от кой ще купуваш газ и това с кои държави искаш да бъдеш. Дори самият израз искам да бъда с някой си ми е доста странен. Ето например кои държави работят с руснаците. Те бели( сигурно си такси драйвър с това бели/черни от комунизма) ли са по твоите критерии.???Или пък не знаят какво правят????The largest importers of Russian gas in the European Union are Germany and Italy, accounting together for almost half of the EU's gas imports from Russia. Other larger Russian gas importers (over 5 billion cubic meter per year) in the European Union are France, Hungary, the Czech Republic, Poland, Austria and Slovakia.Източник- Wikipedia.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 19
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ще купуваме газ от който ни е най-изгодно, това е националния интерес.Край с монопола на рубашките.Националният ни интерес е да се развиваме и да сме с белите страни, не с централно азиатски катуни, водени от държава, където доходите изостават дори от България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още