IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърсев: С влизането в еврозоната ще се освободят 18 млрд. евро ликвидни резерви

Основната цел на ERM II e безсмислена за България заради валутния борд, посочи финансистът

10:52 | 14.02.20 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Присъствието на България в ERM II ни дава сигурност, че имаме одобрението за по-нататъшна крачка и нищо друго. Идеята на този механизъм е страни, които имат плаващ валутен курс и сериозни колебания на курса на националната валута към еврото, постепенно да намалят колебанията, докато накрая курсът се фискира на едно ниво и националната валута се замени с евро. Тъй като при нас това фиксиране е станало преди 20 години, то основната цел на валутния механизъм е безсмислена. Това е мнението на финансиста Емил Хърсев, изказано в предаването "Светът е бизнес"  на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му влизането на България в ERM II е предвидено като етап от присъединяването към еврозоната и не може да бъде избегнато.

Финансистът уточни, че все пак това е общото правило за всички страни.

"Това е основната идея, но не е единствената. През този период се очаква да се изградят и инфраструктурата на пазара, и капацитета на БНБ да работи с европейската система на централните банки", коментира Хърсев.

Той е категоричен, че няма да се стигне до никаква промяна на курса на лева и допълни, че паниката и масовото купуване на евро е възползване от страховете на хората.

"Този текст, който сега се прие, значи, че курсът на лева към еврото може да бъде променян само по договореност в рамките на еврогрупата, не може да бъде променян едностранно от България", посочи Емил Хърсев.

Той е убеден, че много неща ще се променят, когато България стане част от еврозоната, и то все за добро.

"Най-важното предимство е ликвидирането на един дълбок порок на валутния борд - това е една система, в която няма кредитор от последна инстанция – на централната банка е забранено да рефинансира банките. Банките у нас държат три пъти по-големи ликвидни резерви, обясни Хърсев. – Като влезем в еврозоната, ще отпадне необходимостта от обезпечаване на лева - така 18 млрд. евро ще могат да бъдат използвани, но не за текущи разходи.”

Финансистът смята, че с тези пари България може да си купи външния дълг.

За Зелената сделка той посочи, че България може да се възползва от нея, когато стане част от еврозоната.

"Тогава ще имаме достъп и до рефинансиране от Европейската централна банка, включително и книжа на българското правителство ще бъдат включени в тези, които ЕЦБ рефинансира", обясни специалистът.

Според него не може да се очаква да се развалят сделки, да се отнеме имущества и да се съберат суми след възложената ревизия на приватизацията от главния прокурор.

"Тогава държавата беше в състояние на фалит и не можеше да се вземе истинската цена. Има смисъл от цялата тази ревизия на периода, но това е нова екранизация. Пиесата е поставена. Знаете "Хамлет" – колко постановки има, всеки режисьор има своя прочит. Сега има шанс да видим новата екранизация, дано тя да даде един задоволителен за обществото отговор", надява се Хърсев. 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 17 rate down comment 7
Longin
преди 4 години
Хърсев е слънчасал...да сме си били купили външния дълг обратно... сички печатат доларе и евро , ние хем ше одиме у еврозона - хем след това ше правиме обратното = ше затегаме колана (ние, с най ниския дълг в ЕС), докато човешкия ни капитал бега у тия страни дето харчатИ после кво става - историята го е показал - който ял, ял....спестителите го дуват..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 29 rate down comment 14
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Това, че всички стоки щели да поскъпнат, а народа да обеднее, защото във всички страни станало така, е една ОГРОМНА ЛЪЖА.Литва, Латвия, Естония, Словакия, последно пеисъединили се и нямаха никакво увеличение на цените, нито народите им обедняха.Всъщност коло са "бедни" веднага може да се провети, слабоумен трoл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 26 rate down comment 4
bgMan
преди 4 години
И в уж демократична и свободна медия избрахте да цитирате точно човек известен в България с прозвището - Банкерът на мафията!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 13
ing5rov
преди 4 години
а дано !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 34
Sandy
преди 4 години
С тая политическа мафия, която управлява държавата няма как да бъдем допуснати в чакалнята. Забравете за Шенген и евро, това никога няма да се случи! До 5 години ЕС няма да съществува, ще бъде разпуснат поради необходимост и всички страни ще върнат собствените си валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 30 rate down comment 42
Frosty
преди 4 години
С влизането в еврозоната покупателната способност на българското население ще намалее няколко пъти. Казано с прости думи, българското население ще обеднее, защото цените на храни, вода, месо, вносни стоки, лекарства, медикаменти, електроенергия, банкови такси, данъци ще скочат до сегашните си нива, но вече в евро. А заплати и пенсии няма как се увеличат, защото производителността на труда на 1 български работник остава все същата. Този ефект се е наблюдавал при всички страни приели еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
IvanTerziev
преди 4 години
"Дано след 3 месеца и думичката борд да попадне под цензура :-)"Оф, няма корекция, имах предвид дано НЕ попадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
IvanTerziev
преди 4 години
Хаха, Ка Те Бе дори е авто цензурурана в коментарите долу. Как да не му вярваш на поредния чичко като ти шепне успокоителни приказки за лека нощ? Дано след 3 месеца и думичката борд да попадне под цензура :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
справедлив1
преди 4 години
за младите икономисти пояснявам става въпрос за ХЪРСЕВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 2
справедлив1
преди 4 години
този да не се прави на артист ами да каже как прахоса парите от американската царевица и да не ни учи на икономика нека се оправдава пред прокуратурата а не да дава акъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още