IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ атакуват Huawei и по закони за мафията*

Нови обвинения за индустриален шпионаж и нарушаване на интелектуалната собственост са обобщени под термина „рекетиране“

08:34 | 14.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

САЩ увеличава своите правни усилия в борбата срещу китайския производител на смартфони и доставчик на мрежово оборудване Huawei. Федерален районен съд в Ню Йорк повдигна нови обвинения срещу Huawei, включително за индустриален шпионаж, заговор за кражба на търговски тайни и нарушаване на интелектуалната собственост. Те са обобщени под дифузния термин „рекетиране“, превеждан доста нееднозначно: склоняване за извършване на престъпление. 

Това е пасаж в закона, въведен преди десетилетия, за да се разследват по-добре сложните структури на мафията. По този начин Huawei и нейните корпоративни представители се приравняват към организираната престъпност.

Съдът със седалище в квартал Бруклин в Ню Йорк вече представлява американската съдебна система по дело срещу китайската компания за пране на пари, промишлен шпионаж, измами, конспирация за възпрепятстване на съдебната система и нарушения на американските санкции срещу Северна Корея и Иран.

Няколко обвинения, включително и последното, сега се разширяват и подновяват. Преди всичко това увеличава възможната присъда срещу Huawei, нейните филиали и подсъдимите, пише в. Wall Street Journal.

Обвинението е насочено по-специално срещу Мън Уанджоу, главен финансов директор на групата, която вече бе арестувана в Канада по редица обвинения - в банкова измама и подвеждане на HSBC Holdings за бизнеса на Huawei Technologies в Иран. Тя твърди, че е невинна и се бори срещу екстрадицията си, като ѝ е забранено да напуска Канада. Мън, която е дъщеря на основателя на концерна Рен Жънфей, живее във Ванкувър.

По-конкретно китайската група, чийто имидж не е безспорен и в Европа, е обвинена умишлено в злоупотреба с авторски права и интелектуална собственост на американски компании. Huawei се е обогатила незаконно с нарушения на търговски марки и е спестила разходи за развойна дейност чрез кражба на технологии. Икономическите тайни са били предавани, а с конфиденциалното съдържание е било злоупотребено, се казва в обвинението, състоящо се от повече от 50 страници.

"Новото обвинение, публикувана на сайта на Министерството на правосъдието на САЩ, е част от опита на Министерството на правосъдието да увреди имиджа и бизнеса на Huawei поради причини, свързани с конкуренцията между двете страни, а не със спазването и прилагането на закони. Тези нови обвинения срещу компанията са без основание и се базират до голяма степен на отминали граждански спорове от последните 20 години, които са вече разрешени, които са били оспорвани и в някои случаи отхвърлени от федералните съдии и съдебни заседатели. Американското правителство няма да надделее над Huawei с тези нови обвинения, а компанията ще докаже, че всички обвинения са неоснователни и несправедливи", се казва в становище на концерна, изпратено и до Investor.bg.

През миналия май правителството на САЩ вкара Huawei в черен списък. На американските компании бе забранено да правят бизнес с концерна. Няколко дни по-късно обаче правителството реши да предостави облекчения, които да позволи на някои американски фирми да продължат да работят с китайската компания. Мярката има за цел да гарантира редовното функциониране на някои съществуващи мрежови технологии и устройства в селските райони. Оттогава това изключение се разширява непрекъснато. Последното 45-дневно удължение, което беше предоставено в четвъртък, сега е валидно до 1 април. 

Huawei е най-големият световен производител на телекомуникации и лидер в 5G мрежите от ново поколение. Администрацията на Тръмп ограничи възможността за сътрудничество на американските доставчици с Huawei и притисна европейските съюзници да спрат да правят бизнес с нея. САЩ засилиха наскоро натиска върху европейски страни, включително Германия, и поискаха Huawei да бъде изключен от разширяването на 5G мрежите.

През миналия месец Великобритания се съгласи да продължи да позволява оборудването на Huawei да се използва в неважни части на 5G мрежата, което предизвика широко безпокойство във Вашингтон.  Съединените щати са предоставили документи на федералното правителство на Германия, които са били наречени „солидни доказателства“ за шпионската дейност на Huawei. Но засега няма назовани конкретни случаи.

Обвинението от четвъртък повдига нови обвинения за участието на Huawei в страни, подложени на строги американски икономически санкции, като Иран и Северна Корея.

Прокурорите твърдят, че обвиняемите са превозвали стоки и услуги на Huawei до санкционирани страни, често използвайки местни филиали. Според вътрешнофирмени документи Huawei е използвала кодовите имена за такива държави, включително „A2“ за Иран и „A9“ за Северна Корея.

Huawei неофициално е управлявала компания, наречена Skycom Tech Co., с която получавала стоки и технологии от САЩ за използване в Иран в нарушение на американските санкции, твърди обвинението. Компанията е можела да твърди, че не е знаела за незаконни действия, извършвани от Skycom от нейно име, се казва в обвинителния акт.

Huawei също е помогнала на правителството на Иран, като е инсталирала оборудване за наблюдение, идентифициране и задържане на протестиращи по време на антиправителствените демонстрации през 2009 г. в Техеран, твърди обвинението. Говорител на мисията на Иран при ООН не е коментирал темата пред WSJ.

Служители на Huawei също така са предприели стъпки, за да прикрият участието на фирмата в Северна Корея, според прокуратурата. Например инструкциите за доставка, предоставени от Huawei на доставчик през 2013 г., включват инструкцията, че за пратки до A9/Северна Корея се отнася следното: „Няма лого на HW [HUAWEI], се казва в обвинителния акт.

Новите обвинения за кражба на търговски тайни се случват повече от 15 години, след като американските компании за първи път започнаха да твърдят, че китайската фирма е откраднала технологията им. Администрацията на Тръмп сега се занимава с проблема и го представя като част от по-широк глобален дебат относно националната сигурност и китайски компании, като Huawei.

През август WSJ съобщи, че Министерството на правосъдието търси нови случаи на предполагаеми кражби на технологии от Huawei, някои от които са описани в последното обвинение. В статията са описани подробни твърдения, че корпоративната култура на Huawei се ръководи от най-добрите лидери на компанията и че предполагаемите неправомерни действия не са резултат от действия на нелоялни служители.

Cisco, идентифициран като компания 1 в последното обвинение, обвини през 2003 г. Huawei в копирането на софтуера и наръчниците му. Главният адвокат на фирмата отлетя за Шънджън, за да се изправи срещу основателя Рен Джънфей с доказателства за кражбата на Huawei, включително и печатни грешки от наръчниците на Cisco, които се появяват в тези на Huawei, съобщи WSJ. Рен e отговорил с една дума: „Съвпадение“.

Говорител на Cisco отказа да коментира обвинението и по-рано заяви, че компанията не разкрива информация за частни срещи. 

Huawei сключи извънсъдебно споразумение по случая през юли 2004 г., след като призна, че е копирала част от софтуера за рутери на Cisco.

CNEX Labs Inc., стартъп компания за чипове от Силициевата долина, идентифицирана като компания 6 в обвинителния акт, заведе през 2018 г. дело срещу Huawei, което беше особено забележимо, тъй като фирмата обвини, че Ерик Сю, ротационен председател на Huawei, участва в конспирация за кражба на нейната технология.

Прокурорите повториха твърдението в новото обвинение. В гражданското дело Huawei признава, че Сю „е бил във веригата на командване, която е поискала“ информация за CNEX, но отрече неправомерните действия. Съдебното жури от юни установи, че Huawei е откраднала технологията на CNEX, но отказа да присъди обезщетение.

CNEX отказа коментар за новите обвинения.

Обвинението също описва епизод през юли 2004 г. на изложението Supercomm в Чикаго. Служител на Huawei с име, който се чете като „Weihua“ - обърнати срички на Huawei, е бил открит посред нощ, докато прави снимки на схемата на оборудване на щанда на конкурентната технологична компания. Според обясненията на Huawei служителят е действал в личното си качество, без да е получавал заповеди.

*Актуализирано с коментар на Huawei

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
troika
преди 4 години
Дядя Вова, натрупай знания и опит, направи си технологична фирма, инвестирай 1,000,000 евро в нея, направи уникална технология и продукт, тръгни да го продаваш по света, изчакай китайците или американците да ти хакнат компютрите и да копират файловете с разработката и пак ела тука да обясняваш, колко са готини китайците, американците и т.н. По-скоро ще ревеш във форума. Аааааа.... ама ще кажеш, нямам пари и нямам акъл да правя бизнес, имам само акъл да пиша за каквото ми плащат... Е добре, извинен си, забравих за тази важна подробност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
kaputov
преди 4 години
"Служител на Huawei с име, който се чете като Weihua - обърнати срички на Huawei, е бил открит посред нощ, докато прави снимки на схемата на оборудване на щанда на конкурентната технологична компания. " Голям майтап..Тия не са ли гледали какво прави Щирлиц. САЩ по всякакъв начин се мъчат да отстранят конкуренцията-както в доставките на газ,така и в телекомуникациите,а и на всякъде другаде. Тръмп е преди всичко бизнесмен и се стреми към монопол.Лошото е,че няма кой да го ограничи-няма световна КЗК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
САЩ атакуват Huawei и по закони за мафията Руска поговорка:Рибарите един-друг от далече се познават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още