IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел започва офанзива за създаване на европейски 5G лидери

Канцлерът приема днес в Берлин изпълнителните директори на Nokia и Ericsson, а Европа все по-сериозно преценява предложението на САЩ за финансова помощ

13:02 | 13.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел започва нова офанзива, свързана с  технологичната независимост на Европа. Този четвъртък Меркел ще приветства в канцлерството ръководителите на европейските телекомуникационни групи Nokia и Ericsson, за да обсъдят развитието на 5G мрежата. Канцлерът е получила подкрепа за новата си инициатива от страна на своята партия, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

В документ за 5G мрежите консервативните депутати от сестринските партии ХДС/ХСС призовават германското правителство да работи с партньори от ЕС за разработване на индустриална стратегия за засилване на конкурентоспособността на европейските доставчици и „защита срещу враждебните поглъщания от чужбина“.

Според информация на Handelsblatt темата трябва да бъде обсъдена и в рамките на конференцията по сигурността в Мюнхен. Така например Съединените щати искат да покажат на германската страна какво значение има настоящият дебат за 5G за тях. През миналата седмица министърът на правосъдието и главен прокурор Уилям Бар изказа идеята САЩ да придобият европейските мрежови производители Ericsson и Nokia.

Дори и това да е малко вероятно, посланието е ясно: правителството на президента Доналд Тръмп не вярва, че европейците могат да подсилят двете компании за конкуренция с китайския лидер на пазара Huawei. 

Това се подкрепя и от нов надпартиен законопроект в Сената на САЩ. Демократите и републиканците приеха „Стратегическия закон за съюзнически (USA) телекомуникации“, който има за цел да осигури технологичното лидерство на Запада. Очаква се САЩ да инвестират над милиард долара в западни алтернативи на китайските доставчици Huawei и ZTE. Европейските компании също трябва да се възползват от това.

Защото едва ли СAЩ се страхуват толкова много от нещо, колкото от възможността да станат зависими от Китай, неговия голям властови конкурент. Това важи преди всичко за 5G мобилната технология, въз основа на която трябва да се създаде нова цифрова инфраструктура, която да свързва всичко с всичко: хора, автомобили, фабрики и медицински устройства. САЩ просто проспаха развитието на 5G.

Но междувременно се събудиха и засилват натиска върху европейците, които имат техническо ноу-хау в областта на 5G, но малко възможност да се противопоставят на китайската пазарна сила. Ето защо на конференцията по сигурността в Мюнхен този уикенд САЩ искат да представят нова концепция: европейските телекомуникационни доставчици Nokia и Ericsson трябва с американска помощ да намерят изход от дилемата 5G.

По-конкретно става въпрос за фонд, захранен от САЩ, който трябва да подкрепи западните съюзници (мобилни оператори) в закупуването на 5G технология от Nokia и Ericsson, вместо да бъдат съблазнени те от по-евтини предложения от китайския лидер Huawei. „Идеята се подкрепя от двете партии в Конгреса на САЩ и също така включва сътрудничество за изследователска и развойна дейност по бъдещи технологии“, съобщава Джейк Съливан, бивш близък политически съветник на Барак Обама и Хилари Клинтън, пред Handelsblatt.

В Европа на американските инициативи се гледа със смесица от добронамереност и подозрителност. От една страна, те са показвали, че стойността на трансатлантическото сътрудничество все още се признава във Вашингтон, въпреки политиката „Америка на първо място“ на Доналд Тръмп. От друга страна, те подхранват опасенията, че САЩ могат да посегнат  към европейските високотехнологични компании.

Групата на ХДС в Бундестага гласува във вторник документ за позицията за 5G, в който призовава федералното правителство да разработи стратегии за противодействие на враждебни поглъщания. „Трябва да обединим силите си в Европа, в противен случай американците ще вземат въпроса от нашите ръце", предупреди депутатът от ХДС Гизела Мандерла.

Одобрението има и от опозицията: „Нашият дигитален суверенитет е поставен в риск“, предупреждава зеленият евродепутат Франциска Бранер. „Имаме нужда от европейски 5G консорциум. Това е единственият начин да обединим ноу-хау в ЕС, да останем иновативни и да защитим нашата инфраструктура”. Нейният съпрартиец Ян Филип Албрехт, министърът на цифровите технологии на Шлезвиг-Холщайн, предлага целенасочена подкрепа за европейските доставчици на софтуер и хардуер:„Трябва да имаме смелостта да мислим за нещо като „проект Airbus“ за дигитализация и разширяване на 5G“, казва Албрехт.

Според информация на Handelsblatt разговорите между Меркел и ръководителите на Ericsson и Nokia ще касаят и начините, по които може да се увеличи конкурентоспособността на европейските 5G доставчици. Въпреки това преговорите все още са на ранен етап. Тъй като Меркел също не желае да забрани на Huawei от германската 5G мрежа, Ericsson и Nokia може да пропуснат важни поръчки в страната. 

Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 4 години
тоест след като свърши канцерлъка ще се хване у Зименс да пише код за новот 5Г! ... Евала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 15
pioner
преди 4 години
Нашият дигитален суверенитет е поставен в риск - да от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още