IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойно по-ниска цена за руския газ за България след промяна в ценообразуването?

„Газпром“ преразглежда формулата за определяне на цената за доставка на газ за България, като тарифата може да използва индексиране на базата на хъбовете в Западна Европа

15:19 | 12.02.20 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската газова компания "Газпром" се готви да преразгледа ценовите параметри на договора за доставка на газ за България, съобщава руският икономически всекидневник "Комерсантъ".

До две седмици трябва да стане ясно какви ще са новите параметри на договора между "Булгаргаз" и "Газпром" за доставката на руския газ, а оптимистичните очаквания бяха, че може да има до 30% отстъпка от сегашната цена. Днес обаче "Комерсант" съобщава, че страната ни може да постигне с 50% по-ниска цена на природния газ именно чрез промяна на формулата, по която се изчисляват цените

Вместо да бъде обвързана с петрола, въпросната цена може да използва индексиране на базата на западноевропейски хъбове. Според анализатори цената на руския газ за България може да падне с над 50% до 140 долара за 1000 кубически метра.

Преразглеждането ще се извърши заради задължения на „Газпром“ към Европейската комисия (ЕК) като част от уреждането на антитръстовото разследване срещу руския енергиен гигант. В същото време от есента България ще може да получава и природен газ от Азербайджан и втечнен такъв (LNG) от други краища на света, което увеличава нейната диверсификация. 

"Газпромекспорт" може да промени формулата на цената в дългосрочен договор за доставка на газ с българската държавна компания "Булгаргаз", посочват пред "Комерсантъ" източници, запознати с преговорите. . Припомняме, че на 10 февруари "Булгаргаз" обяви, че се надява да приключи преговорите "преди края на февруари“. 

Източници, запознати със ситуацията, потвърждават напредналия етап на преговорите. Според някои от тях става въпрос за промяна на индексацията в договора от петрол към газов хъб. В сегашните условия, когато цените на хъбовете в Европа паднат до почти 100 долара за хиляда кубически метра, промяна в индексацията наистина ще доведе до по-ниски цени за България. Очаква се да като база бъде използван хъбът в Холандия, който е известен със своята голяма ликвидност.

Преразглеждането на договора е инициирано от ЕК. Припомняме, че още през миналата година нови, по-ниски цени договориха Естония, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. ЕК от своя страна счита, че „Газпром“ укрива господстващото си положение чрез налагане на договори за индексация на петрола върху тези потребители. Сега тези страни могат да поискат преразглеждане на цените от руския монополист, ако те се различават значително от котировките на газовите центрове в Западна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 14 rate down comment 26
Mavi Goz
преди 4 години
Изобщо, драги, тук се напълни с експерти и разбирачи от сичко - най-вече се възбуждат, когато стане дума за нещо руско... И веднага ше ти обяснят сичко за парите, които руснаците доят от България, за разлика от останалите възпитаници на майка Тереза. А като ги питаш колко кинти управляват ежедневно, те викат - управлявам си заплатата в Била и Лидл... оообаче от кинти разбирам повече от касиерката в Била, а от икономика и енергетика никой не разбира повече от мене, щото секи месец плащам по 15-20 лева за ток и по 80-100 лева за парно, карам кола на газ и съм станал експерт по ток и природен газ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 30
Mavi Goz
преди 4 години
Ми не е ли? Кой продава по-евтино от руснаците? И по-важното - кой ЩЕ и кой МОЖЕ да продава по-евтино от руснаците? Я ги питай германците от кого искат да купуват газ от поне четвърт век и още по-интересно - от кого искат да купуват през следващия (цел) век, докато си играят със зелените боички... ?Диверсификацията все още е една празна дума за тукашните географски ширини и тя лесно може да се запълни с мноо кинти, които да тласкате навън към правилните реципиенти, справка - американските централи, американските предложения за 7-ми блок в Козлодуй, американските Ф-1970 г...Въпрос на мозък е до колко разни думи ти шлайфат мозъчната повърхност... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 11
Jorkata
преди 4 години
Споко - това няма да стане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Така, такааааа....можело, значи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 3
Onia
преди 4 години
Мави, нали руският газ беше най-евтин и диверсификациата беше лоша. Какво става сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 5
copper
преди 4 години
*** - ффааатмака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 13
copper
преди 4 години
Кинти напред изобщо не са искани. Боко ги даде, за да е сигурно, че ф-ките, въоръжението и обучението на пилотите са платени и от договора няма мърдане, ако ще *** и останалите гооовноооеди да се тръшкате за сааб до припадък, пхахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 30
Mavi Goz
преди 4 години
Според анализатори цената на руския газ за България може да падне с над 50% до 140 долара за 1000 кубически метра.Иха... Я сега да видиме азерския по ***-танап и америчкия LNG дали нема да ни ги предложат за 120 долара... Да не стане като с Ф-16ките на зелката - нема не искам, нема недей - цената е 250 и кинтите 100% напред... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 3
zap
преди 4 години
нещата отиват натам, че цената на парното скоро НЯМА да е водеща новина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 9
fon
преди 4 години
Изнудването свършва. Благодарение на натиска от САЩ и ЕС. Това ще отреже много от парите и за отровната пропаганда, която Русия излива у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още