IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преизбирането на Тръмп е опасно за света

Представата за Запада като съюз с морални основи ще се изпари, ако президентът на САЩ спечели втори мандат

17:59 | 01.03.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп в действие. <em>Снимка: Getty</em></p>

Доналд Тръмп в действие. Снимка: Getty

Aмериканският президент Доналд Тръмп беше оправдан. С очаквания израз на чиста партизанщина републиканците в Сената (с изключение на Мит Ромни) се отказаха от конституционно вменената им роля на съдии относно предполагаемата му злоупотреба с власт. Те прехвърлиха решението на избирателите. По време на изборите през ноември Тръмп ще има много предимства: страстни привърженици, обединена партия и здрава икономика. Преизбирането му изглежда много вероятно, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Най-очевидната причина, поради която Тръмп може да спечели отново, е икономиката. Дори по неговите стандарти речта му за състоянието на Съюза беше случай на преувеличение до степен на хипербола. Както икономистът нобелист Джозеф Стиглиц посочи, представянето на САЩ остава лошо по отношение на сравнимите държави в забележителни отношения, по-специално продължителността на живота, коефициентите на заетост и неравенството. Освен това, производството, заетостта, безработицата и реалните заплати до голяма степен продължават тенденцията след кризата. Предвид мащаба си фискалните стимули, които доведоха до огромни и трайни структурни фискални дефицити, не са голямо постижение. Въпреки това много американци ще усетят, че икономиката се подобрява. Това със сигурност ще играе голяма роля в предстоящите избори. 

Ако Тръмп спечели, тази победа може да бъде дори по-значима от първата му, тъй като избирането от американския народ на класически демагог два пъти не може да бъде отхвърлено като случайност. Това би бил решаващ момент.

Най-очевидното последствие от евентуалната победа на Тръмп ще бъде за либералната демокрация в САЩ. Президентът смята, че не е отговорен пред закона или Конгреса за това, което върши на поста си. Той се смята отговорен само пред електората (или по-скоро пред своя електорат). Той също вярва, че членовете на неговата администрация, държавните служители и избраните функционери на неговата партия дължат лоялност на него, а не към някаква по-висша кауза.

Бащите основатели на американската държава са се страхували точно от такъв човек. Александър Хамилтън пише, че „от онези мъже, които загърбиха републиканските свободи, най-голям брой са започнали кариерата си като са раболепничели пред народа. Започвали са като демагози, за да свършат като тирани." В тези си мисли той следва Платон, който пише как човек, придобил власт като защитник на хората, може да се првевърне във „вълк - тоест тиранин". В своето прощално обръщение от 1796 г. Джордж Вашингтън твърди, че „разстройствата и нещастията, произтичащи от разцеплението, постепенно карат хората да търсят сигурност и спокойствие в едноличната абсолютната власт.” Разцеплението със сигурност се шири в днешна Америка.

Не можем да знаем докъде би искал Тръмп да стигне или докъде ще му позволят институциите на републиката. И все пак има ли нещо, което Тръмп би могъл да направи, освен да изгуби лоялността на електората си, което би убедило Мич Макконъл, лидерът на републиканското мнозинство в Сената, да се обърне срещу него? Най-важни са не институциите, а хората, които им служат.

Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 2 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Това, че компаниите му фалират е направено с цел и тя е доста простичка- да не се плащат данъци. Дори според американските данъчни закони при обядвам фалит се изчистват и всички стари задължения( ако имаш такива към федералните и щатските данъчни власти). Само през 1990 и 1991 загубите от основният му бизнес са в размер на 250 млн.долара. Той си е абсолютен мошенник, а не загубеняк, както си мислиш. Много може да се пише за машинациите и лъжите му. Това, че излъга и продължава да лъже толкова хора трябва да ти говори нещо( между другото това е характерно за всичко американци- те са покер играчи, независимо какви карти имат искат да вземат пота на масата).Много може да се каже и напише и за мандата му, но най-общото е, че и той е като него самият-измамен. Предаде всичките си класи и слоеве избиратели( най-вече фермерите, при които има масови фалити, най- много от 8 години насам, въпреки държавните субсидии), но облагодетелства супер богатите- банките от Уолстрийт, Военно-промишленият комплекс, и чрез данъчната си реформа намали драстично данъците на богатите за сметка на средната класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 5
michaelis23
преди 4 години
пак почват с пропагандата Тъпанасторите, то беше и през 2016та "опасно" човекот до са не е напрайл война само под натиск утрепа Барабата там и гради държавата си, ама са тоя път наистина ако вземе мандата ше им го тури у чофките на гнъсните ви медийки ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
тромбонът е велик ... негови компании са фалирали 6 пъти ... :))) ... това е човекът докаръл веригата си казина два пъти до фалит ... казина = загуба от над $1млрд. ... нема такъв бизнесмен ... т.е. има на българска почва , КОЙ фалира два монопола (булгартабак и лафка) ... та пак за тромбона . "америка над всичко" и поръча знамената , тениските и шапките си за кампанията в китай ... :))) ... що да не е тромбона пак ... ааа , и последно врътнаха там в някакъв щат далавера и го избраха с по-малко гласове ... според мен си заслужава напълно вторият мандат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 4
mecka_stryvnica
преди 4 години
бърнито се е оградил с пеераси, много внимвайте, какъв ще е изходът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Не го харесвам, защото за мен е може би една идея, над буш младши (той е дъното), като ниво на интелект, но според мен има нужда и от такива държавници, които да размътват водата. Само с тия поликткоректните, които си карат по протокола и каквото им спуснат, няма как да стане. Нито към по-добро, нито към по-зле. Те просто добутват 4-5 години, правят някой мизерен закон/програма с която да ги запомнят и толкова. Еднообразието не води до прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 26 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Само един въпрос - ако Тръмп бе деспот и тиранин, тая мишка, написала пасквилчето, дали щеше да цвърчи толкова смело?ИНВЕСТОРЪТ, ВЕЧЕ КОПАЕТЕ ДЪНОТО !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 7
julian12
преди 4 години
Тръмп си изпълни много от предизборните точки. Неговата гледна точка е много правилна за развитието на една страна, особено за такава като САЩ. Ако се страната следва неговата идеология в следвашите 15 години Китай могат пасти да ядат. Но уви. Има кръгове, на които им мъти водата. Ясно се видя какво каза Блумбърг в едно от неговите изявления. Бих казал долен продажник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 20
kane
преди 4 години
Правилото е че който спечели междинните избори печели и президентските. Ако това се спази Тръмп е аут.За мен борсите се държат по добре при демократите.Републиканците много натягат гайките и реализират най-големите спадове. 2000, 2008, а сега 2020 са при републиканците президенти. Не могат да управляват - "много баби (дето дърпат конците в задкулисието) калпаво бебе"Да а видим колко ще е на Тръмп спада. Четох че може и да е 40%. Той се тупа в гърдите горкия с постиженията на борсата, а ще си тръгне като борсов провал както върви!За мен след цялото Америка първо, тарифи, мита, по малко данъци за богатите, анти глобализъм, анти климат промяна, анти мигранти, анти научни изследвания.... Политики ме докарват до анти Тръмп и не го подкрепям. Мисля че ако си *** ще е по добре за повечето. Дори и за борсата!Тръмп ще го запомня като въздух под налягане без покритие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 23
korn
преди 4 години
Българските русофили станали американофили и пламенно защитават американския президент. Дори Вовата изневерява на своя любим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
Е нормално нали шефа е на стартовата линия все пак!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още