IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът: Новият кошмар на технологичната индустрия

Никой не знае със сигурност кога производството ще се върне към пълната си скорост

11:20 | 10.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Докато китайските производители започват да подновяват дейността във фабриките си в понеделник, никой не знае със сигурност кога производството ще се върне към пълната си скорост - или какъв хаос може да настъпи.

Технологичните компании, водени от Foxconn, която произвежда по-голямата част от телефоните iPhone от Джънджоу на няколкостотин километра от епицентъра на огнището на коронавируса, започнаха да подготвят инвеститорите си за потенциалния хаос, когато стотици хиляди служители се връщат във фабриките. Най-важният партньор на Apple Inc. предупреди инвеститорите, че му е трудно да осигури достатъчно работници на фона на многото транспортни блокади, карантината на хиляди и „кошмарен" сценарий за епидемия в кампуса, която може да спре производството напълно. През миналата седмица компанията предприе безпрецедентната стъпка да предупреди работниците да стоят далеч от централата на Шънджън до по-нататъшно нареждане, докато правителствените инспектори проверяват процедурите за ограничаване, съобщи Bloomberg News.



„Да можем да сме сигурни, че няма да има инфекция в нашите кампуси, това ще е първият приоритет, защото ако съберете много хора на едно място и само един от тях се зарази, това ще бъде кошмар", заяви директорът на връзките с инвеститорите на Foxconn Алекс Ян в разговор в четвъртък според запис, получен от Bloomberg News. „Ние се опитваме да гарантираме, че възможността за инфекция на място ще бъде нулева, колкото и да е предизвикателно това", посочва още той.

Смъртоносният вирус илюстрира все по-централната роля на Китай в глобалното производство на редица стоки - от дрехите и химикалите до автомобилите и най-вече технологиите. Почти всяка част потребителска електроника се произвежда в Китай - от iPhone-ите и игровите конзоли до половината от световните течнокристални дисплеи или LCD екрани. Заразата вече затвори заводите в Китай за една седмица по-дълго, отколкото се очакваше след почивката за Лунната Нова година - прекъсване, което може да се удължи, ако подвижните карантини и спрените железопътни и въздушни връзки предотвратяват връщането на милионите работници със сини яки в сърцето на региона за асемблиране на електроника.

Когато се върнат, неясни заради карантината данни ще станат известни – а това е параметър с неизвестен мащаб. Каквито и да е прекъсвания в китайските заводи могат, в най-лошия случай, да замразят части от веригата за доставки, като предизвикат каскаден недостиг. Влиятелният анализатор по веригите за доставки Куо Минг-чи от TF International изчислява, че основната база за производство на iPhone от Foxconn ще възобнови работата си едва през следващата седмица, при това с капацитет от 40% до 60%. Според Citigroup едва 30% от цялата китайска работна сила в сектора на чиповете се очаква да се върне на работните си места към 11 февруари.

В изявление в събота Foxconn заяви, че работи с местните власти за подготовката за завръщането на служителите, без конкретни данни. Област Лонгуа в Шънджън заяви в публикация в WeChat, че помага на тайванската компания да прецизира своите планове. „За да защитите здравето и безопасността на всички и да спазвате правителствените мерки за предотвратяване на вируси, ви призоваваме да не се връщате в Шънджън“, пише Foxconn в текстово съобщение на 5 февруари до служителите, които работят в южния град. „Що се отнася до щастливата дата за събирането ни в Шънджън, моля, изчакайте допълнителни инструкции“, се казва още в съобщението.

По време на разговора от миналата седмица Ян говори в дълбочина за мерките за предотвратяване на вируса във Foxconn и необходимостта да се спазват различни разпоредби в така наречения „iPhone град” в Джънджоу - само на 300 мили от Ухан, центъра на епидемията. Тези разпоредби включат мерки за борба с инфекциите – от карантините до раздаването на маски за лице и дезинфекцията на ръцете. „Ако говорите за десетки хиляди хора на опашка, в сграда, в кампус, а ние се опитваме да предотвратим разпространението на вируса, като междувременно ги молим да си вършат нормално работата - това е много голямо предизвикателство“, казва той.

Apple и Foxconn, известна още като Hon Hai Precision Industry Co., са сред първите корпорации, които се опитаха да преценят влиянието на вирусната епидемия. Hon Hai намали прогнозата си за 2020 г. през миналата седмица, очаквайки прекъсвания във внимателно калибрираната производствена верига на Apple, съсредоточена върху Китай, както и намаляване на потребителското търсене и общия икономически растеж. В ролята си на най-голям  частен работодател в Китай и ключов партньор на много от най-разпознаваемите потребителски марки в света, тайванската компания се превърна в значителен символ за това как епидемията може да наруши китайското производство и доставките на електроника в света.

Но прекъсванията се простират далеч отвъд електрониката или сектора на технологиите. Много автомобилни централи на най-големия пазар в света остават неработещи. Toyota Motor Corp., която първоначално спря своите китайски заводи до 9 февруари, заяви в петък, че сега планира да възобнови производството си едва след 17 февруари. Honda Motor Co. заяви, че ще възобнови дейност във фабриката си в Хубей на 14 февруари, като рестартирапроизводството на 17 февруари. Volkswagen AG също забави възобновяването на производството в някои от своите китайски заводи до 17 февруари.

Една от малките добри новини за индустрията е, че първата половина на годината често представлява затишие за сферата на потребителската електроника, водена от продажбите за празниците и пускането на новите iPhone и други топ телефони през есента. Ян подчертава, че сривът е „управляем“ и че Hon Hai ще се справи с компенсирането на всеки дефицит в производството в началото на 2020 г.

„Със сигурност ще има рискове от инфекции на място в заводите. Компаниите също така нямат контрол над кварталите в близост до техните фабрики“, казва Ерик Цен, главен изпълнителен директор на базираната в Тайпе Isaiah Research. „Броят на служителите при повечето производители ще продължи да е нисък през първите две до три седмици на февруари заради продължителността на карантините и възможността много работници да не се върнат във фабриките“.

За разлика от предишните години Foxconn дори не е започнал набирането на стотиците хиляди допълнителни служители, чиято помощ използва всяка година, за да сглобява джаджи като PlayStation на Sony Corp. и компютрите на HP Inc., твърдят хора, запознати с въпроса. Местните мениджъри чакат яснота и се опитват да съгласуват мерките за борба с вируса, които понякога противоречат на мерките, обявени от местните власти.

Основният завод за производство на iPhone в Джънджоу може да започне работа през седмицата, започваща на 10 февруари, само с малък брой работници, които не са пътували до родните си градове преди продължителната почивка, твърди един от източниците. Очаква се по-голямата част от работната сила на централата да се сблъска с огромни препятствия при пътуването, добавя източникът, молейки да не бъде идентифициран. Двата най-големи кампуса на Foxconn в Шънджън сега също са изправени пред подобно затруднение, предвид предупреждението на служителите да стоят настрана от града.

За да влоши нещата, вирусът сви наличния пул на пазара на труда. Foxconn временно ще спре наемането на работници от Хубей, мястото на епицентъра на огнището в Ухан и други силно засегнати райони в съседните провинции. Наредено е работниците, които понастоящем са в Хубей, както и от седем други градове в съседни провинции Хенан, Джъдзън и Дзянсу да не се връщат на работа, става ясно от вътрешнофирмен документ от 4 февруари, получен от Bloomberg. Компанията е предложила награда от 200 юана (28 долара) на служители, които съобщават за сътрудници, които нарушават тази забрана. 

Няколко от най-големите технологични компании, включително Sony Corp. и Samsung Electronics Co., заявиха, че ще възобновят производството в Китай, както е планирано. Производството в новата фабрика в Шанхай на Tesla Inc. - първата ѝ извън САЩ, възобнови производството си на 10 февруари.

Но много зависи от степента и тежестта на огнището. Дори и да достигне своя пик скоро, взаимосвързаността на навременното глобално снабдяване означава, че цялата система ще премине през безпрецедентен катаклизъм. Недостигът на само един компонент оказва пулсационен ефект върху цялата верига, като задържа производството по-надолу по производствената линия, преминавайки през внимателно направляваните мрежи, на които разчитат редица компании - от Apple до Huawei Technologies Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
hellonotw
преди 4 години
И новости не хорошие, более 40000 подтвержденных инфекций. https://***.michellhilton.com/2020/02/ja-sao-mais-de-40-mil-casos-de-coronavirus-na-china.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още