IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX вече позволява онлайн резервация

След избиране на всички опции клиентът трябва да заплати депозит от 5000 долара. Най-близката възможна дата е през юни

13:15 | 06.02.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

SpaceX пусна нов уеб базиран инструмент за резервации за своята ракета Falcon 9. Клиентите, които не могат да резервират цялата ракета, струваща повече от 60 милиона долара, могат също така да се възползват от предложения за разделяне на пътуването, започващи от 1 млн. долара (за до 200 килограма товар).

Новият инструмент за резервации е предназначен да адресира пазара на по-малки клиенти на сателити. Уебсайтът подканва клиентите да изберат желаната орбита и възможно най-ранната дата, на която спътникът да излети в космоса. Наличните дати започват през юни тази година, предава Techcrunch.

След това трябва да се въведе общата маса на онова, което клиентът иска да пусне в космоса, като след това получава прогнозна цена. Процедурата отвежда клиента до поредица от екрани, където избира дали ще му трябва 15-инчов или 24-инчов порт на изстрелващото превозно средство (което до голяма степен е функция на обема и масата), както и конкретната ракета, която да се резервира за пътуването (от предстоящи планирани мисии).

Другите опции включват добавки, като адаптери за космодрума, за да отговарят на стандартните размери, които използва SpaceX, както и система за отделяне, предоставена от SpaceX, в случай че нямате своя собствена, заедно с опции за зареждане на място, ако космическият апарат има своя задвижваща система и застраховка на стойност до 2 милиона долара.

След избиране на всички опции и потвърждаване, че клиентът не е обект на никакви действия или ограничения на международния трафик на оръжие (ITAR), наложени от правителството на САЩ, може да се въведе номер на кредитна карта, за да се платят незабавно 5000 долара като депозит, с три вноски след това, за да се допълни нужната сума. 

Всичко това прилича на конфигурирането на кола чрез услугата на Tesla - но за изстрелване на товар в космоса.

Междувременно коронавирусът възпря похода на акциите на Tesla. Производителят на електрически автомобили обяви, че доставките на автомобилите му ще се забави в началото на февруари поради избухването на епидемията. Шанхайската фабрика на Tesla в момента е затворена заради болестта. Вследствие на това акциите на компанията се сринаха с над 17 процента.

В същото време Илон Мъск посочи чрез Twitter със само две думи и въпросителен знак, че Tesla може да построи нова фабрика в Тексас.  Мъск публикува "Giga Texas?" и пусна анкета в социалната мрежа във вторник, използвайки съкращение за gigafactory - термин, който въведе преди години, за да опише голям завод. Към 14:00 ч. нюйоркско време в сряда 80% от приблизително 260 000 респонденти са гласували с „О, да.“ Останалите са натиснали отговор „Не“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Всички в Одеса са руснаци, нали бе *** гагузка! И не ми се сърди че обичам да чета техничска литература и космоса!Дошъл под статията зза ракети и космос да ми говори кой ква рода имал и кой е основал Одеса... да знаеш баш Екатерина го е посторила с двете си ръце! ... Я по добре ми кажи някое руско откритие в тая област .... от този ВЕК !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
vzhekoff
преди 4 години
Видинският експерт се е превъзбудил. Сега е и експерт по космоса :) Ба'х тоз Видин, а даже университет няма. К'о пра'и там експерта, освен да громи Путин и руснаците де... РД-180 бил направен от украинец :) Ако иде реч за Глушко - той е родом от Одеса и е натурален руснак, по произход, ген и език. Самата Одеса е основана от Екатерина Велика, в момента хохълчетата мислят как да махнат паметника. Да твърдиш, че Глушко е украинец, защото бил роден в руския град Одеса... хахаха То и за Антонов може да кажеш, че е украинец, ама пусто - и той руснак, заместник на Яковлев, пратен в Киев да възстановят рУйните след войната. С'я аз само не мога да разбера коя нация е по-велика - северо-македонците или укрите. К'о преподавате по въпроса в кръчмата в кв. "Нов път" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Сетих се нещо дето е още по яко от това че украинец е конструкор!С помоща на тоя двигател американците са слагали шпионски сателити с които са шпионирали вожда ти и Магучая... те това ако не е дебббилизъм от ваша страна, здраве му кажи ! хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
То и Сикорски броят за украинец,---Ей и ти се водиш за българин, ама не си ! Нали нема да коментираме всеки човек на планетата по отделно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Като ходихте до Луната,защо не ползвате тия двигатели? Нали имат супер-пупер тяга?----Как да го обясня като за половин-мозъчен .... По същата причина по която на колите не се слагат реактивни двигатели!Добре ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Къде написах че са скапани, тъъъп? ти можеш ли да четеш на Български?Написах че са стара технология, купуват ги защото на старата ракета АТЛАС 5, нема смисъл да наливаш нови пари за ресърч, след като имаш Фалкон9Те инвестират в нови неща, но в сравнение с Мъск за много зле ... тенденцията при новите е да се правят двигатели с метан/кислород. щото е по евтино!Керосин/LOX са стара манджа!Знам че няма да го прочетеш, камо ли разбереш щото си неграмотен, но го пиша за другите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
То и Сикорски броят за украинец,но той си е бил руснак (даже националист - доказано),а на запад го наричали руският конструктор.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Пич, като са скапани, защо не спират да ги купуват?Като ходихте до Луната,защо не ползвате тия двигатели? Нали имат супер-пупер тяга?Аааа изгубили сте технологията?Един от системата ми разправя, че и технологията за F-22 сте изгубили!Аре малко да се замислим извън Матрицата.Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 4 години
най-якото от цялата история за тоя двигател е че е проектиран и конструиран от Украинец... хахахаха... едно хубаво нещо имат и то пак не е направено от ***! .... въпреки че не е така де, ама сега няма да казвам на Деби кви успехи имаха преди, ще си го оставя с опорката за двигателя! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
georgi_shum
преди 4 години
Аз не напразно съм го кръстил Деби, шампиона на ***.или.те :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още