IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Томов: В автомобилите ще настъпят драстични промени близките 10 години

Все повече нараства нуждата от програмисти, не от инженери в автомобилния сектор, посочва журналистът и автор на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR

23:24 | 05.02.20 г. 5
К. Томов: В автомобилите ще настъпят драстични промени близките 10 години

Основната концепция на автомобила не е променена. Но по всичко личи, че автомобилът ще се промени драстично в близките десет години, заяви Константин Томов - автор и водещ на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Спекулативно е да говорим кое е най-важното изобретение за последните 200 години, но със сигурност автомобилът е едно от ключовите. То направи хората по-свободни и мобилни и поставиха основите на съвременния свят такъв, какъвто го познаваме", посочва Томов.

"Повечето анализатори свързват началото на автомобилния бизнес в съвременния му вид с Хенри Форд. Въвеждайки конвейра в своето производство, той успява да намали времето за производство на една кола от 90 минути до 20 и няколко секунди. Така автомобилът се превръща в масов. За мен това е вододелът, който оформя тази индустрия", уточни Томов.

"Свидетели сме на един нов етап, в който Европейският парламент задължава производителите да имат голям набор от системите за безопасност и сигурност", смята журналистът.

"Tesla има несъмнено първенство що се отнася до нагласите към електромобила. Тя е напред и в софтуера. В същото време не е кой знае колко иновативен автомобил по отношение на задвижването", подчерта гостът.

"Тенденциите, създадени от Mercedes-Benz, Daimler и т.н. се обезсмислят, защото колите стават по-прости устройства, и нуждата е от програмисти, не от инженери", допълни той.

По думите на Константин Томов в момента е трудно да се печели от електромобили, защото има един непобедим фактор в ценообразуването и той е стойността на батериите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 4 години
еми термина е Software engineer, пак нека ти е смешно :)Чак Лекари не са, по скоро са ветеринарни лекари или фелшери ... иначе такива исмукани статии колкото щеш... един мой съученик пък твърди, че програмирането било креативен процес ... един вид все едно е художник и поет... требвало му муза зада пише код!... ето това е смешно :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
UserName1
преди 4 години
А Computer Science в MIT или University of Cambridge, примерно, брои ли се? Понеже и на мен ми е смешно, когато някой завършил ТУ се представя като инж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
VTrandev
преди 4 години
Най-смешно ми е, когато програмисти се представят като "инженери". И да, със същия успех могат да се представят и като лекари. Само дето не може да станеш лекар с тримесечен вечерен курс в Прагматика или "семестър" в софтуерния "университет" :D впрочем ей този го е обясни по-добре - https://***.theatlantic.com/technology/archive/2015/11/programmers-should-not-call-themselves-engineers/414271/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 4 години
В България първо трябва да решим проблема с отоплението на твърдо гориво и способността на хората за плащат за газ.Защото и да сменим колите, пак ще си дишаме пушилката и ефект няма да има.Т.е. освен диверсификация, трябва да се превърнем в държава, където хората разполагат с достатъчно, за да живеят добре. Без олигарси, корупция, далавери с наши фирми, поръчки и т.н.Следователно - невъзможно е. Поне не до 2050 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
simbad
преди 4 години
"от програмисти, не от инженери" ай голям ***. Програмистите на ембедед ситеми явно са лекари , не са инженери. Много ниско падна нивото в БГ много. От *** по-***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още