IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания забранява продажбите на нови дизелови и хибридни коли от 2035 г.

Дизеловите и бензиновите автомобили все още съставляват 90% от продажбите на Острова

21:26 | 04.02.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Великобритания ще забрани продажбата на нови бензинови, дизелови и хибридни автомобили от 2035 г., пет години по-рано от планираното, в опит да намали замърсяването на въздуха, съобщава Ройтерс.

Ходът е победа за електрическите автомобили, която ако се повтори и в други страни по света, може да намали богатството на производителите на петрол и да промени автомобилната индустрия и една от иконите на капитализма от XX век – автомобила.

Премиерът Борис Джонсън се стреми да подобри имиджа на Великобритания в областта на опазването на околната среда, след като уволни ръководителя на Конференцията на ООН за климатичните промени в Глазгоу, планирана за ноември и известна като COP26.

„Трябва да се справим с въглеродните си емисии. Като страна и общество, като планета, като човешки същества трябва да предприемем действия“, заяви Джонсъно по време на събитие в Лондонския научен музей.

Правителството съобщи, че след консултации ще прекрати продажбата на бензинови, дизелови и хибридни коли и микробуси през 2035 г. или по-рано, ако е възможен по-бърз преход.

Страни и градове в света обявиха планове да забранят дизеловите автомобили след скандала с въглеродните емисии на Volkswagen през 2015 г., а ЕС въвежда по-строги правила за въглеродния диоксид.

Кметовете на Париж, Мадрид, Мексико и Атина съобщиха, че планират да забранят дизеловите автомобили в градските центрове до 2025 г. Франция се готви да забрани продажбата на задвижвани с фосилни горива коли до 2040 г.

Въпреки че търсенето на електромобили нарасна във Великобритания, която е вторият по големина пазар в Европа за нови коли, дизеловите и бензиновите модели все още съставляват 90% от продажбите. Купувачите на по-зелени модели се притесняват заради ограничения брой пунктове за зареждане, обхвата на някои модели и цената.

Правителството съобщи миналата година, че ще предостави още 2,5 млн. паунда (3,25 млн. долара) за финансирането на инсалацията на още 1000 нови пунктове за зареждане на електромобили на улици с жилищни блокове.

Електрическа мечта?

Въпреки че някои автомобилни производители може да свикнат трудно с края на двигателя с вътрешно горене, други приемат с готовност бъдеще, в което преобладават електрически автомобили.

Ford, Volkswagen и Vauxhall са производителите на най-продаваните коли във Великобритания, сочат данни на Сдружението на производителите на двигатели и търговците. Tesla, Mitsubishi и BMW произвеждат трите най-продавани модела електромобили на Острова.

Макар че забраната може да не влезе в сила през идните 15 години, промяната ще се отрази по-скоро на вземането на решения, тъй като автомобилните компании решават за инвестициите си много преди колата да излезе от производствената линия, а жизненият цикъл на даден модел трае около седем години.

Забраната заплашва работни места в Германия, тъй като Великобритания е най-големият износен пазар за автомобилните й производители, съставляващ около 20% от продажбите в света, а електромобилите се нуждаят от по-малко време за производство от вариантите с двигател с вътрешно горене или хибридните автомобили.

Двудневната среща на върха на COP26 е смятана за момент на истината за Парижкото споразумение от 2015 г. за борба с глобалното затопляне. Великобритания обеща да стане въглеродно неутрална до 2050  г.

Джонсън даде да се разбере, че спирането на въглищните централи във Великобритания може да стане година по-рано, през 2024 г. Въглищата осигуряват само 3% от електроенергията в страната спрямо 70% преди три десетилетия, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
В тесните гърдички на някои хора, колкото и да се напъваш да вкараш нови идеи, все не става. Еее, толкова е капацитета. Затова белите страни дърпат напред, а ние се влачим след тях, пълно е с Бай *** разбирачи, дето от 9 кладенци вода ще донесат да докажат, защо нямало да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 4 години
добре де, а ти не се ли замисли че ако всички около теб са глууупаци и само ти ги виждаш нещата ...или си някакъв супер гениий неРаждал се на Земята или най глууупака си ти! :D Като да не се лъжем.... в твоя случай не е първото! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
deant
преди 4 години
Хана-Барбара са измислили колите на Флинтстоун отдавна. Англичаните, че почерпят от този опит:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
miccaelis
преди 4 години
ми добре ше ги видим с каруци и карети как са били в 19 век и същата кoчина кат тогава, наистина им го пожелавам на тия и то от сърце да потънат по-скоротечно ако може ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
импе , не го мисли ... ей това ни чака , секунда 12 от клипчето ...https://***.youtube.com/watch?v=EXz_WdIs9rs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Не, понеже всички освен теб са глупaви, никой не се е сетил да помисли за енергията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Хубаво, да видим. То най-добрият вариант е автомобили БЕЗ двигатели, непотребяващи никаква енергия, но те просто няма да вървят !!! Нещо подобно е с електромобилите - някой замисля ли се изобщо с какво ще се движат тия брички? Ще спрете до няколко години централите на въглища, ама да не се наложи да ги строите наново? Осъзнавате ли изобщо какъв огромен потребител на енергия е автотранспортът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още