IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Радев: Официално снемам доверие от правителството

Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи, заяви държавният глава в обръщение към нацията

12:30 | 04.02.20 г. 47
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев остро разкритикува управлението на кабинета и сне доверието си от правителството на Бойко Борисов.

Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи, заяви президентът Румен Радев в Гербова зала в обръщение към нацията, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Президентът посочи, че от три години призовава правителството да работи в интерес на българските граждани.

"Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива. Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищението, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции. Без аналог в историята на българския преход. Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност", посочи президентът.  

Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище. И никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалби шепа бизнесмени с държавни протекции, каза още държавният глава.

Ще доведат ли нападките между Румен Радев и Бойко Борисов до криза?

Да, ще има междуинституционална война
Ще се нападат чрез медиите
Нищо няма да се промени
Ще се конкурират на избори
Общо 497 гласа

Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, зад чийто смисъл и основание българите очакваха ясни разяснения. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване. Институциите, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите, каза Румен Радев.

"Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край. Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество", заяви президентът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 23 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Радев: "Официално снемам доверие от правителството!"Борисов: "Официално ни е през оная работа!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 13 rate down comment 3
khao
преди 4 години
голям праззз, *** свалил доверието от милиционера....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 26 rate down comment 24
korn
преди 4 години
Русофилските еничери на финален щурм срещу България и българите. Искат да ни вкарат пак под руско робство, но този път няма да успеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 18 rate down comment 37
penman
преди 4 години
Плевнелиев е много по-интелигентен и почтен човек от Радев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 28 rate down comment 23
penman
преди 4 години
Ха, ха! Радев - достоен! Добре, че няма власт, иначе да ни е извадил от НАТО и ЕС и да сме станали руска "автономна" република.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 18 rate down comment 16
Frosty
преди 4 години
Грешиш. И то много. Президентът не е слуга, а руски шпиoнин, финансиран от Кремъл по нареждане на Путин и целта му е да прокарва руските интереси в България, да дестабилизира правителството, да бъде свален Бойко Борисов от власт и България да бъде превърната в 16-та республика на СССР.А на неудачника Мухобойко с kpaдливата му коpyмпирана партия герп, шефовете от Западна Европа така или иначе ще му покажат червен картон за еврозоната през април.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 13 rate down comment 7
многодобре
преди 4 години
...и гледай към краката си преди да скочиш във водата за снимките, щото току виж се окажат обути в бетонни ботуши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 22 rate down comment 11
Вся власть Советам!
преди 4 години
Не бойте се деца! Този филм по-старите от нас вече са гледали. На 30 август 1992 г. на ливадите пред резиденция Бояна президентът-председател Желю Желев изнесе пресконференция с която оплю и обвини правителството на Филип Димитров във всички земни и извънземни грехове. В резултат правителството подаде оставка, втората по големина парламентарна група - на БСП отказа да състави правителство и мандатът отиде в ДПС. Те, с гласовете на БСП съставиха правителството на Любен Беров. Започна се една, майка плаче, дете реве. Мутри, недоимък, беднотия, източване и рязане на предприятията, инфлация от 50% годишно, показни убийства всеки божи ден. Любен Беров подготви почвата за новото правителство на БСП - Жан Виденов и както всички си мислехме че няма как да станат по-зле, просто удариха дъното. Тогава на Желю му викахме Жабата заради несъразмерно голямата уста. По-точен прякор щеше да е Къртицата, защото се прояви точно като такъв. Иначе ставаше и Мултака - даже Мултигруп и лично Илия Павлов му връчиха наградата "Мултак на годината" през 1995 г. Е, тогава ние неосведомените изобщо не знаехме за какво става въпрос и какви са тез желювски маневри, но сега с другаря Радев нещата са от ясни по-ясни. Човекът си изпълнява мисията и заработва рублички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 13 rate down comment 18
Sokratus
преди 4 години
Въпреки всичко, Радев е смелчага! И може да се противопостави на всеки който се опитва да го настъпи и унижи (***)! Освен в някой лакейщини спрямо лилиПутин, като цяло си има собствено мнение! В случая той е на наша страна, така че да го подкрепим или поне да не го овикваме!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още