IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът: Вносът на боклук не може да спре, но може да се контролира

Страната ни не може да откаже да приема боклук от Европа, обясни Емил Димитров

10:36 | 04.02.20 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Екоминистърът Емил Димитров. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Екоминистърът Емил Димитров. Снимка: БГНЕС

„България изнася много повече отпадъци, отколкото внася. Ако забраним вноса, Европа ще откаже да гори нашите отпадъци. Не може така – ние сме част от света”. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров по Нова телевизия. Според него не може да се спре вносът, но отпадъците ще се изгарят по регламент. 

Той бе категоричен, че оттук насетне боклук ще влиза на наша територия само по регламент. Останалото ще бъде връщано още на пристанищата. Осем пъти повече изнасяме, отколкото внасяме боклук, заяви екоминистърът.

„Ако дадена фирма си позволи да докара нещо нерегламентирано веднъж, след това, каквото и да се опита да внесе, то ще стои на пристанището до контейнерите със задържан боклук, докато той не бъде премахнат. Превозвачите да внимават какво внасят, защото то ще се връща за тяхна сметка”, категоричен бе министърът.

Той обаче смята, че не трябва управите на всички населени места у нас да чакат „София да им изчисти”. „Влезлите в България количества боклук никак не са малко. И сега започват да се освобождават масово от тях, за да не носят отговорност”, смята Димитров. 

Министърът коментира и темата с водната криза. И отбеляза, че има населени места у нас, които осигуряват водоснабдяването си чрез нелегални водопроводи.

Министърът настоява да бъдат сложени водомери и на местата, където в момента липсват. „Ще искам те да се проверяват през 10 дни. Единствената цел е не да накажем някого, а водата да стигне за цялата година. Тя не трябва да се източва за няколко месеца и после да се задава въпросът: „Къде ми е държавата?”, категоричен е екоминистърът.

Спрени за мощности, за да не се случи пернишката криза и по други критични места. Мерки се вземат за Сливен, Дупница, Ботевград. Решения има, но те не стават мигновено, каза Емил Димитров.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 0
888
преди 4 години
Ставаме свидетели на забележитено израстване:- ревизоро- язовиро- клошаро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
TomaNeverni
преди 4 години
Какво толкова. Главния прокур го каза:- Назначаването на любовницата на не "наши хора" е национално предателсво.А внасянето за *** е "законна" далавера(може и незаконна да е ,ама няма знаяение-нали е далавера)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
888
преди 4 години
Щом не може да се спре вноса на *** тогава да се депонира всичкия внесен в Банкя,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Да, това е отвратителното в цялата работа. Няма некаква отчетност, по видове, по държави, приходи разходи, внос, износ. Само едни приказки, на едни хора, дето много добре се знае, че почти никой не им вярва. Ако всичко е онлайн и може да се следи, тогава даже и да не съм любител на еди коя си партия, щом има закон и регламент ще съм ОК да се спазва! Ако пък не ми харесва закона, ще гласувам за партии, които искат да го променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
то щатната таблица на държавата не можеш да намериш и доплащанията на държавните чиновници и служби за храна и представителни ... ти за нерегулиран бизнес :))) ... за ремонта на един тротоар не можеш да намериш информация и кое колко е струвало и каква е гаранцията ... виж , ЕГН-тата и данъците на всички можеш да видиш , ама такива неща ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Чувал съм, може да е слух, че в Гълъбово от *** изпадали я краче, я ръчичка. Може да е слух. Биологичен ***. Спирай после чуми и вируси китайски по летища и граници. Повтарям може да е слух. Не съм виждал с очите си. Всичко е на тъмно. Кинти се ловят в мътни води. Или не бяха кинти, все тая, лови се нещо. Кой кинти, кой рак. Фащаме дет се вика. Кой кавото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Предлагам нещо. Направете електронна отчетност на този бизнес. Всеки гражданин да може във всеки момент да провери какъв *** днес е влязъл в страната, от къде, какво съдържание има, кой го е внесъл, с каква цел. Да може да се проследяват пратките - изчаква на еди коя си площадка, пътува към еди кой си завод с еди какъв транспорт, изгаря се. Па сложете данни за вредни емисии в местото за изгаряне, на съхранение. Па кажете кой на кого какво плаща за този ***, какво печели държавата и т.н. Дайте пълна информация. Поднесена подходящо, свободно и обработена, а не стъкмясана. Това прави пари хора. Разберете. Закон е. Колкото повече информация, толкова по-висок БВП. Това е един нов, съвременен закон в обществата и икономиките. Информацията води до ръст на БВП и създаване на работни места. Няма да го коментирам, само казвам, че е закон. Хахахахаха. Нали!? То една здравна карта няма електронна, а аз искам нам си кво. Няма пък. Тук е България и не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 0
0pk
преди 4 години
Не знам за тецовете, но тука в Циментовия завод немците също горят бъклук и си мерят въздуха, казват че всичко е в норма. Пък те немците няма да лъжат :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 4 години
Точно така! Трябва и малко руски да вкарат! През морето, ще е по-евтин от италянския, за разлика от газа :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Много ясно, че трябва забранено изгарянето на отпадъци в ТЕЦ-овете в близост до големите ни градове, а вносът почти целия отива точно там. Аз не съм съгласен някой да печели като ме трови...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още