IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо изпадаме в енергийна зависимост, ако спрем да произвеждаме въглища

Въглищните централи поддържат напрежението в точките на присъединяване, което все още не могат да го правят възобновяемите източници, посочи проф. Валентин Колев

17:35 | 03.02.20 г. 21
Защо изпадаме в енергийна зависимост, ако спрем да произвеждаме въглища

“Само тези централи осигуряват разполагаемост за първично, вторично и третично регулиране. Тези централи поддържат напрежението в точките на присъединяване. Това не могат да го правят все още възобновяемите източници”, посочи той.

По думите му, ако отпаднат тези мощности, страната трябва да разчита първичното, вторичното и третичното регулиране да се осъществява или отвън, или от водноелектрическите централи.

Експертът обясни, че солидарното участие на България в синхронната зона на континентална Европа е между 45 и 50 мегавата - "това са 8760 часа, а за вторично регулиране е нужно още повече - над 150 мегавата".

Проф. Колев коментира решението на парламента да задължи правителството да оздрави ТЕЦ "Марица изток - 2", както и да предотврати на всяка цена бързото затваряне на българските въглищни електроцентрали, което вероятно ще последва след приемането на т.нар. Европейски зелен пакт. Зелената сделка ще обхване всички сектори на икономиките на страните членки на ЕС и силно ще удари по замърсяващите индустрии като производството на ток от въглища.

"Ние трябва да влезем в платформата "Региони в преход", препоръча проф. Колев.

"Има политическа воля за това комплексът "Марица изток" да бъде запазен. За по-голямата част от експертите е известно, че емисиите на въглероден диоксид доведоха до влошаване на финансовто състояние и необходимост от увеличаване на капитала на дружеството, за да не остане то в режим на несъстоятелност, напомни енергийният експерт и пресметна, че страната ни има много залежи на въглища за много години напред. – Това формира енергийната ни независимост. Ако спрем да произвеждаме въглища, ние изпадаме в енергийна зависимост. Освен ако тези мощности и енергии не ги заместим с възобновяеми източници."

Какво още каза проф. Колев и защо интересът на студентите към този сектор е спаднал.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 7
julian12
преди 4 години
Защото българските политици заробиха България като спряха АЕЦ блоковете по команда на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още