IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо изпадаме в енергийна зависимост, ако спрем да произвеждаме въглища

Въглищните централи поддържат напрежението в точките на присъединяване, което все още не могат да го правят възобновяемите източници, посочи проф. Валентин Колев

17:35 | 03.02.20 г. 21
Защо изпадаме в енергийна зависимост, ако спрем да произвеждаме въглища

“Само тези централи осигуряват разполагаемост за първично, вторично и третично регулиране. Тези централи поддържат напрежението в точките на присъединяване. Това не могат да го правят все още възобновяемите източници”, посочи той.

По думите му, ако отпаднат тези мощности, страната трябва да разчита първичното, вторичното и третичното регулиране да се осъществява или отвън, или от водноелектрическите централи.

Експертът обясни, че солидарното участие на България в синхронната зона на континентална Европа е между 45 и 50 мегавата - "това са 8760 часа, а за вторично регулиране е нужно още повече - над 150 мегавата".

Проф. Колев коментира решението на парламента да задължи правителството да оздрави ТЕЦ "Марица изток - 2", както и да предотврати на всяка цена бързото затваряне на българските въглищни електроцентрали, което вероятно ще последва след приемането на т.нар. Европейски зелен пакт. Зелената сделка ще обхване всички сектори на икономиките на страните членки на ЕС и силно ще удари по замърсяващите индустрии като производството на ток от въглища.

"Ние трябва да влезем в платформата "Региони в преход", препоръча проф. Колев.

"Има политическа воля за това комплексът "Марица изток" да бъде запазен. За по-голямата част от експертите е известно, че емисиите на въглероден диоксид доведоха до влошаване на финансовто състояние и необходимост от увеличаване на капитала на дружеството, за да не остане то в режим на несъстоятелност, напомни енергийният експерт и пресметна, че страната ни има много залежи на въглища за много години напред. – Това формира енергийната ни независимост. Ако спрем да произвеждаме въглища, ние изпадаме в енергийна зависимост. Освен ако тези мощности и енергии не ги заместим с възобновяеми източници."

Какво още каза проф. Колев и защо интересът на студентите към този сектор е спаднал.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 9
fon
преди 4 години
Грешка, долу всичко е ТВч вместо ГВч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 16
fon
преди 4 години
Като имаме професори дето разбират само от въглища ще изпаднем в енергийна зависимост, което няма да е края на света. Не можел професора да си представи как модерните ВЕИ можели да генерират още 500ГВч ток в ЕС. Ами те още за 2018-та са генерирали 635ГВч. и в момента генерират много повече ток от въглищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 6
Ivel
преди 4 години
Вече сме в състояние на енергийна зависимост ако се спре внас ана бклук, дотам я докарахме, вместо това с *** ако не ни бяха прдажни политиците днес Белене отдавна щеше да работи и даже да се е изплатило, проекта е много стар. Да ама заради ексерти от нивото на Р. Овч. (от тефтерчето на Филип Къв беше, дето мистериозно беше откраднато от кола, в качестовот на веществено доказателство). И Станишката разбира се и кой ли не през годините се накрадоха от този проект. Сега ще горим *** и *** за баланс на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
Oбичам България
преди 4 години
TЕЦ е топлоелектрическа централа - не е казано, че трябва да е на въглища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
Miraka
преди 4 години
Според мен не става въпрос за енергиен дефицит, а за това, че ТЕЦовете работят с огромни турбини, които предоставят инертност на системата и я правят по-стабилна и лесна за балансиране. При внезапни пикове в натоварването е невъзможно в рамките на части от секундата да бъдат включени нови мощности и въпросните пикове биват изглаждани от тази инертност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
най добре е да няма ток ... колко хора е утрепал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
Oбичам България
преди 4 години
Аз съм съгласен с теб. Много неща не се правят както трябва - наскоро излезе един филм Dark Waters и на фона на ***, които се внасят в България съм притеснен, че се горят в тези ТЕЦ-ове опасни за здравето неща, които после дишаме. Може да е глупаво, но по-добре да нямаме ТЕЦ-ове на въглища, за да не се горят такива отпадъци. ТЕЦ Варна мисля е от тази година на газ, например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 15
lyusien
преди 4 години
Защо тези велики професори говорят само за това че затварянето на въглищните централи ще доведе до дефицит на ел енергия Защо никога не говорят за повишаване на енергиината ефективност и това че населението постоянно намалява и от там потреблението Въглищата нямат бъдеще и това че трябва да се наливат постоянно пари за да се спасява ТЕЦ Марица Изток 2 е пълна глупост Никои не иска да изготви стратегия за развитие н а енергетиката в периода 5 -10 години Монтиране на един 1000 атомен реактор в Козлодуй Изграждане на газова централа с голяма мощност в Белене Повишаване на енергиината ефективност умни мрежи газифициране на битовия сектор Това е бъдещето на енергетиката а не някакви глупости на Т П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 11
Вся власть Советам!
преди 4 години
Не знам, Юлка. Ходи да питаш на Позитано 20. Нали ги затвори Меглена Кунева, министър по европейските въпроси в правителството на БСП. Доколкото аз знам такова изискване никога не е било отправяно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
а сега и тецовете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още