IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Димитров: Няма как половината от газа у нас да не е руски до края на 2020 г.

Първата пречка е, че "Булгаргаз" има дългосрочен договор с "Газпром" за доставка, коментира Пламен Димитров, Българско геополитическо дружесство

17:45 | 02.02.20 г. 14
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/МС</em></p>

Снимка: БГНЕС/МС

Добре е, че делегация, водена от българския енергиен министър, гостува във Вашингтон и Хюстън - световният център на петролната и газова индустрия. Намеренията ни за разнообразяване на доставките са добри, но е невъзможно казаното от министър Теменужка Петкова - в срок до края на годината половината от потребявания от нас газ да не бъде руски, да се случи. Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Първата пречка е, че "Булгаргаз" има дългосрочен договор с "Газпром" за доставка на определени обеми газ, който е до ноември тази година. В него има клаузата take or pay", коментира гостът.

Димитров посочи, че другата пречка е, че азербайджанският газ трябва да дойде по интерконектора с Гърция. "Този газопровод се строи в момента. С компанията, която строи, има подписан договор да се финализира през април 2021 г. Няма изгледи да се построи предсрочно", допълни той.

АЕЦ Белене

"В последните месеци не се е случило нищо особено с АЕЦ "Белене". Това, което влияе върху АЕЦ "Белене", енергийната картина в страната и газовите доставки, са намеренията на новата ЕК да прокара Зелената сделка, която да дефинира енергийния микс на държавите от ЕС за следващите десетилетия. Очертава се, че атомната енергетика и газът ще бъдат в графата на неутралните горива", разкри гостът.

"Разнообразяването на доставките на газ и от САЩ, и от Русия прави България привлекателна. Засега няма изрични американски санкции срещу "Балкански поток". Не бих изключил САЩ да наложат санкции на "Турски поток", макар че подводната част е завършена", посочи той.

Пламен Димитров подчерта още, че изграждането на "Балкански поток" ще ни струва някъде 3,5 млрд. лв.

Очаквайте видео с целия разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 20
zelka007
преди 4 години
ами щото си купуваме % от терминала в гръцко и интерконекторът си е 50% наш и можем да си караме газ според цената , а не според тръбата ... :))) ... условно ... а не безусловно само по рассиянските тръби ... никой никъде никого нищо не кара на сила ... щото ердоган , ей го де е до нас , накара вовата да му тегли тръби , обеща му да му купува газчицата , ама не му хареса цената и резна вовата и са е на алжирска LNG ... нека му е зле ... чака вовата да падне в цената и пак ще купува от него ... през това време го глоби $1млрд. със задна дата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 17
bgMan
преди 4 години
А въобще защо трябва половината от газа у нас да не е руски?Заповед от нечие чуждо посолство ли е или просто съм пропуснал някоя нова директива на европейската социалистическо-хомосексуална диктатура?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 6
doba
преди 4 години
Какво значение има откъде е газът?..Важното е да е евтин и със сигурни доставки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 21
ing5rov
преди 4 години
Що , после какъв ше е ... пак руски , ама с американски етикет ?! ... и надценка , естествено ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още