IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Членството в еврозоната не е самоцел

И в момента сме една от най-стабилните финансово и фискални държави, коментира председателят на Комисията по бюджет и финанси

12:36 | 02.02.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Менда Стоянова.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Менда Стоянова. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Участието на България в еврозоната не е самоцел, като то ще донесе редица икономически предимства за страната. Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова пред БНР.

„Всички знаем, че и в момента сме една от най-стабилните финансово и фискални държави. Много по-добре от други държави в еврозоната. Народното събрание прие решение, за да може всеки български гражданин да е спокоен… България категорично няма да участва в ERM II при друг курс, освен при сегашния. Гаранцията е Народното събрание“, увери Стоянова в предаването „Неделя 150“.

Менда Стоянова посочи, че „зад нашия фиксиран курс стоят 160% от цялата левова маса евро“.

„Това означава, че всеки български гражданин, всяка една фирма, ако реши утре да обърне своите левове в евро, БНБ има ресурс – 160% повече ресурс в евро. Това означава, че имаме златен лев, вързан за еврото. Защо сега ще трябва да се поддаваме на внушения, че това ще се промени под натиска на един или друг?“, заяви тя.

Стоянова също така заяви, че нито една партия досега не е изразила отношение да не влизаме в еврозоната.

Темата за хазарта по европейски стандарт

Председателят на Комисията по бюджет и финанси коментира и темата за хазарта, за арестите и за предлаганите промени в закона. Според нея не е проблематично минаването на лотарията в държавни ръце, защото това е практика в Европейския съюз, потвърдена с решение на Европейския съд.

„Ако досега сме говорили за ощетяване на бюджета, сега трябва да говорим за социалните измерения на това, което се случи през последната година. За 2018 година залозите от лотарийните талони са над 1 млрд. лева. Това са пари на граждани, които са предимно с нисък икономически статус. Това ще има своите социални и икономически последици... Европейският съд е съгласен с това държавите да налагат ограничения на такива видове игри, които постигат такъв масов ефект“, коментира Стоянова.

Проблемни отношения между институциите

По думите на Менда Стоянова в България има проблем в отношенията между институциите.

„Тези отношения трябва да се решават на базата на закона. Прокуратурата е институцията, която спазва и контролира спазването на закона. Въвличането на публичното пространство дава повече информация на хората за това какво се случва. От друга страна поражда гласове, че не бива през медиите да се решават институционални проблеми. Сложно е в свят, който иска повече прозрачност, да не излизат изводи, че има война между институциите“, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ей, пълно със спецове какво щяло да стане, като сме били влезли в еврозоната. Никой не гледа вече случили се скоро събития.Когато балтийците влизаха, единствената разлика с преди беше, че имаха 1 година по 2 цени на стоките. Една в Евро и една в литаси или в латове или в крони, съответно. Нито цени се вдигнаха, заради смяната, нито заплати. Нито курсовете се промениха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
+++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Специалист по всичко
преди 4 години
Бордът е достатъчно стабилен и отлично изпълнява функциите си. До ден днешен, въпреки че се смята за краткосрочна мярка. Но той, както и всеки друг вид паричен режим, не е пазител срещу банкови кризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
bgMan
преди 4 години
ГЕРБ-аджии - не разбрахте ли че докато разни известни престъпни групировки и масонски ложи продължават да са фактор в политиката и обществения живот никой български гражданин няма да ви повярва за каквото и да било.К'во правят белите якички на ТТИИММ и кога някой от тях ще бъде вкаран в затвора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 19
beinsa
преди 4 години
Еврозоната е без алтернативна за България!Да живее просперираща България с евро като част от ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Ivel
преди 4 години
И за борда, той си беше на ръба още тогава през 2014 ако не бяхме наляли пари в първата банка, банкрана в КТБ щеше да се разпространи много бързо и при другите банки, на косъм беше. И сега защо се исипа една сурия експерти да ни успиват колко е стабилен борда, да не би някой да има съмнения а? Аз имам и левове задържам много около мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
Ivel
преди 4 години
Не ви верваме, след КТБ за нищо повече не ви верваме, и там всичко беше точно а какво направихте със спестяванията на хората и фирмте. Колко народ се поболя и си отиде от този свят, на съвеста ви ще е. И там беше уж всичко от розово по-розово. Като е толкова прекрасно всичко защо се криете да ги внасяте тези поправки в петък следобед и то маскирани. Много грозно постъпихте, нямате оправдание, каквото и да ни успивате, имаме си едно на ум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още