IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасният британски експеримент

Британците се осмеляват на уникален експеримент - да са сами във време, в което размерът се превръща в решаващия фактор на властта в света

18:27 | 01.02.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Обединеното кралство от днес не е само, но е по-самотно. <em>Снимка: EPA/NEIL HALL</em></p>

Обединеното кралство от днес не е само, но е по-самотно. Снимка: EPA/NEIL HALL

Когато в петък британски баща и семейството му изпуснаха за малко спасителния полет от силно пострадалия от коронавирус китайски град Ухан, британското външно министерство му каза, че ще се опита да го качи в самолет от някой партньор на Европейския съюз. Това беше вчера. Днес Великобритания е без партньорите си от ЕС.

Разбира се, на британското семейство ще му бъде помогнато така или иначе. Но все пак - може ли да се помогне на Обединеното кралство?

Не сами, но забележимо по-самотни. Така вероятно се чувстват британските граждани в събота сутрин, след като страната им вече не принадлежи към Европейския съюз. Това не е първият път, когато Великобритания поема по своя път. Маргарет Тачър наруши социалдемократическия консенсус в Европа през 1979 г., Тони Блеър за първи път потърси „трети път“ почти 20 години по-късно, а Борис Джонсън вече изведе страната си от ЕС - на неизвестна територия.

За някои тази склонност за експериментиране е дълбоко вкоренена в британската "изключителност", която многократно е превръщала страната в лаборатория за света. За други експериментът с Brexit е обречен на неуспех. Те смятат за историческа глупост поемането на риска да се справяш сам точно сега, когато обвързаният с правилата либерален световен ред се разпада, а големи сили, като САЩ, Китай и Русия, безпрекословно залагат на правото на по-силния.

„Най-сетне свободни!“ Това може да е еуфоричното усещане, с което привържениците на Brexit са се събудили тази сутрин. „Възвръщането на контрола“ беше техният боен вик, с който спечелиха референдума през 2016 г. Колко суверенитет наистина спечели Великобритания, като напусна ЕС и какво иска да прави с него, е толкова неясно, колкото и стелещата се над Ламанша мъгла. Ще се отклоним от стандартите на ЕС там, където е в британски интерес, казват политици в Лондон.

В същото време от „Даунинг Стрийт“ 10 уверяват, че няма да извършват дъмпинг. В действителност възможностите на Джонсън да намали социалните, хранителни или екологични стандарти е ограничен, ако не иска да изплаши онези работници в Северна Англия, които току-що спечели на своя страна.

Какво обаче трябва да бъде конкурентното предимство на Brexit? Това остава негова тайна. Истинската свобода не е само липсата на несвобода, а преди всичко свободата да се направи нещо, което не е можело да се направи преди това.. Какво е това? Джонсън и неговите съюзници тепърва ще показват.

Британските дипломати казват, че сега страната е по-бърза и гъвкава и не винаги трябва да чака одобрение от други 27 страни. Нека оставим настрана факта, че този аргумент съдържа щедра доза британски хумор, тъй като идва от страна, прекарала голяма част от членството си в ЕС, натискайки спирачките.

Ще бъде интересно да видим как новата британска бърза моторна лодка се конкурира във водите на световните океани, станали доста неспокойни, срещу супер танкерите с китайските и американските знамена. Британският компромис за участието на китайския доставчик на телекомуникационно оборудване Huawei на ръба, но не и в основата на чувствителната 5G инфраструктура, е първият лабораторен тест за британския суверенитет. Засега изходът е неясен.

Това не означава, че Европа няма какво да научи от британския експеримент. Например, може да очаква с нетърпение британския цифров данък и реакцията на Тръмп към него. Или как Лондон ще се изправи срещу Пекин и ще се застъпи твърдо за движението за свобода в бившата си колония в Хонконг. Освен това в Брюксел ще следят изкъсо данните за имиграцията, тъй като страхът от имигранти в ЕС изигра ключова роля за референдума за Brexit. Вече има индикации и доказателства, че имиграцията от страни извън ЕС всъщност ще се увеличи силно след Brexit.

Британците трябва сами да решат дали в крайна сметка всичко това си струва Brexit. Маргарет Тачър, която беше напълно неподозрителна към еврофилския мироглед, имаше собствено мнение: „Ако Великобритания се оттегли (от ЕС), може да си мислите, че напълно ще си възвърнем националния суверенитет“, пише Желязната лейди. „Но това би било илюзия. Нашият живот ще се влияе все повече от европейската общност, без ние да имаме думата за решенията, които взема Брюксел“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 11 rate down comment 7
lozkhris
преди 4 години
Mега икономика - направо!! Стъкмистика и наливане от пусто в празно, дотации и още един куп социалистически хватки. Германия поддържа огромни излишъци, които не инсвестгира, не потребява, но задушава всички остнали с мало/ум,ното евро. "Огромното" население е за сметка на потресаващото намаляване на бялото население vs. нашествието на африкански и близкоизточни астрофизици, които, странно, не работят, но трябва да се хранят и да им се плащат спа-процедурите и пр0.ститутките. Европа няма вече ресурси нито за технологичен напредък, нито за самостоятелна отбранителна политика, нито за финансова консолидация. Всякакви решения се вземат на парче, бавно и обикновено неправилно. Европейският парламент, комисии и институции са един раздут , номенкатурен резерват на некадърници с 25 000 евро заплати, за които тема Но.1 е колко пола има и къде ше е следвашият Прайд...Европа си е просто един нов СССР. Ключът в патетичния ти коментар е "все още". Точно така през 80-те бай Тодор "все още" вещаеше Светлото комунистическо бъдеще, докато дърпаше заем след заем от МВФ за да държи сиренето 1.80 лв, И , както се оказа накрая, кралят беше гол, а ние се събудихме на 10 Ноември 1989 г. щастливи собственици на 12 милиарда външен дълг, който не изплати Жени Живкова... Никаква засукана мацка няма - има една дърта скрофа, която през 2 месеца си прави нова пластична операция. А пластиките струват яки мангизи и треа спонсор.... Пробвай да обнясниш кой ще храни прибалтите и ше налива фондове за магистралите на Вожда ТИ... Те струват 5 пъти повече, отколкото в Германия, но има и 5 пъти повече джобове, които треа се пълнят, отколкото в Германия... Welcome to Europe...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Най-сетне ще изгрее слънце и на твоята улица. Ще успееш да се усунеш в някой борд. Стига си се изхранвал с постове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 16
дядя Вова
преди 4 години
За миргантите на стоенча писах и техният "риск".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 22
дядя Вова
преди 4 години
Тия дето рискуват имат светло бъдеще.Скоро, до колкото разбрах Голдман Сакс няма да работис фирми, имащи в борда си 100% бели хетеросексуални мъже.Скоро търсенето на обрантни може да превиши предлагането.....!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 47 rate down comment 13
korn
преди 4 години
Ти може и да не виждаш засукана мацка, но ЕС все още е мега икономика, с огромно население и огромен пазар. Има само още две три мацки по света с такива данни. Желаещи ще има. Със сигурност по добре от стара едвам кретаща кралица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 29
Стоян Петров
преди 4 години
Когато си някой няма смисъл да се напъваш, за да с доказваш. Имигрантите във Франция рискуват живота си за да попаднат във Великобритания. Това да ти говори нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 26
lozkhris
преди 4 години
Гадничко е когато "засукана" мацка си изтърве един от най-големите "спонсори".... Проблемът тук е, че засукана мацка не виждам...само остаряваща, истерична дърта ***, свикнала да врънка, тропа с крак и да се налага. Сега спа-процедурите и про.ститутките на новоевропейците от други континенти с повишени нива на мелатонин в кожата трябва да ги плащат само Германия и Франция...А на опашката с канчето са прибалтите, ***, Румънещи...Какви пари ще усвоява ГЕРБ-аджийският отряд на Банкялорианеца, ако те изобщо не постъпват?... Те затова четем "опасен", че и "експеримент". Брюкселската зелка / лелка / е изнервена...:):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 6
mrynmryn
преди 4 години
Те и в ЕС не бяха доберман, те дори никога не бяха напълно част от него. Завинаги си останаха в сянката на Франция и Германия. Освен един силен финансов сектор, не виждам какво друго имат, интересно какво ще стане с него сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 3
doba
преди 4 години
Бъдещето ще покаже.Да видим къде ще е UK след 10-20г и докъде ще стигнем ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
+++10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още