IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Божков: Налагането на запори без влязъл в сила ревизионен акт е незаконно

Изземването на предмети от културно-историческото наследство в чували за боклук е престъпление, посочи бизнесменът в последното си засега медийно изявление

16:36 | 31.01.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Налагането на запори на сметки на фирми и частни лица без влязъл в сила ревизионен акт е незаконно, а изземването на имущество на частни лица без съдебно разпореждане е незаконно. Това е мнението на Васил Божков, предадено от пресцентъра на компанията му "Нове Холдинг" АД.

От пресслужбата информират, че това ще е последното медийно изявление на бизнесмена за неопределен период от време и съветват средствата за масово осведомяване да задават въпросите си към представители на властта, политици, институции, правоохранителни органи и държавни учреждения, които имат отношение към темата.

Бизнесменът също така се обявява против изземването на предмети със световна културно-историческа стойност от музей без съдебно разпореждане.

“Изземването на предмети на над шест хиляди години в торби и чували за боклук е престъпление срещу културното наследство, пряко причинило тяхното унищожаване. Унищожаването на културно и историческо наследство се счита за престъпление по международното право, както и, при определени обстоятелства, като престъпление срещу човечеството”, убеден е Божков.

Той смята, че „предявяването на задочни обвинения с назначени служебни защитници, при положение, че лицето не е непълнолетно или социално слабо и не е било официално призовано, и има свои упълномощени защитници, е грубо погазване на правото на защита и е незаконно”.

Васил Божков е категоричен, че произнасянето на присъди не е работа на прокуратурата, а на съда.

“Произнасянето на присъди от името на прокуратурата в ефира на национални медии е не само незаконно, но е и грубо погазване на конституцията и е характерно за управленията на нацистка Германия и комунистическия режим в СССР”, прави сравнение той и напомня, че до произнасянето на съда не е доказано нито едно от напълно произволно повдигнатите му обвинения.

Акционерът и председател на борда на директорите на Нове АД Холдинг  твърди, че фирмите, свързани с лотарийните игри, нямат неизплатени задължения към хазната. Имат, обаче, внесени над 500 милиона лева такси и данъци, посочва Божков. 

“Аз нямам неизплатени задължения към хазната. Но съм един от най-големите данъкоплатци в държавата. Това са фактите. Всичко останало са спекулации до доказването им в съда. Призовавам прокуратурата да спазва българските и международните закони и да се въздържа от непремерени и емоционални изблици", коментира бизнесменът. "Неуместни сравнения, свързани с пенсионното осигуряване, хипотетични съждения, целящи единствено да вменят вина, не само уронват престижа на самия главен прокурор, но и категорично доунищожават доверието в независимостта на тази институция.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
ти беше там, и видя с очите си!!!... същата дама осъди България заради това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Antikvar
преди 4 години
Спомням си една дама как я бяха хванали с белязане пари/! Ръчичките и светеха като коледна елхичка, но тя крещеше с все сила, че е невинна. И се намериха хор, които не само че не повярваха на очите си, но взеха и нас да ни карат да вярваме на ушите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
Той па черепа все по закона караше ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
das
преди 4 години
Е какво като е незаконно? То никой не е казал, че е законно.Законите са препоръчителни, и да не се спазват все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още