IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Трифонова: Ако ЕС приеме ядрената енергия, преходът ще се оскъпи с близо 50%

Около 60% от общините в България работят по програми за развитие на ВЕИ, но реално повечето от тях не отчитат напредък, посочва експертът

08:19 | 06.02.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Мария Трифонова</em></p>

Мария Трифонова

Ас. Мария Трифонова е преподавател в Стопанския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" с изследователски интереси в областта на енергийните преходи, пазарна интеграция на ВЕИ, икономически и социални ефекти на европейските и национални политики за декарбонизация и енергийни регулации. Дипломиран икономист на университет "Дуисбург-Есен", работила в Българска фотоволтаична асоциация, European Institute for Energy Research (EIFER), с принос в изследванията на проекти като PV Grid, NanoPhoSolar, MEDEAS.

Устойчивото развитие в контекста на прехода към чиста енергия не трябва да се разглежда само в големи мащаби. Ако погледнем на ниво община, какви са тенденциите в България? Ангажирани ли са българските общини с усилията на Европейския съюз (ЕС) за стимулиране на енергийната ефективност и преминаването към възобновяема енергия?

Да, първоначално европейските политики в областта на климата и енергетиката бяха глобални и следваха посоката „отгоре-надолу“, като целяха сътрудничество между държавите членки, следяха за постигането на национални цели и реализирането на мерки на макро ниво. Добрите практики показват, че успешните енергийни преходи се случват тогава, когато този подход се подпомага и от местни инициативи с активното участие на гражданите. Обръщането на посоката „отдолу-нагоре“ при формирането и реализирането на политики за децентрализирано енергийно производство би минимизирало разходите, би увеличило доверието и приемствеността на новите технологии от страна на гражданите. Като се подхожда по този начин, могат да се постигнат оптимални резултати предвид локалните особености и предпочитания при устойчивото използване на местния ресурс от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

В съответствие със задълженията, произтичащи от Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), българските общини разработват и изпълняват краткосрочни и дългосрочни програми за насърчаване използването на възобновяемите енергийни източници (Общинска програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива - ОПНИЕВИБГ). Повече от 60% от общините в страната са отчели пред Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) наличието на действащи такива програми сред техните стратегически документи за 2018 г. (за 2019 г. още няма данни). При анализ на тези документи прави впечатление, че в повечето случаи не се формулират конкретни мерки за изпълнение на зададените цели, не се задават критерии за тяхната измеримост, както и необходимост от ресурси. При отчитането на изпълнените мерки през годините се забелязва и намаляване на приложените такива за последната отчетна година - 2018г., спрямо предходните. В общинските програми липсва и задълбочен анализ на техническия и икономически потенциал за развитието на ВЕИ по видове технологии конкретно за общината.

Най-често ВЕИ потенциалът се обсъжда въз основа на теоретични данни на национално/регионално ниво. Като често срещани трудности пред реализацията на ВЕИ проекти се посочва и липсата на административен капацитет или недостатъчно възможности за тяхното финансиране. Разбира се, отличават се и особено активни общини като Габрово и Бургас, които участват в редица международни проекти и резултатите при тях са на лице. По отношение на споделянето на знание и информация за добри практики, както и комуникация с европейските институции и координация на многобройните европейски програми, местните енергийни агенции оказват много благоприятно влияние.

Необходимо е общините да действат проактивно в търсене на възможности за публично-частни партньорства, развитие на ВЕИ проекти от местни общности, така че гражданите да бъдат печелившите страни и като потребители и като съинвеститори в подобни проекти, да се развиват местните знания и експертиза, да се мобилизира финансов ресурс и активизира работна ръка в тези проекти. С оглед на тази цел общините трябва да бъдат и по-активни в организацията и на информационни кампании за гражданите и бизнеса. А за да може общинската администрация да се информира и обучи, редица международни проекти предлагат технически и правни консултации, партньорства, споделяне на добри практики и целево финансиране, като например европейските проекти TOMORROW, EU City Facility, насочен специално към градовете, Конвент на кметовете в областта климата и енергията, програмата на Федералното министерство на екологията на Германия - „Европейска инициатива за климата“(EUKI), Европейската енергийна награда ЕЕА за енергийно ефективни общини. Изграждането на национална мрежа от експерти и представители на общините, отговорни за този ресор, с цел обсъждането на проблеми и оказването на методична помощ, също би било добро решение. Ключова е ролята на общините по отношение на насърчаване използването на електромобили. Тяхната активна позиция и партньорство с националните индустриални асоциации би благоприятствала и развитието на този сектор и на местно, а оттам и на национално ниво.

Последна актуализация: 18:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
vladtepes
преди 4 години
Зимата в Kodiak е доста мека, температурите през зимата обикновено са близки до нулата, снежната покривка често е нестабилна и се задържа около 30 дни в годината сумарно. Мокрият сняг не е рядкост както и леденият дъжд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
аве ей ... знаеш ли къде е kodiak ?!? там НЯМА сняг сигурно 3 месеца в годината :))) ... я виж колко и каква инфраструктура има включена , че даже има и ракетен батальон (ей сега го прочетох :))) ) ... 99% от захранването е възобновяеми източници ... аман от небивалиците дето дуднеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
fon
преди 4 години
А в Чернобил имаше ли цунами? И защо все само с АЕЦ стават тези огромни аварии? И заслужава ли си заради жалките 10% ток които дават АЕЦ в света да се поемат тези огромни щети?Иначе статията е наистина изключително неясна и въпросната асистентка е добре вместо да залива хората с някакви бози да се опитва да обяснява нещата на хората и на студентите просто и ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
и технически и организационно има решение ... ето един пример ... това че унас не е популярно не значи че го няма ... :)))https://***.pv-magazine-australia.com/2018/11/05/community-tesla-battery-trial-kicks-off-ahead-of-schedule-amid-overwhelming-interest/на доста места по света се експериментира по този начин ... регулаторната рамка със сигурност трябва да се пипне ... дамата от университета точно това коментира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Съгласен съм с вас: става дума за едно голяяяяяяямо... гувичене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Тази статия звучи сякаш правителствата страдат от дефицит на пари и те трябва да работят много здраво за да заслужат всеки лев приход. Действителността обаче е друга - правителствата се финансират с предимно с печатане на неозбечени пари и инфлация и реално правителствата са довели цената на парите до абсолютната 0. Когато парите имат стойност 0 като сега скъпо и евтино и са безсмислени квалификация защото и много умножено по 0 е същото като 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
"Не мога (признавам си) да си го представя и като техническо и като организационно решение. "То и не трябва, трябва само да си представиш схемата за крадене....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
като предоставят достъп срещу заплащане и на оператори, които пък предлагат агрегираните количества неизползвана енергия като резерв за първично регулиране на пазарен принцип.Тези оператори ще са едни гооолеми акумулатори и ще ни продават на пазарен принцип??? Не мога (признавам си) да си го представя и като техническо и като организационно решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Кокошко ошашавена: това че в моментът ти отговарям на буламачите е само и единствено на презрените от теб енергии - въглеродната и атомната - защото ако разчитахме на ВЕИ - в момента щях да мръзна без ток и нямаше дори да мога да ида на работа !!! И това е ПРЕПОДАВАТЕЛ в университетът, боже господи !!! Впрочем явно по-голяма заплатка взема от друго място - откъдето и се плаща да дрънка небивалици. Все още чакам някой да ми обясни - ЗАЩО т.нар. "биогаз" е "екологически", а истинският, дето е турнат в земята от Главното програмистче за наше удобство е "неекологически". Що за идиотия: вместо да горим метанът, който си имаме като залежи, да сеем растения, за да произвеждаме пак такъв метан - вместо да отглеждаме храна? Впрочем не е идиотия за тия, дето ще усвояват милиарди за целта !!! Фукушима - всички знаем защо стана аварията там - централата устоя на изключително силното земетресение, но бе залята от цунами !!! В районът на Белене и Козлодуй досега никой не е видял цунами обаче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още