IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес изтича крайният срок за подаване на оферти за строежа на АЕЦ „Белене“

Енергийният министър Теменужка Петкова информира депутатите по време на парламентарния контрол за напредъка по проекта

13:35 | 31.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Днес изтича крайният срок за петте компании, пожелали да участват в изграждането на АЕЦ „Белене“, да подадат обвързващи оферти към Министерството на енергетиката, заяви ресорният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол, цитирана от агенция „Фокус“.

Петкова информира депутатите относно напредъка по проекта, като припомни, че в момента се довършва цялостният лиценз по него. 

Процедурата започна още през 2008 г., като беше прекъсната със спирането на строителството заради наложения мораториум през 2012 г. от ГЕРБ.

„Завършването на лиценза е необходим елемент от бъдещите преговори със стратегическите инвеститори“, подчерта енергийният министър.

Петте компании, които продължават преговорите за изграждането на атомната електроцентрала, са „Росатом“, China National Nuclear Corporation (Китайска национална ядрена корпорация), „Корейска хидроатомна корпорация“, френската Framatome („Фраматом“) и американската General Electric („Дженерал Електрик“).

Всяка една от компаниите в същото време може да влезе в преговори с останалите. Отделно заявленията за придобиване на миноритарен дял ще бъдат предоставени на потенциалните стратегически инвеститори.

По-рано този месец стана ясно, че „Националната електрическа компания“ ЕАД (НЕК) все още не е предоставила необходимата документация относно АЕЦ „Белене“ на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), за да може вторият да започне процедурата по обработка и лицензиране, която би отнела няколко месеца.

„Такива документи все още няма“, заяви председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов, добавяйки: „До този момент от НЕК единствено попитаха какво е необходимо да се направи, за да бъде одобрен проектът и ние сме предоставили нужните насоки за тази цел“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
аз ли не вдявам нещо ... лиценз няма , те искат обвързващи оферти ?!? ... то не се знае въобще дали ще се строи и какво ... :))) ... ядрените лицензи не са баш като лицензите за футболните клубове в БГ , да ги събере Бащицата на една маса на по кафе и пастичка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още