IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google Maps пусна Live View за София

Функцията използва добавена реалност и предоставя на пешеходците възможността да виждат упътвания, насложени върху реалния свят

10:47 | 30.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

Американският технологичен концерн Google продължава да разширява функционалността на своята навигационна услуга Google Maps в българската столица. От няколко дни в София е налична бета версия на Live View в навигационната услуга.

За разлика от обичайната двуизмерна карта за пешеходци Live View, kоято бе пусната официално в глобален мащаб в средата на 2019 г., функцията предоставя на пешеходците възможността да виждат упътвания, насложени върху реалния свят, както и миникарта в долната част на екрана. Това става факт благодарение на АR интерфейс в услугата за навигация.

Новият софтуер позволява на Google Maps да възпроизвежда дигитални елементи върху картите, за да могат те да спомогнат още по-бързо да стигнем до желаното място. Доскоро опцията бе ограничена до собственици на Google Pixel и членове на Maps Local Guides програмата, но сега вече е налична за тестване и в София.

Функцията е налична почти в цяла София за телефони, които са оптимизирани за ARCore. Използването ѝ е лесно - при отваряне на Maps потребителят въвежда заявка за търсене на локацията, натиска синята икона за навигация в долната част на екрана и при избор на секцията за пешеходци "Walking Directions" се появява „Live View" бутонът, разположен в долната част. След натискането му остава да се следват инструкциите на дисплея.

В идеалния случай потребителят трябва да насочи камерата си към сгради и знаци от другата страна на улицата, а не към дървета и хора, за да може изкуственият интелект да определи по-точно местонахождението. След като Maps определи къде се намира потребителят, той вижда упътвания в изгледа от камерата на екрана си.

С цел безопасност и икономия на батерията е добре след това потребителите да прибират телефоните си, след като разберат накъде да вървят. Телефонът ще вибрира, когато се достигне до следващата стъпка от навигацията или до дестинацията. Ако потребителят иска да се върне към Live View, трябва да изправи телефона вертикално или да натиснете бутона „Live View“.

Функцията е налична за съвместими с AR Kit/AR Core устройства и при райони с добро покритие от Street View. Investor.bg изпрати въпроси до българското представителство на Google, но не получи отговори до публикуването на материала.

Това е поредното разширяване на функционалността на навигационната услуга Google Maps в България за последните няколко месеца. Само в рамките на миналата година Google Maps пусна актуализация за потребителите си в България, с която вече прави достъпна и възможността за навигация с използване на градския транспорт за София, а по-късно в софтуера влезе и разписанието на българския жп превозвач БДЖ. При задаването на конкретен маршрут на територията на България в интернет платформата упътвания за придвижване се получават и за пътуване с влак, което разширява възможностите при избора на подходящо транспортно средство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
terziеv
преди 4 години
Викаш да гарантират на една чуждестранна частна фирма печалба и трафик. Свободен пазар та дрънка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Shadow1
преди 4 години
Иксам министерство на транспорта да задължи всички общини да интегрират обществения си транспорт с google maps. Стига са източвали милиони за правене на некадърни сайтове които никой не ползва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още