IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България зае 55-то място сред 132 държави по конкурентоспособност на талантите

Страната ни се позиционира по-добре от Румъния, но не и от Гърция

13:38 | 28.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България се нарежда на 55-то място сред 132 държави по конкурентоспособност на талантите, а София е на 107-мо място сред 155 градове. Това показват основните изводи от Глобалния индекс за конкурентоспособност на талантите (GTCI) за 2020 година, разработен от Adecco Group, Google и един от най-престижните бизнес университети в света INSEAD.

Кой привлича повече 

Според анализа ерата на изкуствения интелект (AI) засилва дигиталното разделение, даващо на страните с високи доходи още по-голямо предимство в надпреварата за таланти. Лидери в класацията за тази година са Швейцария, САЩ и Сингапур.

Докладът измерва нивата на глобалната конкурентоспособност на таланта, като разглежда 71 индикатора. Анализът за 2020 г. обхваща 132 национални икономики и 155 градове, във всички групи по нива на доходите и етап на развитие.

Лидери в класацията за 2020 г. са Швейцария, САЩ и Сингапур. Най-високите позиции в GTCI продължават да бъдат заемани от страни с високи доходи, обяснимо с пряката зависимост между индекса и БВП на глава от населението.

Европейските страни продължават да доминират, като заемат 17 от 25-те най-високи позиции. При градовете най-високо се нарежда Ню Йорк, следван от Лондон и Сингапур.

От останалите градове в Топ 10 влизат три американски града – Сан Франциско (4-то място), Бостън (5-то място) и Лос Анджелис (9-то място), два европейски града – Париж (7-мо място) и Мюнхен (10-то място) и два източноазиатски – Хонг Конг (6-то място) и Токио (8-мо място).

Къде сме ние

България е класирана най-високо по показателите „Глобално знание“ и „Задържане на таланти“ и по-конкретно в подиндикатора „Начин на живот“.

Най-голямото предизвикателство за страната ни остава възможността за привличане на таланти – български и чуждестранни, въпреки че при него отчитаме и най-голямо подобрение спрямо миналата година. Най-слабото ни звено в него е индикаторът „Външна отвореност“.

България е разглеждана в конкуренция с групата от държави в Източна и Южна Европа, които са с високи и средни към високи доходи.

Страната ни е на девето място в групата на страните със среден към висок доход, което означава, че 75% от страните се класират по-ниско от нея. Тя изпреварва по конкурентоспособност всички съседни държави Румъния (64 позиция), Сърбия (58 позиция), Турция (78 позиция) Северна Македония (89 позиция), но не и Гърция (47 позиция).

„Бизнесът и правителството в България трябва да работят взаимно за създаването на стратегия за привличането на талантите. Така страната ще подобри конкурентоспособността си и стъпвайки на изкуствения интелект има шанс за по-бърз икономически ръст. Ние като световен лидер в областта на HR услугите, разполагаме с инструментите, GTCI е един от тях,  и познанията, които да подпомогнем този процес.“, препоръча Константинос Милонас, изпълнителен директор на Adecco Group за България и Гърция.

Има ли промяна

Тази година Глобалния индекс за конкурентоспособност на талантите изследва как развитието на изкуствения интелект не само променя естеството на работата, но и налага преоценка на практиките на работното място, корпоративните структури и иновативните екосистеми. Докато машините и алгоритмите продължават да поемат разнообразни задачи и отговорности, и почти всяка работна позиция се преосмисля, талантите стават все по-необходими не само за адаптирането, но и за извличането на стойност от тази трансформираща технология.

AI технологиите биха могли да изиграят съществена роля и в решаването на привидно неразрешими глобални проблеми като бедност, ендемични заболявания, изменение на климата и тероризъм, прогнозират от Adecco Group.

„Технологиите допълват човешкия фактор в работния свят, а не го заменят. В Adecco Group виждаме, че AI вече разкрива огромни възможности, създавайки много нови работни места, включително такива, които все още не съществуват, и позволява на служителите да изпълняват по нов начин обикновени задачи и дейности, коментира Ален Дехаз, главен изпълнителен директор на Adecco Group. – За да сме конкурентоспособни в тази бързо променяща се среда, новите умения и компетенции са жизненоважни. Това означава, че организациите и правителствата трябва да се съсредоточат върху повишаването на квалификацията и преквалификацията, за да помогнат на  кадрите днес да се превърнат в служители, готови за възможностите, които бъдещето ще донесе.“

Какви са позициите

AI стратегиите се разработват във всички части на света, водени от двама играчи: САЩ, със своя подход за ненамеса в частни инициативи, и Китай, които са по-загрижени за начините, по които изкуственият интелект може да повлияе на съществуващите политически и икономически отношения.

Европа заема по-предпазлива позиция с акцент върху защитата на гражданите, етиката и отговорното управление. Но AI стратегиите за таланти не са единствено въпрос на националните държави. Големи корпорации като Google, Amazon, Alibaba и Tencent създават собствени стратегии за таланти. В това число попадат и отделни градове/ райони, в които се тестват нови AI- базирани инструменти като лицево разпознаване и теленаблюдение, например. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
горе-долу като в класацията doingbusiness ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още