IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Вацев: Може да има надпартийно и експертно правителство

Има удовищен натиск върху Борисов да се откаже от "Турски поток", България трябва да лавира между САЩ и Русия, посочи международният анализатор

11:56 | 27.01.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Валентин Вацев: Може да има надпартийно и експертно правителство

"Истинският сюжет е ще се откаже ли (министър-председателят Бойко - бел. ред.) Борисов от строителството на тръбата от "Турски поток". Американската позиция е твърда – руският газ за Европа и България е нещо крайно опасно", смята Вацев.

Той посочи, че върху Борисов се оказва силен натиск да се откаже от новостроящата се тръба. По думите му въпросът е дали премиерът има силите да удържи правилната си в момента позиция и подчерта, че „на Тръмп не точно това му е главната грижа”.

"Наистина има криза с водата и боклука. Всичко ще бъде простено на Борисов, ако се откаже от тръбата. Животът ще се успокои. Борисов има още една година. Пред него има козя пътечка. Не съм сигурен дали ще има енергията да скача по скалите. Как се лавира между Москва и Вашингтон в ситуация, когато всеки момент ще започне нова Студена война", риторично попита международният анализатор.

Вацев прогнозира че е възможно да има надпартийно и експертно правителство на националното спасение или съгласие.

Според него това може да е правителство от нов тип, което не иска парламентарни избори.
“Всички политически сили предлагат по двама души, Борисов и Нинова отиват на заден план, но си запазват партийните позиции. Коалицията е ненужна. Всички парламентарни сили да подкрепят нещо, което привидно е извън тях”, очерта бъдещото политическо развитие за излизане от кризата Валентин Вацев.

Вацев е на мнение, че правителството трябва да се закрепи на ръба на бръснача до март месец. “Ако това се случи, то правителството ще изкара мандата си”, смята той и очаква България да реагира на големите промени в света.

Международният анализатор е убеден, че Балканите се оказват крайно неопределено място. “На Балканите трябваше да има уравновесяваща сила, от Бога е дадено това да е България. Засега не успяваме. Бихме могли да поискаме от Европа да помогне в нашата стабилизация. Да изградим спешна стабилизационна програма между България и Европейската комисия. За тази цел Борисов трябва да забрави грижите за Перник и майките на болни деца. Имаме задача да стабилизираме България, за да може България да стабилизира Балканите. Липсва ни инициатива, гледаме от днес за утре и хитруваме на дребно, коментира още Вацев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
абе водещата да не е седнала върху габърчета ... баси не се спря !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още