IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът от Китай стигна и до Европа

Франция потвърди първи два случая на заболяването, а здравните власти в САЩ съобщиха за втори такъв пациент в страната

21:38 | 24.01.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Франция съобщи за първи два потвърдени случая на кононавируса от Ухан, като единият пациент е бил хоспитализиран в Париж, а другият – в югозападния град Бордо, предава Ройтерс.

Френският здравен министър Анес Бюзен съобщи по време на пресконференция, че това са първите два случая в Европа и допълни, че вероятно в страната ще се появят и други случаи.

Единият от засегнатите - 48-годишен мъж, е пристигнал във Франция от Ухан, епицентъра на вируса. В сряда той е кацнал във Франция. Сега е приет за лечение в Бордо. Вторият пациент, който се лекува в Париж, също е пристигнал от Китай, но засега за него няма допълнителна информация.

„Ще направим всичко възможно да задържим тази епидемия под контрол, въпреки че знаем, че е възможно, дори вероятно, да има и други случаи, особено в Европа“, каза Анес Бюзен. Тя допълни, че френските здравни власти разпитват двамата пациенти с потвърден случай на коронавирус, за да се свържат с хората, с които са се срещали. Бюзен посочи, че инкубационният период вероятно е "около седем дни, между два и 12 дни", съобщава френският вестник Le Monde. 

"Трябва да третираме епидемията, така както третираме пожар - много бързо да открием източника и да го потушим възможно най-бързо", каза Бюзен и допълни, че властите ще дават пресконференция всеки ден. 

Френският здравен министър допълни, че не е възможно да се контролират "многобройните пътища" за връщане от Китай. "Виждаме трудностите в свят като нашия, не е възможно да затворим границите", каза Бюзен. 

По-рано днес благотворителната организация SOS Medecins съобщи, че е лекувала пациент от китайски произход, който проявявал симптоми на треска и твърдял, че е имал контакт с хора от провинция Ухан в Китай, която е епицентърът на епидемията.

Бюзен заяви, че става дума за 48-годишен пациент, който се завърнал преди два дни от пътуване в Китай, включващо и спирка в Ухан. „Той е настанен в изолирана стая, така че да избегнем всякакъв контакт с външния свят. Той е добре“, каза Бюзен.

Тя допълни, че все още няма информация за втория случай в Париж, който също беше потвърден.

Малко по-рано американските здравни власти съобщиха, че са диагностицирали втори пациент с китайския коронавирус – жена от Чикаго, която се върнала от Ухан със заразата. Те също така наблюдават десетки други потенциални случаи на заболяването, предава CNBC.

63 случая са наблюдавани в 22 щата в САЩ, включително първия пациент в щата Вашингтон и новия случай в Илинойс, съобщи д-р Нанси Месоние, директор на Националния център за имунизация и респираторни заболявания.

Официални представители съобщиха, че новият пациент, жена на около 60 години, се чувства добре и е в стабилно състояние. Тя остава изолирана в болница като предпазна мярка. Пациентката от Илинойс пътувала до Китай в края на декември и започнала да усеща симптоми, когато се върнала в САЩ миналата седмица. Тя нямала симптоми по време на полета, съобщиха представителите.

„Тя не е имала симптоми по време на полета и въз основа на това, което знаем за вируса, притеснението ни от предаване на заразата преди развитието на симптомите е слабо, така че това е успокояващо“, каза д-р Алисън Аруоди, комисар за общественото здраве в Чикаго.

След връщането си в САЩ пациентката е имала ограничени излизания извън дома си, не е използвала обществен транспорт и не е присъствала на събирания с много хора. Тя започнала да се чувства недобре няколко дни след края на пътуването си и се обадила на лекаря си.

„Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) счита, че непосредственият риск за американското общество този път е нисък, но положението продължава да се развива бързо“, заяви Месоние и допълни, че вероятно ще има още случаи през идните дни. „Най-добрите ни хора работят по този проблем“, допълни тя.

Коронавирусът, наподобяващ грип, беше установен за първи път на 31 декември. До момента той е отнел живота на 26 души в Китай и е заразил над 900 в цял свят.

Във вторник CDC потвърди първия случай в страната – мъж от щата Вашингтон, който е бил изолиран в болница извън Сиатъл, след като се завърнал от Ухан, където избухна епидемията. Мъжът се свързал с местните здравни власти миналата седмица, след като започнал да усеща симптоми, наподобяващи пневмония.

Вчера Световната здравна организация отказа да обяви официално новия вирус за глобална извънредна здравна ситуация, след като отложи решението си предишния ден. Здравните власти опитват да овладеят бързо разпространяващото се заболяване, без да разстройват ненужно световната търговия. Представители на СЗО заявиха, че се нуждаят от повече данни, преди да обявят глобална извънредна ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
поредната / след чумата по свинете / американска атака срещу Китай и света .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още