IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АСЕА ще помага на ЕС с план за преход към електрификация

Групата на автомобилните производители призова за съществено увеличение на броя на зарядните станции в ЕС, тъй като нейните членове се пренасочват към електромобилите

22:17 | 23.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Някои от най-големите европейски автомобилни производители призоваха още веднъж в сряда (22 януари) за мащабно разгръщане на зарядните станции и съоръженията за презареждане за горива като водорода, тъй като индустрията се опитва да се включи по-ефективно в глобалния процес на електрификация и борбата с климатичните промени, пише Euractiv.

Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) публикува план, състоящ се от 10 точки, който разкрива как тя възнамерява да помогне на Европейската комисия (ЕК) за изпълнението на нейната „Зелена сделка“. 

Като представител на 16 от най-големите европейски автомобилни марки, в това число Ferrari, Renault и Volkswagen, асоциацията цели да представи своите виждания за това десетилетие особено на фона на прогнозите, че 6-годишният период на растеж при продажбите на автомобили ще приключи през тази година.

„На този етап, когато нашата индустрия мащабно пренасочва инвестиции към превозни средства без емисии, пазарът е напът да се свие, не само в рамките на Европейския съюз (ЕС), но и в глобален план, така че преходът към въглероден неутралитет се нуждае от много добро управление от страна на политиците“, споделя президентът на ACEA Майкъл Манли.

През декември страните от ЕС се договориха за план, насочен към постигане на нулеви количества въглеродни емисии до 2050 г., като се очаква през юни да бъде въведено и законодателството в тази насока.

Един от основните призиви на АСЕА към регулаторите е необходимостта от „гъста мрежа от зарядни станции и такива за презареждане“ с биогорива, която групата определи като „едно от най-важните условия за постигане на въглероден неутралитет“.

Защитниците на тази индустрия и на идеята за чиста мобилност като цяло са съгласни, че единственият начин да се стимулират инвестициите в нови съоръжения е да се преразгледат съществуващите правила в ЕС относно алтернативните горива и да се поставят цели, които да бъдат изпълнени от страните членки.

В своя план асоциацията призовава ЕК да обърне специално внимание на тежкотоварните превозни средства като камиони и автобуси, „тъй като техните нужди от заряден капацитет и местоположението на инфраструктурата се различават значително от тези на леките коли“.

Очаква се еврокомисарят по транспорта Адина Валена да разработи план за мобилност през тази година, след като председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ѝ възложи задачата да изготви цялостна стратегия за устойчива и интелигентна мобилност.

Тази стратегия трябва да проучи как може да се увеличи броят на зарядните пунктове. Представители от ЕС заявиха пред Euractiv, че документът няма как да бъде готов до втората половина на 2020 г.

Някои от цифрите обаче вече са понижени. NGO Transport & Environment изчислява, че в целия блок са инсталирани около 185 хил. електрически зарядни станции, като призива за допълнително финансиране, което да увеличи броя на станциите до 2030 г. до 3 милиона броя.

Страни като Германия вече са готови с тази задача, поне на хартия. Ангела Меркел заяви още през 2019 г., че страната трябва да разположи 1 милион зарядни станции до края на това десетилетие, тъй като местните големи автомобилни концерни усилено работят по прехода към електрификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 4 години
Трябва да се инвестира в евтини и бързи влакове и обществен транспорт като цяло, обхващащ всякакви по размер населени места. Засега обаче всички те само си проветряват устите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още