IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия трябва да бъде силна президентска република

Имаме твърде много етнически групи и националности и е невъзможно да се вместим в рамката на парламентарна република, смята руският президент

22:57 | 22.01.20 г. 4
<p>
	Владимир Путин изключва възможността да се превърне в министър-ментор след края на мандата си по подобие на основателя на съвременен Сингапур.&nbsp;<em>Снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg</em></p>

Владимир Путин изключва възможността да се превърне в министър-ментор след края на мандата си по подобие на основателя на съвременен Сингапур. Снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg

Русия трябва да остане силна президентска република, заяви Владимир Путин в отговор на въпрос за възможен преходен период след като се оттегли от поста си през 2024 г., предава Ройтерс.

Миналата седмица Путин, който по Конституция не може да се кандидатира за нов президентски мандат, предложи конституционни промени, които ще му дадат възможност да разшири контрола си върху властта, след като напусне президентството.

Твърди се, че той може да намали правомощията на президентската институция и да засили тези на премиера, а това породи слухове, че може би се готви да се завърне на поста, който заемаше от 2008 до 2012 г.

„Нашата страна, разбира се, трябва да бъде силна президентска република. Това е на първо място. А след това имаме толкова много етнически групи, националности, начини на живот, че на практика е невъзможно да се вместим в рамката на парламентарна република“, заяви Путин. Изказването му сякаш противоречи на посланието от миналата седмица, отбелязва Ройтерс.

67-годишният руски президент говори по време на предавана по телевизията среща с руски студенти в черноморския курорт Сочи.

Запитан от един от студентите дали Русия трябва да обмисли създаването на някакъв вид преходна институция като в Сингапур, Путин заяви, че това не е подходящо за страната му.

Основателят на съвременен Сингапур Ли Куан Ю беше назначен за министър-ментор след оттеглянето си от активната политика, за да помогне за осигуряването на стабилност.

„Той беше изключителен човек… Вярно е, че той беше на власт около 30 години и основа страната… Искате да бъда министър-ментор ли?“, запита Путин.

„Това, което предлагате, ще подкопае президентската институция. Мисля, че за страна като Русия това е неприложимо“, каза Путин, който доминира руската политика като президент и премиер вече две десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
многодобре
преди 4 години
...освен че от както има властта дърпа Русия напред, но и яко брули западната круша от гнили плодове. За сравнение агресията на нато в Сърбия и сегашната реакция на същата с бомбенето на хамериканските бази от иранците. ...шефчето й, Доналдът каза- ..." няма проблем. Всичка е наред! " ... хахахахаха, а как им се искаше отново да бомбят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 4 години
''А след това имаме толкова много етнически групи, националности, начини на живот'' Кво излиза на края, че Руската федерация е като ЕС. Русия е демократична, либерална държава където живеят хора с различни националности и вероизповедания, като всички са подчинени на президента. В същото време Путин и руската пропаганда постоянно подстрекават хората и народите в Европа че не можели да живеят заедно, че били подчинени на някой в Брюксел и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
... :))) ... добър е цар вова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Вся власть Советам!
преди 4 години
Голяма изненада. Всички си мислехме че президентът ще каже обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още