IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК дава 100 млн. евро за ракета носител, с която Европа ще конкурира САЩ

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че новата ракета-носител „е в основната на целта да се гарантира самостоятелен европейски достъп до космоса“

12:11 | 22.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Във вторник (21 януари) Европейската комисия (ЕК) обяви инвестиция в размер на 100 млн. евро, която ще бъде направена за проект на ракета носител от космическата програма, тъй като Европа се стреми да запази своята роля в тази индустрия, която се очаква да достигне стойности от порядъка на 1 трлн. евро през следващите години, пише Euractiv.

Работата по проекта за ракета носител Ariane 6 трябва да стартира по-късно тази година, след като неговите рамки бяха очертани от Европейската космическа агенция (ЕКА) още през 2014 г.

Новият модел е представен от водещите дизайнери Arianespace като „гъвкава“ точка в дългогодишната им програма. Първите четири модела Ariane бяха отговорни за приблизително 50% от изстреляните в орбита сателити от края на 70-те години на миналия век, разбивайки монопола на САЩ по отношение на изстрелванията. 

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че новата ракетааносител „е в основната на целта да се гарантира самостоятелен европейски достъп до космоса“. Родната страна на Бретон, Франция, има голям дял в този сектор, тъй като ракетите от тази серия биват изстрелвани от базата на ЕКА във Френска Гвиана.

От друга страна Arianespace е филиал на европейския аерокосмически гигант Airbus и френската Safran.

Изпълнителният директор на ArianeGroup Андре Хуберт Ръсел заяви, че средствата ще бъдат използвани за покриване на разходите на неговата компания за разработки.

Подкрепеното от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) финансиране в размер на 100 млн. евро ще цели постигане на търговски успех на Ariane 6, след като бъде въведена в експлоатация.

Дизайнерите на проекта се надяват, че технологичните иновации като 3D принтирането на части, лазерната обработка на повърхности и по-ефективното управление ще намалят производствените разходи.

Ariane 6 ще има също така за цел да увеличи капацитет на ЕКА относно изстрелванията до 12 пъти в годината, което в същото време би увеличило приходите.

Ръководителят на германския производител на сателити OHB Марко Фукс заяви пред френските медии, че „Ariane 6 трябва да бъде конкурентоспособна, за да продължи напред. Това зависи от броя на полетите и мисиите“.

„По-малко от пет мисии биха направили нещата трудни“, подчерта Фукс.

Възвращаемостта на проекта обещава да бъде внушителна – в момента космическата индустрия струва повече от 350 млн. евро, според изчисления на Morgan Stanley. Потенциалът ѝ може да набъбне до 1 трлн. евро до 2040 г., тъй като се наблюдава сериозен интерес в глобален мащаб спрямо космическите полети и проучвания.

Хюстън, имаме проблем“

Новата ракета Ariane 6, подобно на своя предшественик Ariane 5, има една очевидна слабост на фона на пренаселения пазар, където конкурентите се състезават да намалят разходите... Тази ракета носител не може да се използва повторно.

Американската космическа компания SpaceX, ръководена от шефа на Tesla Илон Мъск, обаче пое по друг път. Нейните ракети Falcon са създадени за многократна употреба, както и подготвяния космически кораб Starship.

Плановете за разработване на европейски еквивалент за многократна употреба бяха променени през 2014 г.

По време на конференцията в Брюксел относно космическата програма, провела се във вторник (21 януари), представител на една от европейските национални космически агенции заяви пред Euractiv, че „това е изгубена възможност“, признавайки, че новата ракета носител би могла да има по-силен бизнес потенциал, ако имаше шанс да бъде използвана повторно.

Също така Ariane 6 не е предназначена за пилотирана употреба или за изстрелване на космическия кораб Orion, върху който ЕКА и НАСА работят съвместно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
супер ? Кво му е супер? Ariane 6 е на чертежната дъска сигурно от 5 години.Тая субсидия с нищо няма да помогне, НАСА харчи за SLS по около 2.2 млрд на година от 5 години и пак е до кривата круша ... просто трябва да копитаме техния модел с публично-часто партньорство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 4 години
Супер. Трябва да сме конкурентни във всяка една област. И ако може малко повече новини за всеки един отрасъл във ЕС. Стига с това величаене на САЩ, Китай, Русия. Това че Мъск, Путин,Си Зинпин, Тръмп. Ердоган и други постоянно излизат с някви гръмки твърдения не значи че са истина и че са по напред в някои области.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още