IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичната революция може да влоши неравенството в света

Време е да променим факта, че значима част от живота на човек все още се определя от социално-икономическия му статус по рождение, посочват от WEF

22:50 | 20.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Неравенството в глобален план ще се влошава, освен ако правителствата не направят повече, за да гарантират, че най-засегнатите от бързото развитие на технологиите не остават изолирани. Това посочват от Световния икономически форум (WEF) в навечерието на годишната икономическа среща в Давос.

Време е да променим факта, че значима част от живота на човек все още до голяма степен се определя от социално-икономическия му статус по рождение, посочват от форума. Резултатът е, че обществата „твърде често възпроизвеждат, вместо да намаляват историческото неравенство“.

В своя Доклад за социална мобилност от WEF посочват, че Европа се представя добре, особено страните от Севера, Япония е на 15-о място, докато САЩ се смъкват до 27-о.

Въпреки това проблемите са широко разпространени и повечето държави се представят зле по три основни показателя – ниски заплати, липса на социална защита и недостатъчно добра система за продължаващо обучение.

Тези проблеми, които се развиват във времето, захранват нарастващото усещане за несправедливост дори и на места, където икономическите мерки предполагат свиване на неравенството, както и ерозия на доверието и разочарование от политическите елити. Според WEF предоставянето на възможност всеки да развие потенциала си не само, че подобрява личното благополучие, но носи и по-общи блага като стимулира икономическия растеж.

„Неравенството укрепва и по всяка вероятност ще се влоши в ерата на технологични промени и усилия към зелен преход“, се казва в доклада.

В него също така се дават и някои препоръки за промяна. Те включват реформа в данъчното законодателство и ангажиране с темата за концентрацията на състояние, подобряване на образователната система и повече социална защита за тези, които са заети в индустрии с предстоящи промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Аз си мисля, че трябва да си благодарен , че поне в България, а не в Африка си се родил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Аз си мисля, че технологичната революция може да подобри неравенството и най-накрая всички хора да бъдат неравни според заслугите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
И какво, да спрат да разработват нови технологии, докато оня "резерват", под Европа, настигне останалите ли? "ерозия на доверието и разочарование от политическите елити", оная поговорка, че всеки си заслужава управляващите е абсолютно точна. Аз работя в голяма лъскава сграда с много офиси. Очаква се, че всички в нея са интелигентни хора, отвън има бележки - пушене пред входа е забранено и пак се намира хора, които го правят. Ако не можеш да следваш едно тъпо правило, как се предполага, че ти имаш съзнанието да гласуваш "правилно"? И човек сам решава колко да е образован, ако ти си решил по цяла вечер да си в барове/кръчми, а през деня да правиш кафета - това е твой проблем, твой избор, нямаш право да се оплакваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още