IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин замисля да остане кукловод в сянка

Не е ясно обаче дали руският народ ще одобри плана за нова диктатура със съгласието на управляваните

09:40 | 18.01.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин даде да се разбере кой ще кара влака и за в бъдеще. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Путин даде да се разбере кой ще кара влака и за в бъдеще. Снимка: ЕРА

Ако въобще е стоял въпросът дали Владимир Путин ще се оттегли от властта, когато четвъртият му президентски мандат приключи през 2024 г., той получи своя отговор. Руският президент започна конституционна промяна, представена като модернизиращ ход за децентрализиране на властта. В действителност тя има за цел да създаде рамка, в която Путин може да продължи да е този, който дърпа конците, макар и с различна титла. Руските спецове отдавна го наричат ​​„моделът Дън Сяопин“. И все пак в днешна Русия може да бъде по-сложно да се действа като върховен лидер без официалното звание държавен глава, отколкото беше за архитекта на съвременен Китай, пише Financial Times в редакционен коментар.

Планираните промени ще ограничат бъдещите президенти до общо два мандата. Няма да се повторят двата двойни мандата на Путин, разделени от четири години като премиер. Ролята на президента ще бъде намалена. Парламентът и премиерът ще получат по-големи правомощия. Това предполага два поста, от чиято висота Путин може да се държи като могъщ кукловод: отново премиер или ръководител на управляващата партия „Единна Русия".

По-интригуващ е обаче планът да се подсили Държавния съвет на регионалните губернатори и федералните ръководители, който Путин създаде през 2000 г. Председателството на по-властен държавен съвет би могло да предостави възможност за надзор над други клонове на правителството. То също ще наподобява трансформирането на Нурсултан Назарбаев миналата година от президент на бившия съветски Казахстан в ръководител на неговия съвет за сигурност. Путин и преди е черпил вдъхновение от хитрия 79-годишен ръководител, който доминира страната си от 31 години.

Действайки сега, Путин изпраща ясен сигнал до „елитите“ на Русия - които гледат на него като на арбитър и вече правят сметки за наследника му - че той осъществява управляван преход към нова фаза и не планира да се оттегля. Президентът си дава време да вдъхне живот на нова структура.

Не е толкова ясно дали руският народ ще одобри плана. Путин бе твърд лидер на често безмилостна държава. Някои опозиционни журналисти и политици бяха убити, а врагове в чужбина - отровени. Той нахлу в две съседни държави. Но Русия разчита в по-малка степен на принудата, отколкото по-явните авторитарни държави като Китай. Путин запази фасадата на демокрацията и през голяма част от управлението си бе наистина популярен. Един анализатор го нарича „диктатура със съгласието на управляваните“.

Поддържането на обществената подкрепа разчиташе на изпълнението на неизказани големи обещания спрямо народа - за повишаване на жизнения стандарт, а след това и за възстановяването на Русия като велика сила, олицетворено от анексията на Крим през 2014 г. И двете усилия са в застой, заедно с рейтинга на Путин.

Икономиката и реалните доходи стагнират от няколко години. Замяната на премиера Дмитрий Медведев с технократа Михаил Мишустин дава вид на рестартиране, но ще промени малко. Задвижването на икономиката ще изисква насърчаване на конкуренцията, ограничаване на корупцията и укрепване принципите на правовата държава - което би навредило на твърде много интереси. Междувременно има няколко очевидни външнополитически стъпки, които могат да доведат до увеличаване популярността на управлението в стил Крим с приемлив риск.

В международен план трудно може да се каже, че Путин не е на мястото си в свят, доминиран от националистически лидери като Си Дзинпин, Ердоган, Моди и Тръмп. Това, че той води Русия по своя път обаче е причина за особено съжаление. Крахът на СССР донесе надежди, че страната може да възприеме либералната демокрация. Десетилетие по-късно някои дори рекламираха Путин като фигура в стил Пиночет, която може да прокара реформи, след което да върне контрола на избраните лидери. Реформите обаче бяха твърде малко, а вече е ясно, че той няма намерение да върне контрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 19 rate down comment 22
fon
преди 4 години
На България не й трябва Путколандия да я изнудва с цените си на нефт и газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 9
0pk
преди 4 години
Даже и от вода нямаме нужда! Не разбирам за какво е тази пушилка напоследък из медиите. Ето например, пресъхналият язовир може да се използва за складиране на много европейски отпадъци, а цял Перник с околията барабар съвсем либерално да се пресели някъде в цивилизованата част на европа, където имат нужда от работна ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 11
многодобре
преди 4 години
...на България не и трябва нито газ нито нефт, нищо! Нашите управници внасят евробоклук, който да горим, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 14
fon
преди 4 години
За миналата година с помощта на САЩ и ЕС успяхме да намалим изнудването от руската *** и спестихме само от внос от там към 3 милиарда лева!https://***.nsi.bg/bg/content/7503/%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 16
дядя Вова
преди 4 години
https://youtu.be/qe7wfSDnHK8Опозицията мина през 5-те стадия на приемането на собствената си бесполезност след речта на Путина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
двойно гражданство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
Още по-зле!Сега няма да могат да имат президент с вдойно гражданство!А, че трябва да е живял последните 25 год. в Русия,ужас какой то!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 11
0pk
преди 4 години
Кукловод в сянка?!? Какъв ужаст, как ще спя сега...Най ме боли фактът, че страната не можа да възприеме либералната демокрация, която ние отдавна усвоихме! :-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 14
дядя Вова
преди 4 години
https://ic1.static.km.ru/sites/default/files/imagecache/640x640/09_1.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още