IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин замисля да остане кукловод в сянка

Не е ясно обаче дали руският народ ще одобри плана за нова диктатура със съгласието на управляваните

09:40 | 18.01.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин даде да се разбере кой ще кара влака и за в бъдеще. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Путин даде да се разбере кой ще кара влака и за в бъдеще. Снимка: ЕРА

Ако въобще е стоял въпросът дали Владимир Путин ще се оттегли от властта, когато четвъртият му президентски мандат приключи през 2024 г., той получи своя отговор. Руският президент започна конституционна промяна, представена като модернизиращ ход за децентрализиране на властта. В действителност тя има за цел да създаде рамка, в която Путин може да продължи да е този, който дърпа конците, макар и с различна титла. Руските спецове отдавна го наричат ​​„моделът Дън Сяопин“. И все пак в днешна Русия може да бъде по-сложно да се действа като върховен лидер без официалното звание държавен глава, отколкото беше за архитекта на съвременен Китай, пише Financial Times в редакционен коментар.

Планираните промени ще ограничат бъдещите президенти до общо два мандата. Няма да се повторят двата двойни мандата на Путин, разделени от четири години като премиер. Ролята на президента ще бъде намалена. Парламентът и премиерът ще получат по-големи правомощия. Това предполага два поста, от чиято висота Путин може да се държи като могъщ кукловод: отново премиер или ръководител на управляващата партия „Единна Русия".

По-интригуващ е обаче планът да се подсили Държавния съвет на регионалните губернатори и федералните ръководители, който Путин създаде през 2000 г. Председателството на по-властен държавен съвет би могло да предостави възможност за надзор над други клонове на правителството. То също ще наподобява трансформирането на Нурсултан Назарбаев миналата година от президент на бившия съветски Казахстан в ръководител на неговия съвет за сигурност. Путин и преди е черпил вдъхновение от хитрия 79-годишен ръководител, който доминира страната си от 31 години.

Действайки сега, Путин изпраща ясен сигнал до „елитите“ на Русия - които гледат на него като на арбитър и вече правят сметки за наследника му - че той осъществява управляван преход към нова фаза и не планира да се оттегля. Президентът си дава време да вдъхне живот на нова структура.

Не е толкова ясно дали руският народ ще одобри плана. Путин бе твърд лидер на често безмилостна държава. Някои опозиционни журналисти и политици бяха убити, а врагове в чужбина - отровени. Той нахлу в две съседни държави. Но Русия разчита в по-малка степен на принудата, отколкото по-явните авторитарни държави като Китай. Путин запази фасадата на демокрацията и през голяма част от управлението си бе наистина популярен. Един анализатор го нарича „диктатура със съгласието на управляваните“.

Поддържането на обществената подкрепа разчиташе на изпълнението на неизказани големи обещания спрямо народа - за повишаване на жизнения стандарт, а след това и за възстановяването на Русия като велика сила, олицетворено от анексията на Крим през 2014 г. И двете усилия са в застой, заедно с рейтинга на Путин.

Икономиката и реалните доходи стагнират от няколко години. Замяната на премиера Дмитрий Медведев с технократа Михаил Мишустин дава вид на рестартиране, но ще промени малко. Задвижването на икономиката ще изисква насърчаване на конкуренцията, ограничаване на корупцията и укрепване принципите на правовата държава - което би навредило на твърде много интереси. Междувременно има няколко очевидни външнополитически стъпки, които могат да доведат до увеличаване популярността на управлението в стил Крим с приемлив риск.

В международен план трудно може да се каже, че Путин не е на мястото си в свят, доминиран от националистически лидери като Си Дзинпин, Ердоган, Моди и Тръмп. Това, че той води Русия по своя път обаче е причина за особено съжаление. Крахът на СССР донесе надежди, че страната може да възприеме либералната демокрация. Десетилетие по-късно някои дори рекламираха Путин като фигура в стил Пиночет, която може да прокара реформи, след което да върне контрола на избраните лидери. Реформите обаче бяха твърде малко, а вече е ясно, че той няма намерение да върне контрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 9 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
Чети внимателно! Става въпрос за едни близо 2 000 000 000 лева такси, които русия трябва да плати на България, съгласно договора за Трансбалканския газопровод, независимо дали транзитира по него към Турция или не. Тя няма да го направи. Това не са моите пари, това са твоите пари! И ти казваш нормално???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 14
Вся власть Советам!
преди 4 години
Единственото което мисли е как да отърве клетката в Хага. Защото доста хора около него са готови да го сменят в замяна на отпадане на санкциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
През спа ми е за газта и самолетите. Яд ме е само че сте тепигьози, които не разбират, че 2 000 000 000 лева за самолети и въоръжение може и да са много, не знам. 2 000 000 000 лева обаче, които *** няма да ти платят като дължима такса до 2030 година са мммммммного пари. И многодобре да знаеш, че това е многозле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 5
многодобре
преди 4 години
...да питат и да не питата все тая, щото не можем да ги почваме ***. Още ги няма самолетите, онея модерните. Нали премиерот така рече онзи ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 4
0pk
преди 4 години
Да е сори, тя от самосебеси се сменя точката на предаване, а тия дето се пъчиха на снимката нищо не подписаха. Основната ми мисъл беше, че както казва фонов, трябваше въобще да скъсат договора с газпром и да ги пратят у мордор, вместо да ни замръсяват с тяхния газ преминал през задния филтър на султана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 4 години
***, нищо не сме подписвали, защото имаме договор до 2025 година който трябва да изпълним. Сменихме точката на предаване. И след като ние изпълняваме нашия договор, русия ще изпълни ли нейния да ни плаща такса за Трансбалканския газопровод до 2030 година? И да отговориш на въпроса защо и е на русия този "най-нов" газопровод, след като Турция намали за миналата година потребление на руска газ с 8 000 000 000 куб метра. Синия поток и е напълно достатъчен. Отговора е ***, за да може бате Ердо да заплашва малкия Мук, че ще му спре газта за Европа. Гот а???Инвестор, вместо да се гъбаркате с народа бихте ли запитали Булгаргаз, Булгартрансгаз и Министерството на енергетиката плаща ли русия дължимата такса за Трансбалканския газопровод??? Отговори от рода "ама Вие тези неща не ги разбирате" са неприемливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 7
0pk
преди 4 години
Така е ве! Е обясни що пак подписахме за доставки на путински газ през най-новия им паток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
*** = боооклук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
и кога *** стана *** ??Внасяне на *** в буквален смисъл!И горенето му до канцерогенен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Има нещо ново вече под слънцето!Ново 20 в живота на колониите.Гласуването за политически *** води до внасянето на такъвна съответната територия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още