IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия губи интерес към златото

Страната купи 149 тона от благородния метал за периода януари - ноември 2019 г., което е с 44% по-малко от предходната година

13:03 | 27.01.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия – най-големият купувач на злато в света, губи интереса си към благородния метал.

Само за последните пет години централната банка на страната похарчи приблизително 40 млрд. долара за злато. Тя купи и 149 тона от благородния метал за периода януари - ноември 2019 г., което обаче е с 44% по-малко от предходната година. Годишните покупки се очаква да бъдат най-ниските от шест години насам.

Според анализатори Руската централна банка е достигнала максимума на пропорцията на злато, която иска да притежава в своя резерв. Те също така посочват, че рисковете от американските санкции и необходимостта от буфер срещу икономическите сътресения намаляват, като темите за анексирането на Крим, намесата в американските избори и отравянето на бивш руски шпионин във Великобритания постепенно изчезват от общественото внимание.

За да сме точни, дори и при по-ниските нива Русия все пак продължава да купува много злато и остава един от най-големите купувачи в света. Страната притежава 2 262 тона от благородния метал на обща стойност 106 млрд. долара, като част от тях се съхраняват в централната банка в Москва.

Покупките на злато от Русия през последните години се превърна в един от основните стълбове на подкрепа за страната, стабилизирайки пазара, след като инвеститорите се отказаха от активите убежища и се насочиха към по-рискови и по-доходоносни активи. Сега обаче въпросът е дали решението на Русия да натисне спирачките на покупките ще се отрази на световното търсене и на цените, или купувачи ще дойдат от другаде.

Малко след встъпването си в длъжност за четвърти мандат като президент през 2018 г. Путин заяви, че Русия иска да се откъсне от зависимостта от долара и да диврсифицира активите си, за да стимулира „икономическия си суверенитет“. Страната увеличи притежанията си от злато пет пъти от 2007 г. насам и сега благородният метал съставлява около 20% от общите резерви на страната – най-много от 2000 г. насам.

Все още има голям инвеститорски апетит за „златни“ финансови продукти, като се има предвид геополитическото положение и притесненията за икономическия растеж, което трябва да компенсира намаленото търсене от Русия, посочва Оле Хансен, рководител на звеното за стокови стратегии към Saxo Bank A/S.

Забавянето на покупките означава промяна и за руските производители и банки, които продават благородния метал в чужбина. Износът на злато през изминалата година е възлизал на 100,5 тона спрямо 16 тона през 2018 г., показват данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 22 rate down comment 8
vzhekoff
преди 4 години
Това, което не се казва е, че в рамките на година-две ще станат третия по големина притежател на злато след САЩ и Германия и надминавайки Франция и Италия. Само по себе си този факт не говори особено много, може би следва да се сравни с притежаване на злато на глава от населението, където биха били назад в класацията. От друга страна ако се сравни по отношение на БВП, тогава отскачат твърдо на първа позиция. Въпросът е каква е дългосрочната идея, а предвид печатането на долари и евра, ясно е. Златото има и друг огромен плюс - Венецуела, Иран и Казахстан изпитват на гърба си какво значи без съд да се конфискуват дефакто авоарите на една държава. Казахстан в момента не може да разполага с няколко милиарда долара, конфискувани от САЩ без някакво ясно съдебно решение. Златото е единственото средство, което гарантира независимост, когато говорим за финанси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
.."треаше да сшушаш един анализ на проф. Христов.щ и не само на нефо, но ше изостават даже щот са 145млн. т.е. малко народ недостатъчно са за капсулована икономика с пазар, треа станат мин. 300млн. с Укрия и Беларус евентуално сливане ..Гледах го бе, как!Ама какво рече - ше се слеат, като стой та гледай :)Ся като свършат всички курабийки, де ги заделиха за Мегдана,за нови няма ни кинти ни президент - и ше стане ве мой :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Може просто да са сменили металът. Аз на тяхно място щях яко да трупам паладийчец - хем е скъп, хем държат почти 60% от световното производство... като се има в предвид терорът на екореакционерите - може и 5 Б да стане тройунцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
нас не догонят ... :))) ... така е ... https://i.pinimg.com/564x/78/03/2d/78032d619c02e4acdc18c871a31d6c85.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
miccaelis
преди 4 години
не баш колегас, треаше да сшушаш един анализ на проф. Христов.щ и не само на нефо, но ше изостават даже щот са 145млн. т.е. малко народ недостатъчно са за капсулована икономика с пазар, треа станат мин. 300млн. с Укрия и Беларус евентуално сливане и може и да може иначе ньет, нема стане филма. Военно да ама икономически вас догонят че и изпреварят, к сожалению тва е реалността .... Темата за златото ясна там па са преписали грешното ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 13
дядя Вова
преди 4 години
Медведев трябваше да инвестира 1 000 000 000 000 рубли в икономиката.С тия пари например може да се построи Транссибирската магистрала - поне в първият и вариант през Манджурия.Медведев го уволниха.Новото правителство ще харчи....Като променят Конституцията, ще им отпадне и валутният борд.И тогава: Нас не догонят, нас не догонят.....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още