IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паладият продължава своето завидно рали

От началото на годината досега цената на паладия е нараснала с 20%

17:05 | 16.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Ралито на паладия продължава да опровергава всички очаквания. Сребристо-белият благороден метал, който се използва в производството на каталитични конвертори, преминава през период на значително повишение в стойностите си, които не показва признаци на забавяне. От началото на годината досега цената на паладия е нараснала с 20%, информира Bloomberg.

Към 16:50 ч. българско време ценният метал отчита повишение в стойностите си от 2,41% до 2319,50 долара за тройунция. п п

Цените на паладия отбелязаха значителни повишения, след като основният производител на метала Южна Африка, отчете рязък спад в продукцията си през ноември. Примирието в търговската война между САЩ и Китай и рекордните продажби на автомобили в Европа спомогнаха за продължаването на бичите настроения.

„Динамиката е толкова силна. Никой не може да ми каже, че това е нормално”, каза анализаторът от Commerzbank AG Карстен Фрич и допълни:"Това вече се превръща в балон."

Цената на паладия нарасна с 69% през изминалата година, поради ограниченото предлагане, тъй като по-строгите цели за вредните емисиите принудиха производителите да използват повече от метала в каталитични конвертори.

Междувременно няколко участници на пазара, включително HSBC Securities (USA) Inc. и UBS Group AG, повишиха прогнозите си за стойностите на паладия през 2020 г., потвърждавайки бичите перспективи за метала на фона на продължаващия дефицит на доставките.

„Рискът от понижение остава, но всяка корекция трябва да бъде посрещната с агресивно купуване, за да остане краткотрайна", заявиха от MKS PAMP Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 4 години
Според доклад от LBMA ,на Лондонската борса няма кюлчета за продажба ,късите позиции на хартия вече са изгорени от скока и в момента пазара е на свободно търсене на цена при която някой ще си продаде метала.На американската борса има 2!-две унции на продажба on-line :))Подобна е ситуацията с родия- цената му скочи седем! пъти от 2018 г насам и сега е 8500$.Предполагам че същото ще стане до месец и с третия от петорката ценни метали- платината :) На печелившите - честито .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
хахахах, виждам това по цените на акциите на Норилский никелчец, които си купих :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още