IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият австрийски финансов министър нападна ЕЦБ

Гернот Блюмел настоява за бърз поврат в лихвената политика и намаляване на държавните дългове на членките на еврозоната

15:34 | 16.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новият австрийски финансов министър Гернот Блюмел. Снимка: ЕТА</p>

Новият австрийски финансов министър Гернот Блюмел. Снимка: ЕТА

Новото правителство в Австрия се конфронтира остро с Европейската централна банка (ЕЦБ).  Новият австрийски финансов министър Гернот Блюмел определи политиката на ниски лихви на институцията като “катастрофа за спестовниците”. Общо 40% от австрийското лично богатство се намират в спестовни книжки.

“Ситуацията, в която се намираме сега, не е никак весела - нито за европейската икономика, нито за австрийските спестители”, казва довереникът на канцлера на Австрия Себастиан Курц пред пред частния телевизионен канал ls 4, дъщерна компания на Pro Sieben Sat 1. Блюмел иска от ЕЦБ да обърне лихвената си политика. 

С цел подсилване на европейския валутен съюз австрийският политик настоява за по-силно свиване на дълговете на страните членки. “Не искаме да трупаме нови дългове”,  посочва той в интервюто. “Ние сме в една много трудна ситуация. Има само един правилен начин да се справим с нея - да намалим планината от дългове”, допълва той. Австрия искала да бъде добрият пример в това, казва новият финансов министър във Виена.

В новата правителствена програма се казва буквално: “Федералното правителство се обявява за постигането на  политическата цел за смъкване на дълговия дял на Републиката към маастрихските цели от 60%”. Кога точно би се случило това обаче не казват нито Курц, нито Блюмел. 

Към края на второто тримесечие на 2019 г. държавният дълг на Австрия, по данни на Евростат, възлиза на 71,80% от БВП.  От години Австрия нарушава маастрихските критерии, според единия от които дългът не трябва да надвишава 60% от брутния вътрешен продукт.

С призива си за лихвен обрат новият финансов министър може да разчита и на подкрепата на Австрийската централна банка и нейния нов гуверньор Роберт Холцман. Членът на съвета на ЕЦБ Холцман, който застана начело на австрийската Централна банка през есента по предложение на дясната популистка партия FPÖ, призовава в началото на своя мандат ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард да направи пълна проверка на лихвената политика. 

Ниските лихви ще доведат не само до повече потребление и повече инвестиции, казва централният банкер. “Всяка  една инвестиция зависи от лихвения процент, макар и маргинално”, каза тогава Холцман. Въпреки това бившият професор по икономика не очаква бърза промяна в лихвената политика. “2020 г., подобно на 2019 г., няма да бъде  лесна, но въпреки това има доста шансове”, казва той.

Встъпилото съвсем наскоро на власт ново правителство в Австрия има неочаквана подкрепа за целта си за бързо смаляване на държавните дългове - това е изненадващият размер на търговския излишък.  Австрия очаква за 2019 г. плюс в държавния бюджет в размер на 1,4 млрд. евро. Това съответства на 0,35 процента от брутния вътрешен продукт. Доскоро финансовото министерство очакваше само 500 млн. евро. 

През изминалата година след края на управлението на коалицията на консерваторите с десните популисти заради избухването на така наречената афера "Ибиса" Австрия се управляваше от преходно правителство. Служебният кабинет на Биргите Бирлайн водеше стриктен курс към бюджетни икономии. Към това можем да добавим и добре развиващата се икономика през миналата година и сравнително ниската безработица. 

За тази година правителството обещава балансиран бюджет.  Той обаче е планиран при доста оптимистични предположения. Редица икономисти вече предупреждават за охлаждане на икономиката. Спадащият износ и слабите поръчки в индустрията вследствие на слабата световна конюнктура вече оставят следи и в Австрия. 

Според прогноза на австрийския институт за икономически изследвания (Wifo) през 2020 г. брутният вътрешен продукт ще нарасне с едва 1,2 процента. За миналата година икономистите на института очакват ръст от 1,7 на сто. Новото правителство си оставя и задна вратичка за неизпълнението на балансирания бюджет: в правителствената програма изрично е записано, “че тази цел е зависима от развитието на икономиката и нуждите”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Този ентусиат е толкова не със всичкия си, че изобщо не разбира, че така ще спука най-големия балон в историята и ще взривът му ще засенчи този от някоя водородна бомба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още