IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти в София в края на 2019 г. са най-много от кризата насам

Последното тримесечие на миналата година е било силно за всички големи градове у нас, сочат данни на Агенцията по вписванията

08:21 | 16.01.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Последното тримесечие на миналата година е било силно за сделките с имоти в големите градове у нас и в цялата страна, сочат данни на Агенцията по вписванията.

В София между октомври и декември миналата година са били сключени 9587 сделки с имоти, което е ръст с 5,2% спрямо същия период на предходната година. Това е и най-големият брой сделки в столицата през четвъртото тримесечие от кризата през 2008 г. насам. Общо през 2019 г. в столицата са сключени близо 30 хил. сделки с имоти, като броят им е по-висок с 5,4% спрямо 2018 г., сочат изчисления на Investor.bg на база на данните на Агенцията по вписванията.

След вялото начало на годината сделките с имоти в София се върнаха към силен растеж от второто тримесечие на миналата година, а през третото тримесечие броят на вписаните сделки също беше на най-високото си ниво за този период от кризата насам.

В Пловдив през последните три месеца на годината са вписани 5045 сделки с имоти, като нарастват със 7,8% спрямо същия период на 2018 г. Силното последно тримесечие обаче не е успяло да компенсира спадовете през предходните три тримесечия в града и така за цялата година сделките с имоти намаляват с 5,6% спрямо 2018 г. Общо миналата година в Пловдив са били вписани 15 221 сделки, сочат данните на Агенцията по вписванията.

Последното тримесечие на миналата година е било силно и за двата най-големи черноморски града у нас. Варна регистрира ръст на сделките с имоти с 8% на годишна основа, а в Бургас увеличението е с 5,2%. Вписаните сделки с имоти в двата града отбелязват ръст и за цялата година. В морската столица през 2019 г. са били сключени близо 13 хил. сделки с имоти, което е повишение с 1,7% спрямо 2018 г. В Бургас сделките с имоти миналата година са били 6697, като нарастват с 6,4% спрямо 2018 г.

В цялата страна през четвъртото тримесечие на миналата година са сключени 63 920 сделки с имоти, което е ръст с 1,4% спрямо същия период на миналата година. Общо през 2019 г. у нас са били вписани 211 529 сделки, като броят им намалява минимално с 0,5% спрямо 2018 г.

Ипотеките се връщат към ръст

Повечето големи градове у нас регистрират ръст и на вписаните законни и договорни ипотеки през четвъртото тримесечие на миналата година след продължителен период на спад. Единственото изключение е Бургас, където те са намалели с 2% на годишна основа. Понижение е регистрирано и в цялата страна с 5,7% спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г.

В София между октомври и декември са вписани 4821 законни и договорни ипотеки, като броят им расте с 2,3% спрямо последното тримесечие на 2018 г. За цялата година обаче в столицата е отчетен спад от 13,6%.

Подобна е картината и в Пловдив, където вписаните законни и договорни ипотеки отбелязват годишен ръст от 4,9% през четвъртото тримесечие, докато за годината в града е регистриран спад от 16,9%.

Във Варна през четвъртото тримесечие са вписани 1382 законни и договорни ипотеки, което е повишение от 4,7% спрямо същия период на предходната година. За цялата 2019 г. обаче спадът е осезаем в размер на 20,3%.

В цялата страна през миналата година са били вписани 45 968 законни и договорни ипотеки, като броят им намалява с 26,4% спрямо 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 1
Yanis83
преди 4 години
За мен заглавието на статията е подвеждащо.Вие сте прочели цялата статия,колко са хората които четат до края. То си е "журналистичеки бизнес" това с гръмките заглавия,бих ви дал много примери,но съм сигурен че знаете за какво говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
Веск
преди 4 години
Урааааааа. Построихме демокрацията. Щото комунизма не можахме, а социализма само го развихме. Малко на шега разбира се. Като цяло при спадове 15-20 процента на годишна база оптимизма е излишен. Ситуацията е нещо като затишие пред буря, според мен, разбира се. Имаме галопираща инфлация, която даже минава за растеж. То не, че нямат връзка, ама усещането е, че доходи и пенсии се вдигат само от инфлационните прогнози, очаквания и инфлационни данъчни приходи. Реално потреблението не се вдига, а вдигането му от заеми даже е опасно. Инвестиции няма, даже инвестиционната програма на държавата с години не се изпълнява. Въпреки отрицателните лихви. Няма инвестиции - идва криза. Доказана връзка. Набутвайте се. Имате право. От 2013та цените в София са нагоре реално, в страната от 2014та да речем началото. След 6 години и нагоре ръст какво ли следва. На всяко новородено имаме по една сделка. Демографски знаете как е. Села пустини, градове празни, ново строителство 25-30 процента незаето в София, Варна, Пловдив. Социалното разслоение е на застрашителни нива, недопустими за ЕС, а доходите при тоталното изоставане на държавата даже са добри - въобще не се майтапя. Този стандарт на живот е далеч над подафриканския ни станарт на общество, икономика, екология, образование, управление, технологии и въобще като цяло. Икономически сме джудже, демографски сме отживелица. Купувай народе евтино. Не се майтапя - идва криза. Неминуема е. Може да се обутате яко ама поне няма да загубите всичко - ето на това разчитат тези дето ви бутат фитиля. Лихви няма, парите нямат цена - интересен капитализъм, вземаш колкото щеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
qnidopi
преди 4 години
Хаххахахаха, а възможно ли е ръстът да е породен от следното: Данъкът за придобиване на имот в София от 01.01.2020 беше увеличен с 0,5% (от 2,5% на 3,0%). Тоест при сделка за апартамент за 100 хил. евро ще дарите на общината 1 000 лв повече ако сте сключили сделката през 2020г. Това се знае от месеци. Всеки, който е решил да купува имот си е изтеглил сделката по-рано за да спести тези излишни пари. Така, че ето къде е въпросния "ръст". Той е за сметка на Q1 2020. "Точните" факти май не включват тази мааааалка подробност.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 22
Бидонойл
преди 4 години
Статията не е само заглавие. Фактите са изложени точно. Не мисля, че другите читатели са по-глупави от теб, че да ги разтълкуват като "небивал ръст".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 1
Yanis83
преди 4 години
Евала...е това е статия!!! Хем с заглавието внушаваш за небивалия ръст,но споменаваш между другото накрая на статията, за спад от 26%. на годишна база спрямо 2018. На това му се вика: "Да не разваляме хубавата новина с фактите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още