IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското правителство подава оставка

В четиричасовата си реч пред нацията президентът Владимир Путин обяви, че в бъдеще депутатите трябва да определят премиера

15:45 | 15.01.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA</p>

Снимка: EPA

Руското правителство при министър-председателя Дмитрий Медведев обяви, че ще се оттегли. Това съобщи в сряда руската информационна агенция TAСС, позовавайки се на ръководителя на кабинета. Президентът Владимир Путин ще назначи ново правителство и ще възложи на досегашното да остане на поста дотогава, предаде Интерфакс.

Информационната агенция цитира самия Медведев. Путин ще го назначи за заместник-ръководител на Съвета за сигурност. Там той трябва да отговаря за отбраната и сигурността, съобщи Интерфакс.

„Тези промени, когато бъдат приети - и по всяка вероятност това ще стане след дискусия, както беше предвидено - ще доведат до значителни промени не само в Конституцията, но и в баланса на силите като цяло. В този контекст е очевидно, че ние, като правителство на Руската федерация, трябва да предоставим на президента на страната възможност да вземе всички необходими за това решения “, обясни Медведев решението си да подаде оставка на среща с Путин и членовете на кабинета..

По-рано в четиричасовата си реч пред нацията президентът Владимир Путин обяви, че иска да даде на Парламента повече власт с конституционна реформа. Освен всичко друго, депутатите трябва да определят премиера в бъдеще.

Също така критериите за кандидати за президент трябва да бъдат затегнати. Въпреки това Путин възнамерява да се придържа към силната президентска система. За тази цел той ще предложи референдум за конституцията.

Критиците обвиняват Путин, че работи за това как да се задържи на власт след 2024 г., когато мандатът му като президент приключва и той трябва да се оттегли според конституцията.

Освен това в обръщението си Путин обеща да повиши жизнения стандарт и икономическия растеж. Русия се бори за подобряване на икономиката през последните години на фона на ниските цени на петрола и западните санкции. Правителството на Медведев отдавна е критикувано за това, че не постига особен напредък и оценките на неговата популярност изостават от тези на президента.

Предложенията на Путин не включват някакви мащабни промени, чрез които да бъде създаден нов пост за него. Но потенциалните промени могат да прехвърлят по-голямата власт на парламента и Държавния съвет.

Руският президент посвети 80-минутната си конференция на социални проблеми. Той предложи нови стимули за справяне с проблема с намаляващата раждаемост и обеща ускорен икономически растеж.

„Конституционните промени могат да бъдат одобрени единствено след провеждането на референдум“, обяснява Путин. Според мерките парламентът ще има по-голяма тежест при избирането на министър-председател.

„Путин предлага промени, които са свързани със смяната на властта. Русия сега е силно президентска република и трансформацията може да бъде само към президентска република“, коментира Алексей Макаркин, заместник-председател на базирания в Москва Център за политически технологии. „Все още не е ясно каква позиция би заел Путин в бъдеще“, допълва той.

От 2008 г. в продължение на 4 години Медведев бе действащият президент на Русия, когато Путин напусна Кремъл, тъй като трябваше да се съобрази с конституционните правила за продължителността на мандата. В края на първия си мандат през 2012 г. Медведев предаде президентството обратно на Путин. Година по-рано през септември на конгреса на управляващата "Единна Русия" бе обявено, че смяната на позициите на двамата лидери е била договорена няколко години предварително. 


 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
https://youtu.be/VwYxR-gUqMUАйде, копейници, запейте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 4 години
"А за САЩ и Великобритания, чиито икономики са градени върху глобализма, сериозно ли Абдулчо?"А не бе, швепс.Само стой и гледай как ще разтурят (някои вече ги и разтуриха) глобалните охранителни и колекторски организации - нато, сто, мвф.За юнескота и оон-ета мисля е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
Вярно е. Дава:3 млрд. лв. лоши кредити при колекторски фирми и 6.5. млрд. лв. необслужвани (8% при, средно 3.1 за ЕС).После ще взима...от друга страна, какво по-хубаво от кредит с отрицателна лихва, нали. Последната иновация на запада :-) хи-хи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 5
korn
преди 4 години
Русия не е против глобализма, точно обратното. Ако глобализма умре, заминава и Русия, както навремето СССР. Богатите и развити държави нямат нужда от Русия, тъй като тя може да даде само петроли газ, а суровини по света колкото искаш. Сега се карат кой да спре да продава петрол, щото няма кой да купува. А неразработени полета много, както и държави които имат но не продават. А за САЩ и Великобритания, чиито икономики са градени върху глобализма, сериозно ли Абдулчо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
мммм .... не вярвям ... тази система дето е в усато и при ингилизите , и въобще в този свят дето се присъденияваме лека-полека , мисля че дава повече на хората и е една идея по-справедлива с богатството . дава повече възможности ... факт , от рассия бягат хората , а не е обратното ... виждат , сравняват , и не се връщат много голяма част от тях обратно в рассия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
не знам ... то баш онаследяване едва ли , той да каже "ти ще си" не вярвам . въпреки , че ще разиграят театър , така мисля ... :))) ... по-скоро КГБ няма да изпуснат кокъла туко-така . толкова ресурси и толкова много лесни пари . тука дето си мислят вовата това , вовата онова . той е лице , видим , харизматичен ... те са група от поне 20-30 човека , дето са си разпределили баницата и се хранят доволно ... :))) ... някои повече други по-малко , но се държат един друг ... с тези под тях са около 2000-3000 ... няма да дадът територията лесно ... :))) ... нещо като при чайниците , като в ю.корея , като в япония ... ние добре , че минахме условно в другият лагер ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 8
abdul
преди 4 години
Силна лидерско-авторитарна власт + антиглобализъм.. това е лекарство срещу модерния извратен демократичен либерализъм.Русия ще бъде последвана от САЩ и Великобритания много скоро, а след това и други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 6
data
преди 4 години
Да , това ще е интересната разлика с монархията . Поста дали ще се онаследява ? :) или ще се измисли някакъв КГБ- инструментариум :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
хммм ... цар вова мести офицери по шахматната дъска ... въоръжените сили са на пряко подчинение на президента ... държавата дефакто се управлява с укази на президента , имат по-голяма тежест от законите ... интересно , какво иска да остави на наследника си и как подготвя сдаването на властта ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 9
data
преди 4 години
другаря Путин превръща Русия в монархия :) до сега само фактическа , а след промените в конституцията и юридически закрепена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още